YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Erturhan: Kurban, Eti Için Değil, Allah Rızası Için Kesilir

Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Erturhan, “Kurban et için değil Allah’ın...

Prof. Dr. Erturhan: Kurban, Eti Için Değil, Allah Rızası Için Kesilir

Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Erturhan, “Kurban et için değil Allah’ın emri olduğu için ve Allah rızası için kesilir. Kurbanda niyet önemlidir. Hisseli bir kurban kesileceği zaman bir tanesi et için kurbana girse, o kurban olmaz.” dedi.

Prof. Dr. Sabri Erturhan, Kurban Bayramı öncesi kurban ibadeti ve merak edilen birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. Kurbanın kelime anlamı olarak Allah’a yakınlaşmak anlamına geldiğini ve bütün semavi dinlerde emredildiğini söyledi.

Kurbanın Allah’ın emrine boyun eğmek, Allah’ın insana yüklemiş olduğu görevi yerine getirmek, komşuların ve yoksulların dertlerine ortak olmak gibi bir esprisinin olduğunu ve bu manayı ihtiva ettiğini dile getiren Prof. Erturhan, “Cenabı Allah, bizim dindarlığımızı test eder. Bunu en büyük Peygamberlerinden Hz. İbrahim (as)'i bu konuda imtihan ederek, bunu göstermiştir.“ diye konuştu.

"KURBANDA CİMRİLİK OLMAZ"

Kurban belli günlerde belli nitelikleri taşıyan hayvanların, belli nitelikleri taşıyan kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini kaydeden Erturhan, şöyle devam etti: "Kurbanın zamanı, kesecek şahıs ve kesilecek hayvan önemlidir. Kesecek kişinin aklı başında olması ve misafir olmaması önemlidir. Kesilecek hayvanında iyi seçilmiş en güzel olan hayvanın olması önemlidir. Gücü yeten kişinin kurbanda cimrilik göstermemesi gerekir. En görkemli hayvan Allah yolunda kurban edilmelidir. Görkemli bir hayvan keserken de gösterişten de sakınması lazım. Nasıl ki bir amire hediye verirken özenle seçiyoruz. O zaman Allah için kesilen kurbanda neden cimrilik ediyoruz.”

"KURBAN ET İÇİN KESİLMEZ"

“Kurban et için değil Allah’ın emri olduğu için, Allah rızası için kesilir.” diyen Erturhan, "Kurbanda niyet önemlidir. Hisseli bir kurban kesileceği zaman bir tanesi et için kurbana girse, o kurban olmaz, kurbana giren ortakların hepsinin Müslüman olması lazım.” şeklinde konuştu.

"BESMELESİZ KESİLEN KURBANIN ETİ YENMEZ"

Kurbanın çeşitlerinden de bahseden Erturhan, “Kurbanda adak kurbanı, şükür kurbanı, hisseli kurbanlar için de kesilebilir. Ortaklardan üç tanesi vacip olan kurbanı kesebilir, bir kaçı adak kesebilir, bir diğeri de şükür kurbanı kesebilir. Kurbanda besmele çekmek lazım, besmelesiz kesilen kurban murdardır yenmez. Müslüman olan zaten niyetini unutmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

"VEKÂLETLE KURBANI GÜVENİLİR YERLERE VERMEK LAZIM"

Son yıllarda yaygınlaşan vekâletle kurban kesimi konusunda da görüşlerini açıklayan Erturhan, “Vekâletle kurban olur. Ancak güvenilir yerlere vermekte fayda var. Dürüst, test edilmiş yerlere vekâlet vermek lazım. Onlar ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaktır. Esas olan kurbanın başında bulunmaktır ama mümkün değilse vekâlet verilebilir.” şeklinde konuştu.

"KURBAN YERİNE SADAKA OLMAZ"

‘Kurban yerine sadaka verilebilir mi?’ diye sıkça soruların sorulduğunu ifade eden Erturhan, "Dinimizde çok çeşitli sadakalar vardır. Allah bizden sadece kurban kesmemizi ister. Her ibadetin bir şekli vardır. Namazın bir şekli olduğu gibi kurban kesmenin de bir şekli vardır.” ifadelerini kullandı.

"KURBAN YARDIMLAŞMAYI ARTIRIR"

Kurbanın sembolik bir ibadet olduğunu ve asıl olanın kardeşlik ruhunun yaygınlaştırılması olduğunu dile getiren Prof. Erturhan, "Fakirlere yardım yaparak kardeşliğin yaygınlaşması amaç edinilmiştir. Bayramlar kardeşliğin geliştiği zamanlardır. Artık evlerimiz otel gibi kullanır hale geldik. Bayramlarda komşular, tanıdıklar ve akrabalar ziyaret edilir. Kurbanın ruhunda yardımlaşma vardır. Kurban kesildikten sonra dağıtılmıyorsa ruhuna aykırı olur. Kurban kesildikten sonra 3 pay edilebilir, bir kısmı fakirlere, bir kısmı komşulara bir kısmı da kendine ayırabilir, burada önemli olan kesildikten sonra Allah’ın emri yerine gelmiştir, eğer fakirse ete ihtiyacı varsa hepsini ayırabilir. Tabi fakirlik herkese göre değişir ama burada vicdan araya girer, hesabın da ahirette verilecek olması unutulmamalıdır.” diye konuştu.

"ŞOKLANMA İLE KESİLEBİLİR Mİ?"

Bazı hayvan hakları savunucularının, 'kurbanda kan akıtılıyor, hayvan şoklansın' gibi görüşlerine da cevap veren Erturhan, “Hayvan haklarına değer veren başka bir din yoktur. Kur’an-ı Kerim’de, ‘Her canlı lisan-ı haliyle Allah’ı zikreder’ diyor. Dinimiz canlılara eziyeti yasaklar. İslamiyet şefkat dinidir. Bir hata işleniyorsa suç insandadır. Bunu dine bağlamamak lazım. Şoklanırken hayvanın ölmemesi lazım, bayıltılabilir. Ondan sonra kesilebilir. Kanını akıtılması gerekir. Tıpçılar şoklandığında hayvanın içindeki toksinlerin atılamadığını söylüyor. Şoklandığında etin rengi değiştiği söyleniyor.” diye konuştu.

Kurban keserken hayvanların gözlerinin bağlanması, kesme süresisin uzatılmaması ve şefkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Erturhan, "Kurbanların derisi ticari amaçla satılamaz ama hayır kurumlarına verilebilir.” uyarısında bulundu.

"KURBANI PROVAKE EDİYORLAR"

Erturhan, "Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlar ile büyükbaş dediğimiz hayvanlar kesilebilir, bunların dışında hayvanlardan kurban olmaz. Bazı aklı evveller 'kümes hayvanlarından kurban olabilir' diyor. Onlarınki provokasyondur, bir ibadeti sulandırmaktır. Belki belli çevrelere şirin görünmek için yapanlar olabilir. İslam’ın yerleşik kurallarına da aykırıdır. Kurban bize Hz. Peygamber (sav)'in uygulamasıyla gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler