Yapay organlar, robotik uzuvlar ve sentetik kana sahip olarak geliştirilen ‘‘biyonik adam’‘ Londra’daki Bilim Müzesi’nde sergileniyor. İnsana çok benzeyen robot 600 bin Euro’ya maloldu. Gövdeye yerleştirilen protez organlar bir kan pompalama sistemiyle tamamlandı ve sistemin modifiye polimer damarlar aracılığıyla çalışması mümkün kılındı. Eklenen biyonik dalakla kanın temizlenmesi, yapay pankreas aracılığıyla da şeker seviyesinin ayarlanması sağlandı.
Zürih Üniversitesi bilim adamlarından, kendisi de bütün hayatı boyunca bir protez teknolojisi kullanıcısı olan Dr. Bertolt Meyer’e göre, biyonik adamın en çarpıcı yanı damarlarında gezen sentetik kan. Nano parçacıklardan yapılan bu kanın oksijeni vücuda yayabilme özelliği taşımasının önemine dikkat çeken Meyer, teknolojinin yapay organ geliştirme noktasında ileri düzeye doğru gittiğini belirtti.
**BİYONİK ELLE HİSSETMEK MÜMKÜN**
Teknolojinin gelişim hızının bir başka kanıtı da, dünyanın en gelişmiş yapay uzuvlarından biri olan protez el. Elektrotların direk sinir sistemine bağlandığı biyonik elle hissetmek de mümkün. Biyonik elin hareketleri düşünceyle kontrol edilebilirken biyonik el de beyne sinyaller gönderebilecek. Swiss-based École Polytechnique Fédérale de Lausanne’den Dr Silvestro Micera, bu amputenin hereketlerden sonra anlık geribildirimde bulunacağını söyledi. Micera, “Kullanıcının bir gün onun orada olduğunu unutmasını umuyoruz ” diye konuştu.