HABER

Protein tozu kansere neden oluyor mu?

Hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilen protein tozlarının kansere yol açtığı iddialarına uzmanlardan yanıt geldi. Protein tozu zararlı mı? sorusuna açıklık getiren uzmanlar, protein tozlarının sağlık açısından etkilerini anlattı.

Protein tozu kansere neden oluyor mu?

Protein tozunun zararlı olup olmadığı ile ilgili konuşan uzmanlar protein tozlarının nasıl üretildiğini, neler içerdiğini ve ne zaman kullanılması gerektiğini açıkladı. Protein tozlarının peyniraltı suyu, yumurta, et, süt, soya, bezelye ve pirinç gibi gıdalardan elde edildiğini belirten Hardline Nutrition Genel Müdürü Kemal Taşhan protein tozu üretiminin ve karışımlarının doğru gerçekleştirildiği takdirde proteinlerinden bir farkı olmadığını ve zararlı bileşen içermediğini söyledi.

Tüketicilerin kalitesine inandıkları ürünleri güvenle kullanabileceklerinin altını çizen Taşhan, protein tozlarının sadece sporcu beslenme ürünlerinde değil bebek mamaları, çocuk ek besinleri ve enteral beslenme ürünleri gibi özel gıdalar içerisinde de bulunduğunu söyledi. Taşhan merak edilen sorulara açıklık getirdi:

“Protein tozu, proteinden farklı bir şey değildir. Protein ise vücudumuzun ihtiyaç duyduğu en temel besin maddesidir. Protein tozu kansere yol açar mı? sorusu burada açıklık kazanmış oluyor. Protein tozları, kansere yol açmak bir yana vücuda pek çok yarar sağlamaktadır. Amerika’da yapılan araştırmalar, ‘whey protein’ olarak satılan protein tozlarının içerisinde bulunan bileşenlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlamıştır. Kanada’da ve Amerika’da yapılan araştırmalarda ise ek gıda olarak toz şeklinde alınan whey proteini ve soya proteininin anti-kanser etkisinin olduğu belirtilmiştir. Dünya genelinde protein tozlarının tüketimi ile insan sağlığı üzerine olumlu etkilerini açıklayan ve kanıtlayan birçok araştırma ve bilimsel yayın mevcut“

PROTEİN TOZLARI NASIL ÜRETİLİYOR?**

Protein tozlarının ileri teknoloji ile üretildiğine dikkat çeken Taşhan, hayvansal kaynaklı olan protein tozlarının veteriner kontrolünde bulunan hayvanlardan elde edildiğini, bununla birlikte sütünde ve etinde antibiyotik gibi kimyasalların bulunmasının mümkün olmayacağını belirtti. Bitkisel kaynaklı olan protein tozlarında ise GDO içerikli tohum kullanılmadığına dikkat çeken Taşhan, ilgili Bakanlıklar tarafından GDO analizi yapılarak GDO içermeyen bitkisel kaynaklı protein tozlarının ithal edildiğini vurguladı. Taşhan, protein tozlarının üretimi ile ilgili olarak, “Protein tozlarının üretimi, düşük sıcaklıklarda, proteinin yapısı bozulmadan gerçekleştirilir. Ayrıca toz yapma sürecinde sprey kurutucular kullanıldığı için nem düşük seviyede tutulur ve mikrobiyolojik bozulma önlenmiş olur. Ayrıca protein tozu üretiminde toksik bileşen kullanılmaz“ diye konuştu.

İçinde protein tozu bulunan enerji içeceklerinin zararlı olduğu yönünde konuşan Prof. Dr. Canan Karatay’ın açıklamalarına değinen Taşhan, enerji içeceklerinin, protein tozundan dolayı değil, içerisindeki yüksek dozda bulunan fruktoz’dan dolayı zararlı olduğunu söyledi. Taşhan, protein tozlarının tek başına uygun ölçülerde gönül rahatlığı ile kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler