YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof.dr. bahçecioğlu; 3 kişiden 1'inde hazım sorunu var

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, Antalya'da bu yıl 31'incisi düzenlenen Türk Gastroenteroloji Derneği'nin Ulusal Gastroenteroloji Kongresi'ne katılan Prof.Dr. İbrahim Halil Bahçecioğlu, üst

Prof.dr. bahçecioğlu; 3 kişiden 1'inde hazım sorunu var

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, Antalya'da bu yıl 31'incisi düzenlenen Türk Gastroenteroloji Derneği'nin Ulusal Gastroenteroloji Kongresi'ne katılan Prof.Dr. İbrahim Halil Bahçecioğlu, üst karın orta bölgesinde hissedilen, yemeklerden sonra oluşan ve rahatsız edici doygunluk hissi, erken doygunluk, ağrı ve yanma hissi yakınmalarının oluşturduğu hazımsızlığa ilişkin bilgi verdi. Hazımsızlık nedeninin çoğunlukla organik ve yapısal bir bozukluğa bağlı olmadığını belirten Prof. Dr. Bahçecioğlu, çoğu zaman endoskopi dahil yapılan incelemelerde çok ciddi bir patolojik bulguya rastlanmadığını söyledi. Bu rahatsızlığın toplumda görülme oranının yüksek olduğunu, üç kişiden birinde böyle bir yakınmaya rastlandıklarını anlatan Prof.Dr. İbrahim Halil Bahçecioğlu, şöyle konuştu:
"Özellikle yağlı gıdalar, çok fazla yemek, çok çeşit yemek yakınmaların artmasına neden olur. Tedavi için yağlı gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Mide asit salgısını inhibe eden Irritable "Sıklıkla karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık gibi yakınmalar vardır. Bağırsakta herhangi bir yapısal bozukluk yoktur. Kolon kanseri riskini artırmaz. Bağırsak kasılmaları normalden daha kuvetli ve uzun olabilir. Gaz şişkinlik ve ishal olabilir. Sert ve kuru dışkılamaya neden olur. Bağırsaklardaki sinir sisteminde anormallikler, beyin ve bağırsaklar arası uyarılarda koordinasyon bozukluğu vardır. Karın ağrısı, ishal ve kabızlık ortaya çıkar."
Hazımsızlığı tetikleyen faktörlerin kişiden kişiye değiştiğini aktaran Prof.Dr. İbrahim Halil Bahçecioğlu, çikolata, yağlı ve baharatlı yiyeceklerin, süt, karbonatlı gıdalar bazı hastalarda belirti ve bulguları tetikleyebileceğini anlattı. Prof.Dr. Bahçecioğlu, "Sınavlar ve yeni işe başlama gibi stres faktörleri belirtileri ağırlaştırabilir, sıklığını artırabilir. Kadınlarda 2 kat daha fazla görülmesi, adet dönemlerinde belirti ve bulguların şiddetlenmesi hormonal faktörlerin rolünü desteklemektedir. Bağırsak infeksiyonları ve bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalması da neden olabilir. Karın ağrısı ve rahatsızlık hissinin dışkılma ile azalması, dışkılama sıklığı, şeklinde değişiklik olması ve bunun son 3 ay içinde, ayda en az 3 gün sürmesi ve diğer nedenlerin dışlanması ile teşhis konulabilir" diye konuştu. Hazımsızlığın belirti ve bulgularıyla da ilgili bilgi veren Prof. Dr. Bahçecioğlu, şöyle devam etti:
"50 yaş üstünde ve yeni başlangıçlı olması, kilo kaybı, makattan kan gelmesi, dışkılamayla geçmeyen karın ağrısı (özellikle gece oluyorsa), gecede uyandıran ishal, demir eksikliği anemisi varsa kolonoskopi gibi daha ileri incelemeler gerekebilir. Bazı yiyecek ve içecekler belirti ve bulguları artırabilir. Alkol, çikolata, kafeinli kahve ve soda gibi içecekler, sorbitol ve manitol gibi tatlandırıcılar ve yağlı yiyeceklerin diyetten elimine edilmesi belirti ve bulguları iyileştirebilir. Sıvı alınımın artırılması yarar sağlayabilir. Her gün aynı saatte yemek yemek, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlayabilir. İshalli hastalarda sık öğünler halinde beslenme, kabızlığı olanlarda yalnızca normal öğünlerde yemek yenmesi ve diyetteki fiber oranının artırılması yararlı olabilir. Ayrıca hastaların belirti ve bulgularına yönelik ilaç tedavileri uygulanabilir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler