YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prinçteki GDO Iddiaları Bulgura Yarayacak

Mersin Limanı'nda ele geçirilen çeltikte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) bulunduğu iddialarının, pirinç tüketiminde azalmaya, Anadolu'nun geleneksel tatlarından bulgura olan ilginin

Mersin Limanı'nda ele geçirilen çeltikte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) bulunduğu iddialarının, pirinç tüketiminde azalmaya, Anadolu'nun geleneksel tatlarından bulgura olan ilginin ise artmasına neden olduğu bildirildi.

Ulusal Baklagil Konseyi başkanlığının yanı sıra Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği başkanlığı görevini de yürüten Mahmut Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GDO'lu pirinçlerle ilgili haberlerin camiayı üzdüğünü belirterek, bu konuda bütün uzmanların açıkladığı gibi dünyada GDO'lu pirinç üretilmediğini söyledi.

Genetiği değiştirilmiş ürünlerle ilgili her alanda çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Arslan, "İnsanlarımız pirinci rahatlıkla yiyebilirler. GDO'nun bu üründe olmadığını bilmelerini isteriz" dedi.

Bakanlığın konuyla ilgili araştırmalar yaptığını ifade eden Arslan, söz konusu pirinçte GDO'ya rastlanmadığını ancak adı GDO'lu iddialarına karışan ürünlerin taşındığı gemiden daha önce soya tahliyesi yapıldığını ve çeltiklere de buradan bulaştığının belirlendiğini vurguladı.

Arslan, ithal pirinçte GDO bulunduğu iddiaları sonucu vatandaşlarda "GDO yerli pirinçte yoktur, varsa da ithalde vardır" şeklinde kanı oluştuğunu dile getirerek, bu nedenle ithal pirince talebin azaldığını ve buna bağlı olarak fiyatların düşüş gösterdiğini kaydetti.

Türkiye'nin dünyadaki en kaliteli pirinç türlerinden olan "Osmancık" türüne sahip olduğuna dikkati çeken Arslan, şöyle konuştu:

"Bu ürün, Türk tohumculuğunun bulduğu çok değerli bir tohum. Dekar başına verimi oldukça yüksek. Türkiye eskiden yüzde 70-80 oranında pirinç ithalatı yapıyordu, bugün gelinen noktada Türkiye'de pirinç ithalatı yüzde 10'a düşmüş durumda. Türkiye'nin Osmancık pirinciyle ithalatla ilgili fazla bir problemi kalmadı. Türkiye ithal eden bir ülke değil, ihraç eden bir ülke haline geldi. Bu çerçeveden baktığımız zaman, Türkiye'de GDO'lu pirinç tehlikesi olmadığını çok rahatlıkla anlayabiliriz. Bu iddiaların ardından ithal pirincin fiyatı düştü. Türk pirincinin fiyatı da yüzde 10 kadar arttı. Daha önce toptan olarak 2.05-2.10 liraya satılan Türk pirincinin kilosu 2.30 liraya çıktı. Çünkü çok talep var."

-"Bulgur çok sağlıklı bir ürün"

Mahmut Arslan, GDO iddiaları sonucu pirinç tüketiminin azaldığını, son dönemde bulgura olan ilginin ise arttığını ifade etti.

Bulgura ABD'den ve Avrupa'dan da ilgi olduğunu anlatan Arslan, şöyle devam etti:

"Sektörün başkanı olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bulgur çok sağlıklı bir ürün. Yoğun bir talep var. Bulgur tüketimi 500 bin tondan birkaç yılda 1 milyon tona çıktı. Son dönemlerde bulgura talep daha çok arttı. Bu talepten dolayı buğday fiyatları da biraz hareketlendi. 'Pirinçteki GDO iddiaları bulgura yaradı' demek için biraz erken ama gelecekte daha çok yarayacak. Bulgur üreticilerinden buğdaycılara çok talep var, bu nerenle fiyatlarda yüzde 3-5 artış yaşandı. Bu da buğday için büyük bir rakam. Son dönemlerde toplumumuz, bulgura doğru kayıyor. Bu kayma, bundan sonra daha da hızlanacak. Halkımızda 'Pirinçte bazı şeyler olabilir ama bulgurda olmaz. O yüzden ben bulgur yiyeceğim' diye bir düşünce oluştu."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler