YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof.dr. Emre: Parkinson Hastalarının Yüzde 50'si Tedavi Görüyor

Adem YAZICI/ANKARA, Parkinson Hastalığı Derneği İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Bursa'da eş zamanlı gerçekleştirilecek etkinliklerde, nöroloji uzmanları hastalarla biraraya

Prof.dr. Emre: Parkinson Hastalarının Yüzde 50'si Tedavi Görüyor

Adem YAZICI/ANKARA, Parkinson Hastalığı Derneği İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Bursa'da eş zamanlı gerçekleştirilecek etkinliklerde, nöroloji uzmanları hastalarla biraraya gelecek ve 'umut', 'hareket' çağrısında bulunacakr. Uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri eşliğinde egzersizlerin de yapılacağı etkinliklerde, hasta ve hasta yakınları, hastalıkla daha kolay başa çıkmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda doktorlar ve uzmanlar tarafından bilgilendirilecek. 11 Nisan Cumartesi günü saat 12.00’de 6 şehirde uçurulacak balonlarla umutlar ve dilekler gökyüzüne gönderilecek. PHD, her yıl 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü’nü de içine alan haftada, Parkinson Hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturulması için etkinlikler düzenliyor. Önceki yıllarda 'Sen değil zaman yavaşlasın', 'Parkinsona karşı birlikte yürüyoruz', 'Parkinsonda sağlam adımlar için küçük hareketler' sloganlarıyla gerçekleştirilen etkinliklerin, bu yıl 'umut ve hareket' teması altında 'Parkinson son değildir. Yaşayacak daha çok yıllarınız var' sloganıyla gerçekleştirildiği belirtildi.
PHD Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, Parkinson hastalığının farkındalığına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Bu yıl da 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’nde 6 ilde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa'da eş zamanlı etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu yılki sloganımızla hastalığın toplum ve hastalarımız tarafından doğru algılanmasını, doğru tedavi ve doğru yaklaşımlarla hastaların yıllarca iyi bir yaşam kalitesiyle hayatlarını sürdürebileceklerini vurgulamak istiyoruz" diye konuştu. Dünyada 10 milyona yakın, Türkiye'de ise 100 bin Parkinson hastasının olduğu tahmin ediliyor. Yaşlı nüfus arttıkça hastalığın görülme oranı da artıyor. Türkiye'deki hastaların sadece yarısı tedavi görüyor. Bunun en önemli nedeni ise hastalığın bazı hastalarda geç tanınması ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak düşünülüp hiç tanınmaması" dedi.
İYİ BİR YAŞAM KALİTESİ HAYAL DEĞİL
Başta Alzheimer olmak üzere başka nörolojik hastalıklarla karıştırılan Parkinsonun hastalığının tanınmasının PHD tarafından yürüttükleri çalışmalarla her geçen yıl arttığını vurgulayan Prof. Dr. Murat Emre, "Erken teşhis ve tedavinin, hastaların bir an önce yaşam kalitelerinin düzeltilmesi ve sürdürülmesinde kritik önemde olduğunu kaydetti. Hastalığın tedavisi sürecinde egzersizin önemine işaret eden Prof. Dr. Emre, "Parkinson hastalığı temelde hareketin yavaşlamasını, tutuklaşmasını içerdiğinden hareket egzersizleri tedavinin bir parçasını oluşturur. Bu gereklilik hastanın tanı aldığı zamandan itibaren geçerlidir. Düzenli egzersizler, tüm vücudu çalıştıran tempolu yürüme, yüzme, aerobik gibi sporlar tercih edilir" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler