YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma: Toplumların kaderini dertli insanlar çizer

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Ebedi Gençlik Yolunda Hasan El Benna” konulu konferansta Müslüman...

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma: Toplumların kaderini dertli insanlar çizer

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Ebedi Gençlik Yolunda Hasan El Benna” konulu konferansta Müslüman Kardeşler Hareketi’nin kurucusu Mısırlı düşünür Hasan El Benna anıldı. Programda, dertli insanların toplumların kaderini çizdiği belirtilerek, Hasan El Benna'nın da bu dertli insanlardan biri olduğu vurgulandı.

Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programın konukları Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ve Prof. Dr. Mustafa Ağırman oldu. Konuşmasına dertli olmanın önemine vurgu yaparak başlayan Prof. Dr. Sırma, dertli olmayan insanın bir kuştan farkı olmayacağını dile getirdi.

Toplumların kaderini dertli insanların çizebileceğini ifade eden Sırma, Hasan El Benna’nın da dertli bir insan olduğunu belirtti. O’nu anlamak için bir asır geriye gitmek gerektiğinin altını çizen Sırma, “Bir asır önce Osmanlı hariç Müslüman dünyası sömürge halindeydi. Bu durumdan kurtulmak için birilerine ihtiyaç vardı. Her coğrafyada böyle insanlar çıktı. Mısır’da ortaya çıkan Hasan El Benna, İslam’ın yükselişinin siyasetle olmayacağını, pratiği olmayan ilimden fayda gelmeyeceğini söylüyordu.” dedi.

Hasan El Benna’nın İslam’ın yükselişi için Müslümanların üç özelliği bulunması gerektiğini anlatan Sırma, “Bunlardan birincisi ilimdi. Ona göre dava bilinmeden anlatılamazdı. Bir dava adamı davasını bilmeden ortaya çıkarsa davasını mahveder. İkincisi takva, üçüncüsü ise organizasyon, örgütlenmeydi.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mustafa Ağırman ise Hasan El Benna’nın 1928 yılında bir İngiliz kampında çalışan 6 kişiyle birlikte İslam’ın ilkelerine dönüşü amaçlayan Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) teşkilatını kurduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Ağırman, 2. Dünya Savaşı başladığında çok sayıda öğrenci, devlet memuru ve işçinin Müslüman Kardeşler’e üye olduğunu belirtti. Hareketin, zamanla Mısır toplumunun bütün kesimlerini temsil eden önemli siyasi bir güce dönüştüğünü vurgulayan Ağırman, Mısır hükümeti tarafından zararlı görülen ve takip altına alınan Hasan el-Benna’nın Şubat 1949'da uğradığı suikast sonucunda Kahire’de öldürüldüğünü anlattı.

Ağırman, Hasan El Banna’nın başlattığı hareketin bugün de Mısır’da etkili bir siyasi güç olarak varlığını koruduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler