HABER

Prof. Dr. Şenol: 'Grip ve zatürre aşısı inme ve kalp krizi hastalıklarında etkili'

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), İzmir'de 3'üncü Ulasal Erişkin Bağışıklama Sempozyumu düzenledi.

Prof. Dr. Şenol: 'Grip ve zatürre aşısı inme ve kalp krizi hastalıklarında etkili'

Dernek Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, aşılamayla sadece çocukluk yaş grubundaki değil, erişkinlerde de ölüm ve işgücü kaybına neden olan bulaşıcı hastalıkların bir kısmının önlebildiğini; Hong Kong'da yapılan bir araştırmada grip ve zatürre aşısının inme ve kalp krizi üzerinde de etkisi olduğunu; antibiyotiklerin bile ölümlerin azalmasında bu kadar etkisi olmadığını söyledi.

Türk Klinik Mirkobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin düzenlediği '3'üncü Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu' Renasience İzmir Oteli toplantı salonunda başladı. Klinik Derneği, Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubu ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, sempozyumun aşı ve bağışıklamayla ilgili uzmaların deneyimlerini paylaşacağını söyledi. Prof.Dr. Şenol aşıyla önlenebilir hastalıkların Türkiye'de ve dünyada çeşitli boyutlarıyla sorun olmaya devam ettiğini söyledi. Bağışıklamanın çocukluk yaş grubunda görülen hastalıkları önemli ölçüde azalmasını, bebek ve 5 yaş altı çocuk ölüm hızlarının düşmesini sağladığını belirten Prof.Dr. Şenol, ancak bağışıklamanın sadece çocukluk yaş grubunda görülen hastalıklara sınırlı olarak düşünülmemesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Prof.Dr. Şenol, bugün için erişkin yaş grubunda sık görülen, ölümlere, işgücü kaybına neden olan bulaşıcı hastalıkların bir kısmının aşıyla önlenebildiğini belirtti.

Prof.Dr. Şenol, grip ve zatürre aşısının erişkin ölümlerini azaltmak açısından çok başarılı olduğunu, 55 yaş üzeri herkesin bu aşıları yaptırması gerektiğini söyledi. Hong Kong'da yapılan araştırmalarda zatürre aşısı olan 65 yaş ve üstü kişilerde zatürrede anlamlı oranda düşüş sağlandığını belirten Prof.Dr. Şenol, grip ve zatürre aşısının birlikte yapılmasının sadece grip ve zatürre değil, inme ve kalp krizi gibi ciddi hastalıklar üzerinde de etkili olduğunu dile getirdi. Prof.Dr. Şenol, pek çok enfeksiyon hastalığına karşı aşı geliştirildiğini belirterek "Ebola, kuş gribi, Hepatit C, HIV, çok ilaca dirençli tüberkülozun global tehdit oluşturması nedeniyle yeni tüberküloz aşısı üzerinde çalışma sürüyor. Yakın gelecekte ebola aşısı kullanılabilinir" dedi. Prof.Dr. Şenol, aşıların insan sağlığında önemine dikkat çekerek "Güvenli su hariç başka hiç bir yöntem, hatta antibiyotikler bile ölümlerin azalması üzerine bu kadar büyük bir etkiye sahip olmamıştır" dedi.

İki gün sürecek sempozyunda uzmanlar, aşı teknolojisi, aşı tipleri, aşı uygulama pratikleri, aşı yan etkileri, özel durumlarda bağışıklama, akılcı aşı uygulamaları ve ilaç kullanımı, tetanoz ve kuduz aşılarıyla ilgili detaylı bilgiler verecek.

(DHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler