1968 doğumlu olan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1992 mezun oldu. Uzmanlık eğitimini 1993-1997 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nde tamamladı. 1998-2013 yılları arasında İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak çalıştı. 2013 yılından itibaren İstanbul Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2006 yılında Doçent unvanı almıştır. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) üyesidir. 2019-2021 döneminde KLİMİK genel sekreterliği görevini yürütmektedir. KLİMİK altında 2015 yılında kurulan İnfektif Endokardit ve Diğer Kardiyovasküler İnfeksiyonlar Çalışma Grubu’nun başkanıdır. Kardiyovasküler infeksiyonlar ve sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonlar özel ilgi alanlarıdır.
Bu yıl ilk defa maske dahil tüm önlemler kalkmış bir şekilde kışa giriyoruz. Önlemler sayesinde korunduğumuz pek çok virüs aktif olacak. 1 ay içinde dünyada yeni bir Kovid dalgası da bekleniyor. Dolayısıyla toplu alanlarda maske ve el hijyenine bu yıl çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Hasta olan kişilerin kesinlikle işe ya da okula gitmemesi gerekiyor. Bu kış bu çok önemli olacak" uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs vakalarında yaşanan artışa dikkat çekti. "Şu aşamada maalesef Kovid travmamız hala devam ediyor" diyen Prof. Dr. Yavuz, "Şu an İstanbul'da ciddi bir patlama yaşıyoruz. Test pozitifliği, benim bildiğim birçok kurumda yüzde 30'un üzerine çıkmış durumda" diye konuştu.
Son dakika haberi: Türkiye'de henüz görülmeyen ancak kısa sürede dünyanın birçok ülkesine yayılan maymun çiçeği hastalığıyla ilgili Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'dan açıklama geldi. 20 gün içinde 21 ülkede tespit edilen hastalığa ilişkin konuşan Yavuz, Türkiye'nin, konumu gereği seyahatler için geçiş ülkesi olduğu ve bundan dolayı risk altında olduğunu belirtti. Yavuz ayrıca, ülkemizde hastalığın görülmesi durumunda karantina süresinin 28 gün olabileceğini ifade etti.
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: - "Omicronun bir alt tipi olan BA.2'nin şu anda dünyanın birçok ülkesinde artış gösterdiğini görüyoruz. Türkiye'de de BA.2'nin artığını biliyoruz"
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs pandemisinin başından beri ilk kez "Kovid'e karşı da etkinliği ispatlanmış" bir ilacın kullanıma girdiğini söyledi. Koronavirüsü ağır geçirme riski yüksek olan hastalarda molnupiravir kullanımının öncelikli olacağını aktaran Prof. Dr. Yavuz, "Ancak burada da zamanlama çok önemli, ilk 5 günde ilaç başlanırsa etkinliği yüksek" diye konuştu.
Muzaffer Kayasan'ın PCR çilesi bitmiyor. 80'nci kez PCR testi pozitif çıktı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz bağışıklığı baskılanmış bu tip konakların çok özel vakalar olduğunu belirterek bu hastanın sürecinin çok uzun sürdüğünü ve literatürde de bu türden vakalara çok rastlanmadığını söyledi. İşte sürekli pozitif çıkan o hasta ile ilgili tüm detaylar...
Artan vakalar sonrası koronavirüsle mücadelede son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Omicron varyantı etkisiyle kısa sürede 66 bini aşan vakaların sağlık sistemini tehdit edebileceği belirtildi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, günlük vaka sayısının 250 bine çıkabileceğini söyledi. Acil aşı çağrısı da yapan Yavuz, sağlık sisteminin tıkanabileceği uyarısında bulundu. İşte son dakika haberinin detayları...
Son dakika haberine göre Omicron tehlikesi günden güne artarken, korkutan bir açıklama daha geldi. Önceki varyantlara göre daha hızlı yayılan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron'la ilgili konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, varyantın bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağını söyledi. Yavuz ayrıca, kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini belirtirken, uzaktan çalışılmaya yeniden dönülmesi önerisinde bulundu.
Dünyada yeni koronavirüs varyantı olan Omicron, Türkiye'de de görüldü. Uzmanlar isimler, koronavirüsün mutasyonları Delta ve Omicron'u karşılaştırarak, yeni varyantın yoğun bakım ve solunum desteği ihtiyacının Delta’ya göre çok daha az olduğunu ve 2 hafta içerisinde virüsün gidişatının daha net belli olacağını ifade etti.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Kovid 19 hastalarında kullanılan fakat yapılan çalışmalar sonucu işe yaramadığı ortaya çıkan "favipiravir" ilacıyla ilgili konuştu. Prof. Dr. Yavuz, ilacın Türkiye'de Kovid tedavi protokolünden çıkarılacağını tahmin ettiğini belirterek, "Bu ilaç vücutta birikip herhangi bir şekilde istenmeyen bir sonuca yol açabilecek bir ilaç değil. Kullanmış olanların endişelenmesine gerek yok" dedi.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan çalışmada, koronavirüs tedavisinde kullanılan 'Favipiravir' ilacının erken dönemde, özellikle 48 saat içinde kullanıldığında etkili olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi. Öte yandan, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz ise, koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının etkisiz olduğunu açıklamıştı.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının etkisiz olduğunu açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "havuzlanmış PCR" ile okullarda düzenli tarama ile semptom olmasını beklemeden tüm öğrencilere düzenli olarak test yapılabileceğini söyledi. Havuzlanmış PCR testte, herkese tek tek test yapmak yerine, "havuz" denilen küçük gruplar oluşturuluyor ve gruptaki herkesten alınan tükürük örnekleri, tek bir testmiş gibi çalışılıyor. Prof. Dr. Yavuz, bu yöntemin PCR duyarlılığını da olumsuz etkilemediğini söyledi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, okulların açılmasıyla çocuklar arasında sıkça görülmeye başlanan Norovirüs hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, ishal ve kusma ile ortaya çıkan Norovirüs hastalığının da tıpkı Kovid gibi hızla bulaşabildiğine dikkat çekerek "Salgın yapabilir" dedi. İstanbul'da aşırı kalabalıkların oluşmaya başladığına da işaret eden Prof. Dr. Yavuz, bunun da Kovid dahil pek çok virüs hastalığı için besi yeri ortamı oluşturduğuna dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, salgınla mücadelede “silahımız” dediği aşılarla ilgili olumsuz yorumlarda bulunan doktorlara ateş püskürdü. Yavuz, “Bilimsel verileri değerlendiren bir kişinin aşı yapılmaması gibi bir şey önermesi mümkün değil. Böyle çıkışlar yapanlar kendi kişisel çıkarları için yapıyorlar. Onlara bilim insanı dememek gerekiyor, şarlatan diyebiliriz. Şu an ilk bulduğunuz aşıyı olmanız gerekiyor” dedi.
Kurban Bayramı sonrası artışa geçen vakalar, aşısızlar ve Delta varyantı etkisiyle birlikte yükselmeye devam ederken, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, salgının seyrine ilişkin konuştu. Yavuz, "Hızla çoğalacak, bu rakam artacak, ağustos çok daha sıkıntılı görünüyor. Bulaştırma zincirini kıracak önlemler almak zorundayız." dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, geçtiğimiz yıl çok seyrek görülen grip vakalarında bu yıl artış yaşanabileceğini söyleyerek, "Geçen yıl kovid nedeniyle alınan önlemler, grip salgını da önledi. Ama bu yıl önlemler gevşedi. Grip açısından bu yıl daha uyanık olmalıyız." dedi. Prof. Dr. Yavuz, okulların açılabilmesi için 12 yaş üzeri çocuklara aşılama gerekebileceğini, çocukların aşılanmadığı ülkelerde çocuk vakalarda artış yaşandığını da sözlerine ekledi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz "Aşı zorunlu olmalı mı?" tartışmalarıyla ilgili, "Öğretmenler, sağlık çalışanı gibi belli meslek gruplarında kesinlikle zorunlu olmalı. Sosyal ortamlara girmek isteyenlere de ya aşı kartı, ya da son 48 saatte yapılmış negatif sonuçlu PCR testini gösterme şartı getirilmeli. Zaten restoran sahipleri de bunu istiyor. Bu artık bireysel tercih olamaz, toplumun her şeyi buna bağlı." dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Covid-19 geçirenlerde, tek doz mRNA aşısıyla tüm varyantlara da etkili olacak derecede yeterli bağışık yanıt geliştiğini, ikinci dozun katkısı olmadığını söyledi. Yavuz, hastalığı geçirenlerde iki doz CoronaVac'ın da yeterli bağışık yanıt oluşturduğunu ekledi.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çocukların aşılanması ile ilgili çok soru işaretinin olduğunu belirterek "Genç erişkinlerde elimizdeki aşıların dozunun fazla gelebileceği ile ilgili görüşler olduğu için, onların güvenlik verileri değerlendirilip belki doz azaltılması düşünülebilir" açıklamasını yaptı.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, yaz aylarında yoğun aşılamayla ekim ayında hastalığın kontrol altına alınacağını ve toplumsal bağışıklık oluştuğunda maskelere veda edileceğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığı ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, "CoronaVac aşısı için de üçüncü doz muhtemelen 6 ay sonra gerekecek." dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Kontrolsüz açılmalar oldu, yaz aylarında vakaların gizlenmesi hiç hoş değildi. Biz klinik olarak bunun için de açıklama yaptık. Ama kimse sesimizi duymadı" ifadelerini kullandı.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, toplu ulaşımdaki yoğunluğa dikkat çekti. Kendisinin de sürekli toplu taşıma kullandığını belirten Prof. Dr. Yavuz, “İnsanlar iki santim bile mesafe olmadan yolculuk yapmak zorunda kalıyor. Daha çok bulaştığını söylediğimiz bir virüs varken bunun kesinlikle çözülmesi gerekiyor. Evden çalışma imkanı olan tüm sektörlerde, bu uygulamaya geçilmesi kaçınılmaz artık" dedi.
Prof. Serap Şimşek Yavuz, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK)’de genel sekreter olarak görev yapan Şimşek-Yavuz, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) üyesidir. FOX TV’de her sabah ekranlara gelen İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programına katılan Prof. Serap Şimşek Yavuz, salgın ve alınması gereken önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 29 Mart İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programının bu sabahki konuğu oldu. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi olarak görev almaktadır. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesidir. İsmail Küçükkaya ile koronavirüs salgını hakkında konuşan Yavuz, salgının durumu ile ilgili bilgiler verdi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Varyantların da katkısıyla 3'üncü piki yaşamak üzereyiz. Halen zorunlu olmadıkça kalabalıklara girmemeli, misafir kabul etmemeli, misafirliğe gitmemeliyiz" dedi.
Koronavirüs geçirip iyileşen bazı çocuklarda bir süre sonra ortaya çıkan gizemli hastalık MIS-C'nin ardından, şimdi de erişkinlerde benzer bir sendrom tanımlandı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüse yakalanıp iyileşen erişkinlerde birkaç ay sonra ortaya çıkabilen MIS-A sendromunun yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, halsizlik ve ishal belirtileriyle ortaya çıktığını söyledi ve mutlaka hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, açılmalar sonrası İstanbul’un durumu ve geçtiğimiz hafta Türkiye ara sonuçları açıklanan ve 10 bin 30 kişinin dahil edildiği CoronaVac Faz 3 çalışmasının sonuçlarını değerlendirdi. Yavuz, İstanbul’da kapalı mekanlarda maskesiz oturmak için çok erken olduğunu belirtti
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs pandemisinde “yerinde karar" döneminin başlamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Yavuz, İstanbul'daki son durumu da değerlendirdi ve “İstanbul, ilçeler arası nüfus geçişinin çok fazla olduğu bir il. Bu nedenle açılmalarla ilgili kararlar, ilçe değil il bazında alınmalı. Son bir haftadır test pozitiflik oranları ve vaka sayısında bir artış gözlüyoruz. Bu nedenle İstanbul'da tam açılma için henüz erken" dedi.