YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Saltalı: Kahramanmaraş Bu Üretim Modeliyle Türkiye’ye Örnek Olabilir

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, 'Havza Bazlı Bütünleşik...

Prof. Saltalı: Kahramanmaraş Bu Üretim Modeliyle Türkiye’ye Örnek Olabilir

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, 'Havza Bazlı Bütünleşik Üretim Modeli' üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, bu projenin hayata geçmesi durumunda Kahramanmaraş’ın model bir şehir halini alacağını ifade etti.

KSÜ Ziraat Fakültesi, yeni bir projenin altyapısını kuruyor. Dekan Kadir Saltalı, Kahramanmaraş’ın ciddi bir ekolojik avantajı olduğunu düşünüyor. Bu nedenle bu avantajı ekonomiye kazandırmanın yollarını arayanların başında geliyor. Havza Bazlı Bütünleşik Üretim Modeli için arazileri gezen ekip kurulurken, bölgedeki tüm havzalar gözden geçiriliyor ve hangi üründe başarılı olunabileceği araştırılıyor. Prof. Saltalı, “Bu günlerde arazileri geziyoruz. İlçelerdeki havzaları gözden geçiriyoruz. Bu havzalarda daha önce ürün yetiştirilmiş mi ya da ne üretildi? Bunun cevabını arıyoruz. Şu an bu proje fikir bazında. Ancak hayata geçirilmesi ve başarılı olunması durumunda Kahramanmaraş bu üretim modeliyle Türkiye’ye örnek olabilir.” dedi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi, üzümsü meyveler ile ilgili önemli çalışmalara imza atıyor. Bu kapsamda, üniversite urmu dutu fidan sorununu çözmek için kampüsünde Türkiye’de ilk kez mikro çoğaltma yöntemiyle 'Urmu Dutu' fidanı yetiştiriyor. Halk arasında Urmu Dutu veya Urum Dutu olarak bilinen Karadut, bilimsel adıyla Morus Nigra, pek çok özelliği nedeniyle son yıllarda oldukça rağbet görüyor. Yüksek oranda antioksidanlar içeren urmu dutu, sağlık bakımından oldukça önemli meyveler arasında yer alıyor.

KSÜ tarafından üzerinde çalışılan Urmu Dutu, başarılı neticelerden sonra özel sektöre devredilecek. Projenin bilimsel çalışmalar ayağını üniversite yürütürken, bürokrasi ayağında İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve üretici ayağında ise köylüler yer alıyor. Çiftçilikle uğraşan köylülerin bahçelerinde yetiştirilen ürünlerin takibini Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı 4B’li ziraat mühendisleri yapıyor. Mikro çoğaltma yöntemiyle geçen yıl 70 bin, 2013 yılında ise 120 bin ceviz fidanı üretildi. Projeleri inceleyen bilim adamları, Kahramanmaraş’ın tarım sektöründe yükselen bir yıldız halini aldığı gerçeğinin altını çiziyorlar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler