YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Profesörlerin gen bahçeleri eylemi, Adana’nın imajını olumsuz etkiledi'

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kampus alanıyla ilgili kamuoyuna yansıyan olumsuz...

'Profesörlerin gen bahçeleri eylemi, Adana’nın imajını olumsuz etkiledi'

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kampus alanıyla ilgili kamuoyuna yansıyan olumsuz görüntülerden büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Vali Coş, daha önce Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Narenciye Gen Bahçesi olarak kullanılan yerde, yeni üniversiteye tahsis edilen alan üzerinde yapılan tartışmaların şehrin imajına gölge düşürdüğünü belirtti.

Adana’daki Kutlu Doğum Haftası programı hakkında Çetinkaya Mağazası’nda düzenlenen toplantıya katılan Vali Coş, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Hüseyin Avni Coş, “Ağaçları, bir totem gibi dokunulmaz, saygı duyulacak birer varlık algılayarak ve onların bulunduğu yeri de ‘tabu’ gibi göstererek çağdaşlık yapamayız. Böyle bir çağdaş zihniyet de söz konusu olamaz.” dedi.

“Gen bahçeleri Hindistan’daki kutsal inekler gibi dokunulmaz tabu alanları mı?” diye soran Vali Coş, ağaçların aşılama veya taşıma yöntemiyle başka bir yere aktarılabileceğini kaydetti. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne tahsis edilen sahaya ilişkin tartışmaları değerlendiren Coş, “Mesele her iki üniversite için önemli olabilir. Ama Türkiye hukuk devletidir. Eğer hukuk dışı yol ve yöntemlere başvurulursa, o zaman ortaya bir kaos çıkar. Haklı iken insan haksız konuma düşebilir. Yargının sonucunu beklemek lazım.” diye konuştu. Üniversitelerin, toplumun örnek kuruluşları olduğunu ifade eden Coş, sebebi ne olursa olsun hiçbir şekilde yol kesmek, direniş yapmak, polise karşı çıkmak veya çalışmak için gelen başka üniversitenin aracını mahsur bırakmanın doğru bir yöntem olmadığını açıkladı.

Adana’nın, kamuoyunda 'kavgacı, gürültücü' bir şehirmiş gibi çok yanlış bir şekilde tanıtıldığına dikkat çeken Vali Coş, şöyle devam etti: “Bu yanlış imaja bakıp, profesörleri bile ‘polisle çatışıyor’ şeklinde olumsuz katkı sağlamamak lazım. Söz konusu yanlış imajı birkaç fotoğraf karesi veya görüntü ile destekleyen herkesin mesuliyeti var. Mahkemeye müracaat edildiyse beklemek lazım. Yol kesmek için acil bir şey mi var? Yeni üniversite için 100 işçi, 50 motor ve testereyle oradaki portakal ağaçlarını kesmeye kalkışsaydı, hepimiz karşı çıkardık. Çünkü telafisi gayri mümkün bir durum ortaya çıkardı. Böyle bir şey yok.”

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne tahsis edilen bin 758 dönümlük arazide, şu anda 6 cm çapında, 15 metre derinliğinde toplamda 2 metre kareyi bulan jeolojik sondaj yapıldığını hatırlatan Coş, bu çalışma ile bahçelere bir zarar verilmediğini bildirdi. Akademisyenlerin sergilediği eyleme tepki gösteren Coş, “O zaman yol kesme neyin nesi. Mahkemeye müracaat edilmiş, beklenir. Çok acil bir durum varsa iki üniversite YÖK’e gider. Oranın hakemliğinde masaya oturulur, bir çözüm bulunur. Mesele, lüzumsuz tartışmalara sebebiyet vermeden, Adana’nın birlik ve morali bozulmadan uzlaşmacı bir tavırla çözülebilir. Ancak bu yapılmayıp, yol kesme direniş yöntemlerinin savunulacak bir yanı yoktur. Dolayısıyla bundan herkes gibi büyük üzüntü duydum. Adana'ya yakışmayan bir tablo olmuştur.” şeklinde konuştu.

Sorunun esasının çok açık ve net olduğunu ifade eden Coş, yeni kurulan üniversitenin de Adana için önemli olduğunu aktardı. İlde 2023’e kadar üniversite sayısını 5’e, öğrenci ve akademisyen sayısını ise 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Coş, bunu başarmak için yeni kurulacak üniversitelerin hızlı bir şekilde kurumsallaştırılması gerektiğini söyledi. Her şeyin insan için yapıldığını kaydeden Coş, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Öncelikle insanı besleyeceğiz, eğiteceğiz, daha sonra çevremizi koruyacağız. Gen bahçeleriyle ilgili şu anda Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin bir tasarrufu yok. İki üniversite arasındaki bir protokolle bu bahçeler korunabilir. Üniversite içinde üniversite olmaz deniliyor. Böyle bir şey yok. Zaten otobanla bölünen ve Ç.Ü.’nün hiçbir eğitim birimi olamayan bakir hazine arazisi bir yer. İmara açılmıyor. Oranın şehrin akciğeri olarak kalması için en iyi yöntem, burada bir üniversitenin kurulmasıdır. Bugün korunan bu arazileri yarın koruyabilir miyiz? Ranta dayalı projeler ortaya çıkabilir. Nitekim TOKİ’nin hazine arazilerini kullanma yetkisi var. Oranın bir toplu konut alanı olmayacağını kim garanti edebilir. Ama burası bir üniversiteye mekân olduğu takdirde en fazla yüzde 5-6’lık yapılaşma olacaktır. Yeni üniversitenin gen bahçelerindeki ağaç varlığına dayalı bir tehdidi söz konusu değildir.”

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, yeni üniversitenin şehrin 40-50 kilometre uzağına kurulmasının, maliyetler ve altyapı açısından mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler