Süleyman EKİN/ANTALYA, Antalya'da yaptığı organ nakilleriyle dikkati çeken Medical Park Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, organ nakillerinde canlı verici bulma konusunda gelecekten endişe duyduğunu söyledi. Medical Park Hastanesi olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da toplam 500 organ nakliyle yılı kapattıklarını söyleyen Prof. Dr. Alper Demirbaş, şöyle dedi:
"6 yılda yaptığımız toplam organ nakli 3 bin 300'ü buldu. Türkiye geneline baktığımız zaman canlı vericili böbrek nakillerinde düşüş var. Bunun nedeni nedir, araştırmak lazım. Son 4 yılda yapılan organ nakillerinde hafif de olsa düşüş var. Özellikle böbrek naklinde 3 bin gibi bir rakama takıldık kaldık. Bunun nedeni hastaların az olması değil, ağırlığın kadavradan yapılan organ nakillerine verilmiş olması. Son 4 yıla baktığımızda kadavradan 100 civarında artış var. Canlı vericiden ise yabancılar haricinde 300 civarında düşüş var."
ORGAN NAKLİ DERNEĞİ KURULACAK
Türkiye'deki her 5 organ naklinden 1'inin Antalya'da yapıldığını belirten Prof. Dr. Demirbaş, "Biz 500 nakil gerçekleştirirken, Akdeniz Üniversitesi 328 organ nakli gerçekleştirdi. Türkiye'de yapılan bütün organ nakilleri 4 bin civarında. Antalya artık bir organ nakli kenti haline geldi. Bu olası azalmadan Antalya'nın da etkileneceğini düşünüyorum. Ocak ayının 15'inden itibaren Antalya Organ Nakli Derneği kurma girişimlerimiz var" diye konuştu.
8 BİN 500 HASTAYI KAYBETTİK
Derneğin amacının farkındalığı artırmak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Demirbaş, "Bu yıl sadece listede böbrek nakli olmayı beklerken ölen hasta sayısı 1250. Nakil yapıldıktan sonra kaybedilen hasta sayısı ise 56. Bekleme listesinde olmadan diyalizden kaybettiğimiz hasta sayısıyla birlikte yaklaşık 8 bin 500 hastamızı kaybettik. Bu kabul edilemez bir durum. Bu 3 bin civarındaki böbrek nakli sayısını kısa vadede 4 bine, orta vadede 5 bine çıkarmak zorundayız" dedi.
7-8 BİN HASTAYI KAYBEDEBİLİRİZ
Ülkemizde beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organ bağışının yüzde 20- 25 civarında olduğuna işaret eden Prof. Dr. Alper Demirbaş, 28 bin hastanın nakil beklediğini hatırlattı. Ülkemizde en fazla böbrek nakli bekleyen hasta olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirbaş, "Bu 28 bin hastanın önümüzdeki yıl en az 2 binini organ bulamadığımız için kaybedeceğiz. Diyalizde 70 bin böbrek hastası var. Ayrıca, diyalize girmeyen hastalar da var. Onların da 6 bin civarındaki bir kısmını kaybedeceğiz. Yani 7-8 bin civarındaki hastayı organ bulamadığımız için kaybedeceğiz. Biz istiyoruz ki, Türkiye'de tek bir hasta organ bulunmadığı için ölmesin" diye konuştu.
Kendilerine yönelik eleştiriye de yanıt veren Prof. Dr. Alper Demirbaş, "Bize 'Bulduklarına nakil yapıyorlar' diyorlar. Hayır öyle değil. Bütün yapılan ameliyatlar belli zaman aralığında denetlenir. Belli standartın altına düşen merkezlerin organ nakli yapma ruhsatı iptal edilir. Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Singapur'dan Güney Afrika'ya kadar hastalara böbrek nakli yapıyoruz. Bize gelme nedenleri de dünyanın en ciddi, canlı böbrek nakli merkezi haline gelmemizdir" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz