Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, Son yıllarda Ortadoğu ülkelerinde yaşanan mezhep merkezli kutuplaşma ve çatışmaların politik şekillenmelerde önemli bir yer tuttuğunu anlatan Prof. Dr. Harun Arıkan, "Yemen, Irak, Suriye, Lübnan gibi ülkelerin güney kesimlerinde yoğun bir şekilde yaşayan Şii nüfus üzerinde İran'ın etkisi bilinmektedir. Mısır, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn ve diğer Körfez ülkeleri de bu ülkelerde yaşayan Sünni nüfus üzerinde etki kurma politikalarını izliyor" dedi.
IŞİD VE EL-NUSRA'YA DİKKAT ÇEKTİ
Bu gelişmelerin Yemen'deki iç çatışmayı derinleştirdiğini savunan Prof.Dr. Arıkan, şunları kaydetti:
"Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun yaptığı askeri müdahale ile 'Sünni Koalisyon', İran'ın Yemen üzerindeki etkisini kırmak istiyor. Suudi Arabistan önderliğindeki askeri operasyona ABD ve Türkiye dahil bir çok ülkeden diplomatik destek gelirken, İran operasyonu sert bir dille kınadı. Yaklaşık 150 bin askerden oluşan kara ordusu ve 200 savaş uçağıyla başlatılan operasyonun etkileri tartışma konusu oluşturuyor. Bölge ülkelerinde var olan mezhep merkezli kutuplaşma ve çatışmalar geniş çaplı bölgesel bir savaş riski de içermekte. Yemen'deki istikrarsızlık ve iç çatışma, IŞİD ve El-Nusra benzeri radikal terör örgütlerinin bölgedeki etkinliğini güçlendirecek politik ve sosyal iklimi de artırabilir. Ortadoğu'da Şii-Sunni eksen tartışması daha derinleşerek bölge tamamen istikrarsız hale dönüşebilir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz