Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Araştırmacısı Prof. Dr. Muhittin Ataman, Arap baharında kitlelerin genel talebinin adalet, ekmek ve özgürlük olduğunu söyledi.
Batman Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta, “Yeni Ortadoğu ve Türkiye" ve “Ortadoğu'dan Kuzey Afrika'ya Arapların İsyanı” konuları konuşuldu. Üniversitenin Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 48. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansa Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA Araştırmacısı Prof. Dr. Muhittin Ataman ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırma Merkezi (ORSAM) Ortadoğu Danışmanı Doç. Dr. Veysel Ayhan katıldı.
PROF. DR. ATAMAN : İSYANIN ANA TEMASI 'ADALET, EKMEK, ÖZGÜRLÜK'
Arap baharının sisteme karşı bir birikmişliğin tepkimesi olduğuna vurgu yapaan Prof. Dr. Muhittin Ataman, Arap baharının 1215 yılında İngiltere kraliyetinin beylere karşı kabul ettiği Magna Carta'yla benzerlikler taşıdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Ataman, “Arap baharı bir başlangıçtı. Ortadoğu'nun kaderi 1.Dünya Savaşı'yla çizilmiştir ve Ortadoğu yüzyıllık bir tarihe sahiptir. İsyanlar, Arap halklarında sisteme karşı bir birikmişliğin patlamasıydı. Bu isyanlar üç talebi öne koyuyordu; adalet, ekmek, özgürlük. İsyan öncesi Tunus'ta, gençler arasında işsizlik oranı yüzde 55'lere çıkmıştı. Üniversiteli genç Muhammed Buazizi'nin ekmek kazandığı tablasına devlet görevlilerince el konulması üzerine bu genç kendini yakmıştı. Bu olay Arap baharında isyanın ilk kıvılcımı olmuştur. Yeni Ortadoğu yeni bir siyasal sisteme doğru gidiyor ve bu süreçte halk daha çok söz sahibi olacaktır. Türkiye halkı Ortadoğu'ya büyük öncülük ediyor. Türkiye'den görüş almak istiyorlar.” diye konuştu.
DOÇ. DR. AYHAN: ARAP İSYANLARI BOP'UN ÜRÜNÜ DEĞİLDİR
Arap isyanlarının 2011'le sınırlandırılmamasının altını çizen Doç. Dr. Veysel Ayhan ise Libya'da daha önce de Kaddafi'ye karşı isyanlar olduğunu hatırlattı.
Sürekli isyanlar olmasına rağmen o isyanların bastırıldığını fakat kimsenin su isyanları görmediğini vurgulayan Doç. Dr. Ayhan, "Arap baharı, iktidara karşı birikmiş bir öfkenin patlamasıdır. Muhaliflerin sistem dışına itilmesi ve toplumun sisteme entegre edilmemesi bu hareketi doğurdu. Arap isyanları Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)'nin bir ürünü değil, aksine halkın iktidara karşı kendi iradesini göstererek baş kaldırması ve geçmişte yaşanılan isyanların da devamıdır. Suriye'de yaşanan direniş kimsenin tasvip ettiği bir durum değildir. Suriye yönetimi, kendi iktidarını ve çıkarlarını korumak için bugünkü manzarayı yaşatıyor. Suriye yönetiminin direnişi, emperyalizme karşı değil aksine halkın yönetime katılmasına ve iktidarını korumak adına yaptığı baskılardır. Irak'ta da ABD'nin askerini çekmesiyle büyük bir güç boşluğu doğacaktır. Yakın zamanda ABD Afganistan'dan da çekilecektir.” dedi.
Konferansın sonunda Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Prof. Dr. Muhittin Ataman ve Doç. Dr. Veysel Ayhan'a çiçek ve teşekkür plaketi takdim etti. Konferans katılımcılara verilen kokteylle sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz