YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Murat Şen: İş sözleşmesi geçerli sebep olursa fesh edilebilir

Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen, iş sözleşmesinin feshinin ancak geçerli sebep...

Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen, iş sözleşmesinin feshinin ancak geçerli sebep bulunması halinde mümkün olacağını açıkladı.

Dekan Prof. Dr. Murat Şen, Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda, “İş Sözleşmesinin Geçersiz Feshi – İşe İade Davası” konulu seminer düzenledi. Prof. Dr. Şen, işverenin iş sözleşmesini feshederken geçerli nedene dayanmasının koşullarını şöyle sıraladı: "İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırılıyor olması, işçinin en az altı aylık kıdeme sahip olması, işçinin belirli konumdaki işveren vekili niteliğinde olmaması. Belirtilen koşulların gerçekleşmesi halinde, işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, iş yerinin ya da işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Geçerli bir sebep olarak üç gurup sebep gösterilmiştir. Bu sebepler: ‘İşçinin yetersizliğinden kaynaklanan sebepler, işçinin davranışlarından doğan sebepler, işletmenin, iş yerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan sebepler."

Şen, iş sözleşmesi feshedilen işçinin, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabileceğini belirtti. Pof. Dr. Şen, şu bilgileri verdi: "Taraflar anlaşırlarsa taraflar aynı süre içinde uyuşmazlığı özel hakeme götürebilirler. Hükümde yer alan bir aylık süre hak düşürücü süredir. Bu nedenle bu süre geçtikten sonra artık işçi feshin geçersizliğini iddia edemez. Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. Ancak işçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür."

Prof. Dr. Şen, iş sözleşmesi geçerli sebep gösterilmeden feshedilen işçi eski işine dönmek istemediği takdirde, işten çıkarma işlemine karşı itiraz etmeksizin doğrudan ödenmeyen kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı varsa bunları talep eden dava da açabilir. Ancak işe iade davasında, işçinin ücret alacağı gibi başkaca taleplerde bulunmasının mümkün olmadığını belirtti.

Şen, işçinin açıklanan nedenlerle yaptığı başvuru sonucunda, işverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakemce belirlendiği takdirde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorunda olduğunu vurguladı. İşveren işçiyi başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye, doktrinde iş güvencesi tazminatı olarak adlandırılan ve en az dört aylık ve en fazla sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorunda olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler