YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Osman Demirdöğen: Çalışma saatinden çok, verimlilik artırılmalı

Erzurum Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Direktörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen, işgücü verimliliğinin artmasıyla...

Prof. Dr. Osman Demirdöğen: Çalışma saatinden çok, verimlilik artırılmalı

Erzurum Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Direktörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen, işgücü verimliliğinin artmasıyla çalışma saatlerinin artmasına gerek kalmayacağını söyledi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın çalışma saatlerinin artırılması ve cumartesi gününün de mesaiden sayılması yönündeki açıklamaları ülke gündemini meşgul etmeye devam ediyor.
Erzurum ABİGEM Direktörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen de çalışma saatlerinin artırılması ya da cumartesi günlerinin de çalışma günü olması ile ilgili tartışmaların işletmelerdeki verimliliği artırmak amacıyla başlatıldığını ifade etti.
Türkiye’de işgücü verimliliği ile ilgili birçok çalışma yapılmasına rağmen uygulamada gerekli hassasiyet gösterilmediğini ifade eden Prof. Dr. Demirdöğen, “İşe devamsızlık oranlarının yüksek olması, iş tanımlarının yetersiz olması, iş analizlerinin uygun bir şekilde yapılmamış olması iş kaybını artırmaktadır. Dini ve resmi bayram tatillerinin yanı sıra tatillerin hafta sonu tatilleri ile birleştirilmesi, raporlu olarak işe gelmeme gibi nedenler de eklenince birçok kurum, kuruluş ve işletme mevcut işgücünden yeteri kadar yararlanamadığı görülmektedir. İşletmelerde, kurum ve kuruluşlarda iş tanımları uygun bir şekilde hazırlandığında, iş yükleri çalışanlar arasında dengeli bir şekilde dağıtıldığında işgücü verimliliğinin arttığı görülecektir.” diye konuştu.
İşgücü verimliliğinin işçilerin daha iyi, daha hızlı, daha çok çalışması ile veya daha yetenekli ve becerili olması ile artacağının altını çizen Prof. Dr. Demirdöğen, “İşgücü verimliliği, toplam işçi ücretlerinin toplam üretime bölünmesiyle kolayca hesaplanabilir. İşgücü dışındaki üretim faktörlerinin etkin kullanılması sonucu katma değer artışı da işgücü verimliliğini artırır. Üretim ve teknoloji ile ilgili girdilerin uygun kullanımı ile de üretim değerinde ortaya çıkarılan artış işgücü verimliliğini artıracaktır. Türkiye'deki işgücü verimliliği ABD ve Almanya'daki işgücü verimliliğinin yaklaşık dörtte biri olmasının nedeni, o ülkelerdeki insanların daha çalışkan olmasından değil, sistematik olarak iş gücü verimliliği çalışmalarının sonuçlarının kullanılmasından kaynaklanmaktadır." dedi.
İşgücü verimliliğini artırmak için çalışanların yetenek ve becerilerini artırmanın yollarının bulunmasıyla ilgili konuların üzerinde durulması gerektiğine işaret eden Demirdöğen, "Çalışma saatleri ne kadar uzatılırsa uzatılsın bilgi ve becerisi artırılmayan bir çalışanın performansının artmayacağı bilinmelidir. Bu nedenle kurum içi ve kurum dışı eğitimler alınarak çalışanların performansı artırılmalıdır. İş gücü verimliliği artırıldığı takdirde işletmelerimizin işgücü ihtiyacı önemli ölçüde azalabilir ve çalışma saatlerinin artırılması veya Cumartesi günlerinin çalışma günü olması gerekmeyebilir.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler