Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, büyükşehir yasasıyla birlikte İnegöl'den bir şeyler almaya değil, katkı koymak için geleceklerini söyledi.
İnegöl'de bir çay bahçesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Altepe, açıklamalarda bulundu. Ayrıca Altepe'ye İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, İl Genel Meclisi Başkan Vekili Murat Gültekin, AK Parti İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri eşlik etti. Toplantının açış konuşmasını yapan Aktaş, "Biz Bursa Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla daha önce bir araya geldik. Konularımıza genel anlamda hakimler. Şehrin büyüyen yapısına paralel olarak ihtiyaçlarıyla alakalı konulara hakimler. Onları biraz daha detaylandırmış olacağız. Başkanımız bugün katlı otopark ve iş merkezinin temel atma töreninde de beraber olacak. Bir takım ziyaretlerimiz de olacak. Başkanımız büyükşehir yasasıyla alakalı bilgilendirmeler yapacak" dedi.
"YERELDE GÜÇLÜ BELEDİYELER OLUŞUYOR"
Türkiye’de ciddi bir değişim ve dönüşüm olduğunu belirten Altepe, "Uzun bir süredir İnegöl’e gelmeyi planlıyorduk. Ancak gelmek bugün nasip oldu. Son yapılan düzenlemelerle birlikte artık büyükşehir belediyemiz kurum ve kuruluşlarıyla birlikte tüm Bursa’nın bir bütün olarak gelişmesi, her alanda kalkınması belediyemizin katkılarıyla gerçekleşmiş olacak. Türkiye’de ciddi bir değişim ve dönüşüm var. Buda tüm göstergelere yansıyor. Allah nazardan saklasın Türkiye iyi gidiyor. En önemli iyiye giden tarafı ise yerelleşmesi, ciddi bir şekilde yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması. Yaklaşık 9 yıldır belediye başkanı olduğumuz dönemden bugüne kadar yerel yönetimlerde çok ciddi reformlar yapıldı. O günden bugüne büyük adımlar atıldı ve o günkü engellerimiz şuan da gündemde bile değil. Yerelde problemlerin çözülmesi konusunda büyük bir adım atıldı ve yerel yöneticileri bu anlamda ciddi yetkiler de verildi. Yetkilerle birlikte kaynaklarda verilmiş oluyor. Bizler bu konuda Büyükşehir Belediyeleri olarak il genelinde bu işi yapacağız. Sıkıntılı olan bölgelere tam destek verilecek. Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yasalar eleştiriliyordu ve eleştirilirken de başka ülkeler örnek gösteriliyordu. Şimdi görülüyor ki Türkiye’nin yapmış olduğu bu reformları tüm dünya izliyor ve taklit etmeye çalışıyor. Yerelde güçlü yönetimler, yatırım yapabilir belediyeler oluşuyor. Burada İnegöl Belediyesi var. İnegöl’ün yaşanabilir bir şehir olması yolunda çalışmalar yapıyor. Ama İnegöl’ün belli bir bütçesi var. Büyükşehir Belediyesi’nin gelecek yılki yatırım bütçesi İnegöl Belediyesi’nin bütçesinin en az 20 katı olmuş olacak. Bunun yanı sıra farklı imkânlara da sahiptir büyükşehir belediyeleri. Bizim şirketlerimiz yüzlerce milyonluk yatırım yapabiliyor. Bunlar önemli unsurlar" diye konuştu.
"PROBLEMLERİ BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ"
İnegöl’ün problemlerini ilçe belediyesi ile birlikte çözümü için çalışacaklarını ifade eden Altepe, "Burada büyükşehir belediyesi ilave kaynakla, ana problemlerin çözümü, İnegöl’ün her alanda gelişmesi ve kalkınması, çağdaş bir kent olma yolundaki adımları birlikte atacağız. Kırsal kesimin gelişmesi dahil artık tüm konular bizleri kapsıyor. Bundan önceki dönemde yapılması gereken işler, çözülmesi gereken sorunlar için sistemler vardı. İl özel idareleri vardı. Bunlar artık kalkıyor. Bunun yerine artık büyükşehir ve ilçe belediyeleri yatırımları yapacak. Daha önce kırsal kesimin, il özel idaresinden büyük bir beklentisi vardı. Özellikle üretimin arttırılabilmesi, insanların daha iyi üretebilmeleri, üretim ve pazarlama ile ilgili eksikliklerin giderilebilmesi, her yönüyle onlara destek vereceğiz. Şimdi en azından yüzde 10 yatırım mecburiyetimiz var. Bu ne demek? Yaklaşık 100 milyon TL köylerimize yatırım yapacağız. Yeni gelen yerlerde eksiklikler daha fazla olduğu için bu bölgelere merkeze göre daha fazla yatırım giderecek. Artık eskisi gibi gölet yapmak için Ankara’ya taşınılmayacak. Programa yazacağız ve yeri gelince yaparak hizmete açacağız" açıklamasını yaptı.
"SIKINTI NEREDE VARSA BİZ ÇÖZÜM İÇİN ORADAYIZ"
Büyükşehir yasasıyla birlikte büyükşehir belediyelerinin gelirlerinin arttığını vurgulayan Altepe, "Gelirlerin oranı yüzde 5’den 6’ya çıkıyor. İlçe belediyelerinin de yüzde 2,5’dan 4’e çıkıyor. Ayrıca kentimizin gelişmesi ve kalkınması için çok yönlü çalışıyoruz. Kentimizin yer altı ve yer üstü kaynaklarını Büyükşehir Belediyesi olarak kendimiz değerlendiriyoruz. Bu konuda yatırımlarımız da olacak. Büyükşehir kapsamında olmamasına rağmen şimdiden birçok ilçeye hizmetlerimizi götürmeye başladık. Keles’te süt toplama merkezini hizmete açtık. Bizim amacımız vatandaşımızın kazanmasını sağlamaktır. Artık şehirlerarasında bir yarış başlıyor. En güzel hizmetler, ürünler, sanayi hepsi bizde olması için çabalıyoruz. Kısacası bizi ilgilendirmeyen hiçbir konu yok. Yeter ki İnegöl ve Bursa kazansın. Bizim tek derdimiz şehirlerimizin gelişmesine katkı sunmak. Büyükşehir belediyesinin toprağı yok. Büyükşehir belediyesinin toprağı Osmangazi’nin, Nilüfer’in, İnegöl’ün toprağı. Tüm ilçeler bizim toprağımız. Bizim başka toprağımız yok. Ona göre de bu ilçelerimizin hizmetleri dağıtılacak. Bu konuda büyükşehir belediyesi olarak İnegöl’e yapılması gerekenler, İnegöllülerin beklentileri olan konular, İnegöl’ün daha çağdaş bir kent olma yolundaki eksikliklerin giderilmesi bizim en büyük hedefimizdir. Şuanda da İnegöl’ün eksiklerini tespit etmekteyiz. Sıkıntı nerede varsa biz çözüm için oradayız. Bizim insanımız her şeyin en iyisine layık" diye konuştu.
İnegöl uzun yılladır il olmayı arzuladığını ifade eden Altepe, "Bunu çok uzun yıllardır gelen bir beklenti olabilir. Fakat şuan büyükşehir yasası hazırlandı. Büyükşehir yasası bunun çok daha güçlenmesini ve Türkiye açısından da çok daha faydalı bir proje. İl olmak o şehri geliştirmiyor ki. Yalova il oldu da gelişti mi? Bunun yanında Silivri İstanbul’a merkez ilçe oldu da ne kazandı? Bunu rakamlarla ortaya koyup incelemek lazım. Büyükşehre bağlananlar mı kazandı yoksa il olanlar mı kazandı? Bunun hesabını iyi yapmak lazım. Bugün adınız il olmayla bir şey olmuyor. Önemli olan İnegöl’ün kalkınması. Bu en doğru yol. Artık tüm konulara yerel yönetimlerin bakması gerekiyor. Yerel yönetimlerde sorumluluk duygusu çok daha fazla. Çünkü bizler burada şehirlerde yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Burada sıkıntı varsa öncelikle bizim onları halletmemiz gerekiyor ve bu konuda mutlaka risk almamız gerekiyor. Bunu ancak yerel yöneticiler yapıyor. Çünkü bunu halkımıza, hemşerilerimize, yani bunlar bizim akrabalarımız, arkadaşlarımız hesap vereceğiz ve bu konuda da alnımızın akıyla çıkmamız gerekiyor. Onun içinde her türlü risk alıyoruz. Problemleri çözme konusunda da bu adımlarımızı net bir şekilde atıyoruz. Bununla ilgili birçok örnek var ama tabi ki bu konular zor ve değişik sorunlar içinde" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz