‘BİRAZ DAHA MI BÜYÜTSEYDİK’ ALGISI YANLIŞ
Pek çok kişi hayatlarında ilk defa yaşayacakları bu deneyime hazırlıksız. Ameliyatlar ne kadar planlanırsa planlansın kişiler gerçek sonuçlarla karşılaşınca yani vücut imajları değişince bir bocalama dönemi yaşıyor.
Gözler bir süre sonra büyümüş göğüslere alışınca; “acaba biraz daha büyük bir protez mi olsaydı?” diye düşünüyorlar. Ne kadar büyük o kadar iyi olacak gibi algılar olabiliyor. Bu algılar cerrahların çok da istediği bir şey de değildir.
Göğüs kafesinin kaldırabileceği çaptan daha fazla bir protez koltuk altına doğru taşma yapacaktır. Yine deri kılıfının taşıyacağından büyük bir hacim hem protezin kenarlardan ele gelmesini kolaylaştırır hem de derinin normal yapısına zarar vererek deformasyona ve hatta deri çatlaklarına bile sebep olabilir.
Bilinmesi gereken önemli bir nokta da protez hacmi büyüdükçe kapsül kontraktürü diye bilinen ve uzun dönemde protezli memelerde istemediğimiz bir durumla karşılaşma ihtimali de artar.
VÜCUT ALGINIZI VE İMAJINIZI DEĞİŞTİRMEK ZOR GELEBİLİR
Bazı kişiler için de tam tersi durumların da söz konusu olabilir. Vücut algıları daha eril ve sportif olan kadınlar göğüs kafesleri için ideal oranlarda olan bir büyüklüğü fazla olarak algılayabilirler.
Yıllarca küçük göğüs dokusuyla yaşamış, buna uygun giyim tarzı geliştirmiş, imaj oluşturmuş kişilerde kıyafet seçimleri, sütyen ölçüleri değiştirmek kolay olmaz. Bu tarz durumlar her hastada tabii ki ortaya çıkmaz.
İyi bir ameliyat öncesi değerlendirme süreci, iyi bir hasta-doktor iletişimi ile pek çok durum hastanın yaşam şekline ve vücut algısına göre düzenlenebilir. Hastanın ameliyatı aslında ameliyathanede değil, daha ilk doktor görüşmesinde başlar.
Protezi siz kullanacak olduğunuza göre son karar da size aittir. Cerrahın sizi “uygun olmayacak” uç noktalar konusunda uyarması gerekir ve son kararı birlikte vermelisiniz.
PROTEZ ÖLÇÜLERİ DÜNYADA NASIL SEYREDİYOR?
Göğüs protezi konusunda toplumların sosyal normları da rol oynar. Yapılan çalışmalarda örneğin; Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan ortalama bir protez hacminin, Avrupa ülkelerinde kullanılan ortalama bir protez hacmine göre 100 cc daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Ülkemizde ise bu skalanın ortalamasının nasıl olduğu konusunda bir istatistiğin yok. Fakat Avrupa’ya daha yakın bir anlayışımız var. Çünkü birçok Türk hasta aslında abartılı olmayan doğal duran göğüsler istiyor.
Başka doktorlar tarafından yerleştirilmiş ve hastanın “büyük” bulduğu protezleri daha küçükleriyle değiştirdiğimiz çok durum oldu. Tersi durumlarla, yani “küçük” bulunan protezlerin büyükleriyle değiştirilmesiyle de zaman zaman karşılaşılıyor. Ancak bu çok daha nadirdir. Bu bizim toplum olarak daha küçük protezleri tercih ettiğimiz yönünde yorumlanabilir.
Doç. Dr. Ahmet Sönmez
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
www.drahmetsonmez.com
Facebook: @drahmetsonmezplastikcerrahi
Instagram: @drahmetsonmez
YouTube: Doç. Dr. Ahmet Sönmez