YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Akkuş: Niyazi Mısri Güzel Hizmetleriyle Bilinen Önemli Bir Şahsiyet

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Malatyalı mutasavvıf Niyaz-i Mısri’nin...

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Malatyalı mutasavvıf Niyaz-i Mısri’nin güzel hizmetleri nedeniyle ismi çağları aşan önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Niyazi-i Mısri Sempozyumu kapsamında düzenlenen panelde bilim adamları ve yazarlar tebliğler sundu.

Prof. Dr. Mehmet Akkuş’un başkanlığını yaptığı oturumda Prof. Dr. Amina Şiljak 'Mısri’de Özgürlük Anlayışı', Doç. Dr. Semih Ceyhan 'Fatiha’nın Saltanatı Sultanın Adaleti: Mısri’nin Fatiha Tefsiri', şair – yazar Mustafa Aydoğan ise 'Mısri’de Şiir ve Bilgelik' konulu tebliğlerini aktardı.

Prof. Dr. Mehmet Akkuş, yaptığı konuşmada, Niyaz-i Mısri’nin dünyada ortaya koyduğu güzel hizmetlerden dolayı tarih boyu anılan önemli şahsiyetlerden biri olduğunu belirtti.

Sempozyuma Bosna’dan katılan Prof. Dr. Amina Şiljak, Mısri’nin özgürlük anlayışını anlattı. Niyazi Mısri ile ilgili düzenlenecek sempozyuma katılmakta tereddüt ettiğini belirten Şiljak, "Niyazi-i Mısri’nin doğduğu bu topraklarda, aralarında bulunduğum üstadların yanında kendimi fakir hissettim. Ama bu toprakları görüp onurlanmak istedim." dedi.

Mısri’nin özgürlük anlayışının net ve bir o kadar açık olduğunu belirten Şiljak, "Kendisi hakikatten kaçmaz, korkmazdı. Bunun içindir ki iki kez sürgün edilmiştir. Ruhun eğitimine büyük önem vermiştir. Mısri, sadece korkmayanların özgür olduğunu, Allah’a kavuşmaktan başka hayırlı bir işin olmadığını kitaplarına, yazılarına, şiirlerine hep yansıtmıştır." diye konuştu.

Doç. Dr. Semih Ceyhan da oturumda Mısri’nin pek duyulmamış olan 'Fatiha Tefsiri' ile ilgili bilgileri aktardı. Mısri’nin Fatiha Tefsiri'nin bir siyasetname olduğunu belirten Ceyhan, "Mısri Fatiha Tefsiri'ni o dönemki bir siyasi krizde yazmıştır. Fakat bir gerçek var ki bu tefsir yıllardır her okunduğunda dünyaya yazılmıştır. Hangi kriz olursa olsun bu tefsirdeki gerçek hakikidir. İşte bu nedenle Mısri'nin tefsiri Osmanlı'nın bütün merkezlerine gönderilmiştir. Fatiha Süresi surelerin sultanıdır. Hakikate onunla başlarız, onunla bitiririz. İşte Mısri’nin gerçeği budur. Mısri esaretten kurtulup Allah’a kul olmanın gerçekliğini her tefsire yansıtmıştır." şeklinde konuştu.

“MISRİ’NİN DAVASI DİN DAVASIDIR”

Oturumun son konuşmacısı şair–yazar Mustafa Aydoğdu ise 'Mısri’de Şiir ve Bilgelik' konusu ile ilgili bilgiler aktardı. Mısri’nin davasının din olduğunu, insanın kendi aslına dönmesi hakikatini hep yazdığını ve söylediğini belirten Aydoğdu, "Varlığın tecelli etme biçimi hakikat üzere gerçekleşir ve hakikatin sınırları insanın sınırlarını aşar. Hakikat, Allah’ın realitesidir ve mutlak bir realitedir." ifadelerini kullandı.

Oturumun sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, konuşmacılara plaket ve katılım belgesi takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler