1969 doğumlu olan Prof. Dr. Alpay Azap, 1995 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra 2000 yılında da İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamladı. Önce Başken Üniversitesi (2000-2001) ardından Ankara Üniversisi’nde uzman olarak çalıştı. 2020 yılı itibari ile aynı inivesitede öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Alpay Azap, koronavirüs pandemisi nedeniyle oluşturulan Blim Kurulu’na da dahil edilmiştir. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), Türk Hematoloji Derneği ve Febril Nötropeni Derneği gibi kurumlarda üyeliği bulunan Azap, Uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri, sözel ve poster bildirileri bulunuyor.
Son günlerde üst solunum yolu şikayetiyle doktora başvuranların sayısında ciddi artış gözlemlenirken, özellikle bebek ve çocuklarda daha fazla görülen halsizlik, öksürük, ağrı ve ateş gibi şikayetlerle hastanelerin acil servisleri dolup taşıyor. Söz konusu şikayetlerin 1 ay devam etmesiyle 'bilinmeyen bir salgın' endişesi akıllara gelirken, Prof. Dr. Alpay Azap yoğunluğun sebebini Mynet'e açıkladı. 'Covid 19' detayı ise dikkat çekti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap: - "Maymun çiçeği asla Kovid-19 gibi günler içinde yüzlerce kişiye bulaşacak bir hastalık değil, çünkü çok yakın temasla bulaşıyor" - "Bağışıklığı baskılanmış kişiler, çok küçük çocuklar ve gebeler açısından risk var. Bunun haricindeki kişilerde tedavisiz 2-4 haftada kendiliğinden iyileşiyor"
Son dakika haberi: Maymun çiçeği virüsüyle ilgili Prof. Dr. Alpay Azap'tan dikkat çeken açıklamalar geldi. Maymun çiçeği virüsünün dünyada birçok ülkeyi etkileme durumu olduğunu belirten Prof. Dr. Azap, "Endişeler çok haksız değil. Bu hastalık insandan insana bulaşıyor." dedi. "Covid-19 ile karşılaştıracak olursak kabus diyemeyiz, kötü bir rüya diyebiliriz." ifadelerini kullanan Azap, virüsün yakın temasla bulaştığının altını çizdi.
Dünyada yeni koronavirüs varyantı olan Omicron, Türkiye'de de görüldü. Uzmanlar isimler, koronavirüsün mutasyonları Delta ve Omicron'u karşılaştırarak, yeni varyantın yoğun bakım ve solunum desteği ihtiyacının Delta’ya göre çok daha az olduğunu ve 2 hafta içerisinde virüsün gidişatının daha net belli olacağını ifade etti.
Koronavirüs pandemisiyle ilgili konuşan Prof. Dr. Alpay Azap, "Aşılanma ve birkaç ay içinde kullanıma girecek yeni ilaçlar sayesinde Kovid pandemisinin önümüzdeki 6-9 ay içinde endemik yani mevsimsel bir hastalığa dönüşeceğini tahmin ediyoruz. Ama aşıdan kaçan yeni bir varyant çıkarsa bize fazladan en az 1 yıl kaybettirir." dedi.
"Dünya Pandemi Konferansı" video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, koronavirüsle mücadele konusunda "Salgında çoğu gitti azı kaldı. Şimdiye kadarki salgınlara baktığımızda, ortalama 1,5 ila 3 yıl sürdüğünü görebiliyoruz. Kovid'le ilgili 14 ayda 140 bin bilimsel çalışma yayınlanmış, hızla aşı geliştirildi. 1,5 yılı tamamladık. Çok az bir zaman kaldı, diyebiliriz. Ancak aşılamaların tam anlamıyla yapılabilmesi gerekiyor. Aksi taktirde aşılanmayan kesimde yeni varyantlar çıkabilir ve bu da tüm emekleri boşa çıkarır" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, toplumsal bağışıklıkta aşının etki oranının önemli olduğunu söyledi. Azap, "Aşı yüzde 70 etkiliyse toplumun yüzde 65'ini bağışık hale getirmek için yüzde 65'ini aşılamanız da yetmiyor, yüzde 85'ini hatta yüzde 90'ını aşılayacaksınız ki aşı ile bu bağışıklığa ulaşabilin" dedi.