Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl "büyük bir depreme hazırlıklı olmalıyız" uyarısında bulundu.
Elazığ'ın da deprem hattı üzerinde bulunduğuna ve depreme hazır olmadığını ifade eden Bingöl, özellikle fayın geçtiği köy ve ilçelerde binaların inşaat açısından oldukça kötü olduğunu söyledi.
Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu ve Marmara’da beklenen büyük depremin zamanı konusundaki tartışmalara değinen Bingöl, "Bu tür depremlerde tarihi verilere dayanılarak istatiksel bir şey çıkartılır. Bir periyot çıkarılır. Ama bu periyot her zaman her yerde aynı değildir. Örneğin doğu Anadolu faylarına baktığımız zaman bazı yerlerinde 550 yıldır önemli bir deprem olmamıştır. Halbuki Doğu Anadolu'da istatiksel olarak baktığınız zaman 130 ile 200 yıl arasında mutlaka bir depremin olduğunu görürsünüz ama bazı deprem bölgelerinde bu olmamış. Dolayısıyla istatiksel verilere dayanarak 2014 yılında böyle bir deprem olacak demek bence bilimsel anlamda çok fazla iyimser olmak demek, bunu söylemek çok zor."dedi.
Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarında kırılmanın ne zaman gerçekleşeceği konusunda tahmin yapmanın güç olduğunu kaydeden Bingöl, 90 yaşındaki bir adama benzettiği faylar için, "Fayları ben zaman şuna benzetiyorum; 90-100 yaşına gelmiş bir insanın ne zaman öleceğini söylemek gibi, ne olacak bu yani 90 yaşında ise diyorsun, 'en fazla 10-15 yıllık bir ömrü kalmıştır' Ama küçük yaşlardaki bir çocuğa bunu söyleyemezsiniz. Durum böyle yani bizim bu bölgede olgunlaşmış artık. Enerjinin birikmesi bakımından olgunlaşmış. Dolayısıyla biz her an bir depreme hazırlıklı olmalıyız." ifadelerini kullandı.
"HAVA SICAKLIKLARININ ARTIŞIYLA DEPREMİN HİÇBİR ALAKASI YOK"
Vatandaşın, "Sıcaklıklar artıyor, deprem mi olacak?" endişelerinin yersiz olduğunu kaydeden Bingöl, "Sıcaklık bir atmosfer olayıdır. Atmosferde atmosferdeki değişmelere bağlı olarak meydana gelen bir olay. Halbuki deprem tamamen yerin içerisinde hatta yerkabuğunun da altında meydana gelen bir olay. Ve sıcaklıkla hiçbir alakası yoktur. Biz mesela 10 km diyoruz depremin derinliğine veya Japonya’da 50 km diyoruz. Biz 10 km derinliğe indiğimiz zaman zaten sıcaklık bundan çok daha fazla. 33 derecede bi artar sıcaklık. O zaman sadece 1 km de 30 derece sıcaklık vardır. 10 km'ye çıkarsanız nerdeyse 200 - 300 derece sıcaklık vardır ki bugünlerde yaşadığımız 40 derecelik hava sıcaklığının hiç bir önemi yok." diye konuştu.
"ELAZIĞ DEPREME HAZIR DEĞİL"
Elazığ'ın da deprem hattı üzerinde bulunduğuna ve depreme hazır olmadığına da dikkat çeken Bingöl, "Elazığ depreme hazır mı? Hep deprem olduğu zaman Elazığ’ı konuşuruz. Deprem olduğu zaman köylerden bahsederiz. Veya ilin yapılarından bahsederiz. Ama deprem bittiği zaman unuturuz. Bu Türkiye’de hemen hemen her yerde böyledir. Elazığ’da Gölcük depreminden sonra çıkartılan deprem yönetmeliğine uygun yapılan binaların depreme uygun olduğu söyleniyor ama 99 yılından önce yapılan binalar o zaman deprem yönetmeliği de olmadığı için birçoğunun depreme dayanıklı olmadığını görüyoruz." şeklinde konuştu.
Elazığ'da özellikle fayın geçtiği köy ve ilçelerde binaların inşaat açısından oldukça kötü olduğunu söyleyen Bingöl, "Bunlar daha çok ya yuvarlak taşla ile ya kerpiçlerle yapılmış binalar. Aralarında herhangi bir demir veya ağaç olmayan binalar. Dolayısıyla sadece kentsel dönüşüm değil biz ona öyle diyoruz köysel dönüşüm de köydeki binaların da artık TOKİ ya da benzeri bir projeyle mi olur bilemiyorum ama tarafından mı oplur başka bir kanal aracılığı ile mi olur onu bilemiyorum bu mutlaka yapılması lazım. Depreme hazırlıklı değiliz." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz