HABER

"Protestolar doğru değil"

"Protestolar doğru değil"

ANKARA(ANKA)-Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Abdüllatif Şener, "Bu görüntüleri doğru bulmadığımızı belirtmek istiyorum. O ortamın nezahetine uygun davranışlarda bulunulması hepimizin arzuladığı bir durumdur" dedi.

Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü, Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulundu. Kurul'un gündemine ilişkin bilgi veren Şener, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in finansal sektörle ilgili sunum yaptığını belirterek, "Finansal sektör, özellikle bankacılık sektörü önemli gelişmeler göstermiştir. Türk bankacılık sisteminin personel kalitesi, bilgisayar ve IP teknolojisi bakımından her anlamda AB'ye uyumlu ve hazır hale gelmiştir" dedi. Türk bankacılık sisteminin komşu ülkeler ve Doğu Avrupa ülkelerine göre daha iyi konumda olduğunu kaydeden Şener, sektörle ilgili şu bilgileri verdi:

"Mevduatın krediye dönüşme oranı 2003'te yüzde 39, 2006'da yüzde 68. Aktif büyüklük, 2002'de 216 milyar YTL, 2006 sonu itibariyle 499 milyar YTL. Karlılık oranı, 2002'de 2.9 milyar YTL, 2006'da 11.5 milyar YTL, yabancı sermayenin aktif içindeki payı yüzde 22.4, borsa payı yüzde 13.6, toplam yüzde 35.9."

Şener, verdiği rakamlarla sektörün iyi yolda olduğunu, şube ve personel sayısında da artış yaşandığını söyledi.

"58 ve 59. HÜKÜMETLER TOPLAM 3 BİN 491 KARARNAME ONAYLADI"
Bakan Şener, 58. ve 59. Hükümet dönemlerinde müşterek kararnameler, açıktan atamalar ve TBMM'ye sunulan yasa tasarılarıyla ilgili de bilgi verdi.

58. hükümet döneminde Meclis'e 53 kanun tasarısı gönderildiğini belirten Şener, bunlardan 50 tanesinin kanunlaştığını bildirdi. Şener, 59. hükümet dönemindeyse 756 kanun tasarısı gönderildiğini ve bunlardan 506'sının yasalaştığını açıklayarak "58 ve 59. hükümetler döneminde TBMM'ye gönderilen kanun tasarılarıyla birlikte, aynı zamanda Meclis'te yasalaşan teklifler var. Bunlar da yüksek bir miktarda. 22. dönem parlamentonun yasama faaliyetini yoğun bir şekilde sürdürdüğünü görüyoruz" diye konuştu.

Şener, 58. hükümet döneminde 425, 59. hükümet döneminde ise 6 bin 816 kararnamenin sonuçlandırıldığını da belirtti. Açıktan atamalarla ilgili kamuoyundan zaman zaman değerlendirmeler yapıldığını da anımsatan Şener, şunları söyledi:

"55. hükümet dönemi bir yıl 7 ay sürmüş ve bu dönemde 2 bin 65 kararname onaylanmıştır. Ecevit dönemi olan 57. hükümet 3 yıl 6 ay sürmüş, bu dönemde 2 bin 951 kararname gönderilmiş, 2 bin 810'u onaylanmıştır. 58 ve 59. hükümet dönemleri ise 4 yıl 7 ay sürmüş, toplam 3 bin 491 kararname onaylanmıştır. Görevden alınan kararnameleri ise 57. hükümet dönemi daha kısa olmakla beraber bu dönemde bin 319 kararname çıkarılmıştır. 58 ve 59. hükümetlerde ise bin 263 görevden alma kararnamesi çıkarılmıştır."

"TERÖRLE MÜCADALEDE İŞBİRLİĞİ VAR"
Son günlerde terör saldırılarının arttığına da işaret eden Şener, Kurul'da bu konunun da gündeme geldiğini söyledi. Şener, Türkiye'nin uzunca bir süredir PKK'yı yok etmek için uğraştığını belirterek, "Bu konuda Hükümet ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin büyük bir işbirliği vardır. Terörle mücadelede etkinliğin arttırılması, kararlılığını sürdürülmesi için ortak çaba ortaya konulacaktır" diye konuştu.

İçişleri ve Dışişleri Bakanı'nın Kurul'a konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunduğunu belirten Şener, şöyle konuştu:

"Teröre bağlantılı konular işbirliğini gerektirmektedir ve bu konuda zaman zaman görüşmeler yoluyla ortak tutumlar sergilenmektedir. Bu kararlılık hükümette mevcuttur."

Şener, Genelkurmay Başkanı ile Başbakan'ın bu konuda yarın bir araya gelerek değerlendirme yapacaklarını açıkladı.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şener, şehit cenazelerinde kendisinin dışında hükümet üyelerine yönelik protesto eylemlerini şöyle değerlendirdi:

"Son zamanlarda şehit cenazelerinde ortaya çıkan bazı görüntüleri doğru bulmadığımızı belirtmek istiyorum. Hükümet vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri olarak ortak davranıp vatanımız uğruna canını veren şehitlerimizin cenaze törenlerinde o ortamın nezahetine uygun davranışlarda bulunulması hepimizin arzuladığı bir durumdur. Şehitlerin beklentilerine ve ruhaniyetlerine uygun bir şekilde tören yapılması gerektiğini belirtmek istyorum."

Bir gazetecinin İncirlik Üssü'nün kullanımı süresinin 23 Haziran'da dolduğunu hatırlatması ve bu sürenin uzatılmasının gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Şener, konunun gündeme gelmediğini ancak bu konuda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Türkiye'nin kurum ve kurallarla yönetildiğini kaydeden Şener, Türkiye için en doğru kararın vereceğini kaydetti. Sınır güvenliği ve askerin teçhizatın geliştirilmesi konusunda hükümet olarak ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade eden Şener, bazı sorulara ise yanıt vermedi. Şener'in yanıt vermediği sorular şunlar:

"Sınır ötesi operasyonuyla ilgili Genelkurmay gerekli olduğunu belirtmişti. Hükümetiniz ise Genelkurmay'dan talep gelmesi gerektiğini söylüyor. Bu konuda bir görüş ayrılığı mı var. Bbu konuda Genelkurmay'a hazırlıklar için siyasi direktif verecek misiniz?"

"Terörle mücadelede, başta Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması gibi önlemler almayı düşünüyor musunuz?"

En Çok Aranan Haberler