Dr. Sami Ulus Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, Türkiye’de 2010 yılında canlı doğum sayısının 1 milyon 298 bin 300 olarak gerçekleştiğini belirterek, “Prematüre doğum oranı ise yüzde 11,97.” dedi.
Dr. Sami Ulus Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, dünyada her yıl 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 40’ını yenidoğan ölümleri oluşturduğunu belirterek, “Yenidoğan ölümlerinin de en önemli nedenini, prematüre doğum ve neden olduğu komplikasyonlar oluşturuyor.” bilgisini verdi. Okumuş, Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, her yıl 1,1 milyon bebeğin prematüre nedeniyle hayatını kaybettiğini, prematürelikin 5 yaş altı ölümlerin 2. sık nedeni olduğunu aktardı.
Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda yenidoğan ve prematüre bakımında gelişmeler sağlansa da, prematüre doğum oranlarının azaltılması konusunda belirgin bir ilerleme kaydedilemediğini söyleyen Okumuş, “Buna karşılık son yıllarda pek çok ülkede prematüre doğum oranları yükselmiş, 1995 yılından günümüze prematüre doğum oranlarında 2 kata yakın artış görülmüştür.” diye konuştu.
Okumuş’un verdiği bilgiye göre, ani bebek ölümü sendromu, sağırlık, böbrek yetmezliği gibi sonuçlar doğurabilen prematüre doğumların nedenleri ve prematüreliğin önlenmesi için bazı tavsiyeler şöyle:
"-Erken ve ileri yaşlarda gebe kalma.
-Obezite veya sağlıksız beslenme.
-Dengesiz beslenme
-Çoğul gebeliklerdeki artış
-Tıbbi gerekçeler yerine estetik nedenlerle dahil sezaryenlerdeki artış
Kadının iş hayatında daha çok yer alması ve stresli bir yaşama sahip olması.
-Çalışma saatlerinin ve ayakta kalma süresinin uzun olması.
Önlenmesi için tavsiyeler:
-Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin gereksiz ve endikasyonsuz kullanımının ve buna bağlı oluşan çoğul gebeliklerin önlenmesi.
-Yenidoğan üniteleri, anne ve ailenin, prematüre bebeğin ve sorunlarının neden olduğu stres ve endişelerle baş edebilmesini sağlamak ve aile rollerini hastanede devam edebilmelerini sağlamak amacıyla, ‘aile-merkezli yenidoğan üniteleri’ şekline dönüştürülmelerinin sağlanması.
-Prematüre bebeği olan annelerin doğum sonrası kanuni hakkı olan 8 haftalık izin sürelerinin uzatılması.
-Gebe kadınlara, doğum sonrası eski işine devam etmesinin sağlanması ve bunun garantisinin verilmesi gerekmektedir.
-Düşük gelirli, işsiz veya şiddete uğrayan gebe kadın ve aileler, sağlıklı gebelik ve doğuma sahip olabilmeleri için korunmalı ve desteklenmelidir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz