Hipertansiyon hastalarına soğuk havalarda uzun süre kalmamaları önerisinde bulunan Prof. Dr. Yahya Sağlıker, zorunlu olarak soğuğa maruz kalacaklara ilave kıyafet önerisinde bulundu. Soğuk havaların dondurucu özelliğinin yanı sıra yüz, kulak, el, ayak ve vücutta damarların daralmasına neden olabileceğini anlatan Prof. Dr. Sağlıker, "Soğuktan kısa sürede etkilenme daha çok basınç artmasına neden olur. Kar görmek için hafta sonlarında dağlara yapılan günlük seyahatlerde insanlarımız daha çok etkilenebilirler. Bu da geçici kalp spazmlarına neden olabilir. Zaten terleme azlığı dolayısıyla salgı yapamayan vücutlar ayrıca geçici damar içi sıvı birikimleriyle karşı karşıya kalırlar. Bu da kan basıncı formülünün birinci kısmı olan kalp debisini arttırır"dedi.
'DAĞLIK ALANLARDA DAHA YAVAŞ YÜRÜYÜN'
Soğuk havalarda azalan immün direncinin, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ilave etkileri olabileceğini belirten Prof. Dr. Sağlıker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Örneğin nezle, grip gibi akut hastalıklarda alınan ilaçlar da burun damlaları, ağrı kesiciler, öksürük şurupları hep ikinci komponenti yani periferik direnci arttırarak kan basıncını yükseltebililer. Ayrıca aldıkları ilaçlarla kalp hızı artarak kalp debisini arttırır. Onun için hipertansiyon hastaları soğuk havalara direk ve uzun zaman maruz kalmamalıdırlar. Kalmak zorunda iseler ilave kalın kazak, palto, yüzde ve boyunda kaşkol, rüzgarlı yerlerde başlık takmalıdırlar. Dağlık yerlere gidenler varacakları yere hızlı ve kısa zamanda değil, daha yavaş, uzun zamanda gitmeli ve geri dönerken de yavaş ve biraz daha uzun zamanlarda dönmelidirler. Çıkarttıkları idrar miktarı yeterli ve uygunsa bol su tüketmelidirler. Nezle grip oldukları takdirde hekime tansiyonlarının yüksek olduğunu belirtmelidirler. Damarları daha az daraltan burun damlaları, ağrı ilaçları ve de öksürük şurupları kullanılmalıdır."
Prof. Dr. Sağlıker, bu önerilere kalp hastaları ve kalp damarları dar olanlar ve kalp krizi geçirenler ile kronik böbrek hastalarının daha çok dikkat etmesi gerektiğini de hatırlattı.