İstanbul - Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şerif Mardin, "Laikliği tartışmaktan korkuyoruz" dedi.
Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda, Sosyal Sorunları Araştırma ve Çözüm Derneği'nin (SORAR), düzenlediği "Mahalle Baskısı" konulu tartışmaya katılan Prof. Dr. Şerif Mardin, "(Mahalle baskısı) kavramını politik sürecin içine sokmadan önce kavramın kendisini anlamak lazım" diye konuştu.
Mardin, mahallenin sosyal bir süreç olduğunu belirterek, Osmanlı İmparatorluğunda mahallenin gerçek bir birim olduğunu ve mahallenin o dönem ayrıntılı biçimde insan yaşayışının bir alanını ortaya çıkardığını söyledi.
Tartışmaya katılan bir izleyicinin "İslami yükseliş, laik toplumun çöküşü olur mu ?" şeklindeki sorusu üzerine Mardin, şu yanıtı verdi:"Türkiye'de hiçbir konuyu sonuna kadar tartışma geleneği yoktur.
Başbakan 'laikliği tartışmıyoruz' dediği zaman bunun çok derin bir seviyede doğru olduğunu düşünüyorum. Laikliği tartışmaktan korkuyoruz. Yani laikliği tartışırsanız günlerinizi hapiste geçirebilirsiniz."
Mardin, Avrupa'da yüzyıllarca insanların, özellikle laik grubun "iyi", "doğru" ve "güzel" kavramları konusunda tartıştığını ve bu konularda birikim oluşturduğunu kaydederek, "Bizde 'iyi', 'doğru' ve 'güzel'in derinlemesine bir tartışması yok. Orada binlerce sayfa bulamazsınız.
Bunları bulamadığınız zaman göz kalıyor. Göz ve bakma, paradoksal olarak mahalle baskısı unsurlarından biri gibi geliyor" dedi.
AA