HABER

Protokol tartışmaları Brüksel’e uzandı

Karabağ sorununu çözme çabaları hız kazanırken Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin onaylanmasına ilişkin tartışmalar sürüyor.

AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, "Protokollerin TBMM'den geçmesinin büyük oranda Azerbaycan’a ait olan 7 bölgeden Ermenistan'ın çekilmesine bağlı" derken Ermenistan Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Vigen Sargsyan ise, “Biz Ocak ayını bir süre olarak belirledik. Ocak ayına kadar bir karar varılamazsa politik sebepler yüzünden süreç sekteye uğrayabilir” şeklinde konuştu.

Brüksel’de German Marshall Fund tarafından düzenlenen “Türkiye ve Ermenistan: İleriye Giden Yol” başlıklı panel, Suat Kınıklıoğlu ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Vigen Sargsyan’ın katılımı ile gerçekleşti.

ABHaber’e göre, panelde Suat Kınıklıoğlu Türk-Ermeni normalleşmesi sürecinin bütün Güney Kafkasya bölgesini baştan aşağı değiştirme potansiyeline sahip olduğunu belirtirken "Kafkasya'nın bir bölgesinde normalleşme isteyip hemen yanı başındaki bir sorunun devamını istemek akla da mantığa da aykırıdır” uyarısını yaptı.

Kınıklıoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollere değinirken de "Protokollerin TBMM'den geçmesinin büyük oranda Azerbaycan'a ait olan 7 bölgeden Ermenistan'ın çekilmesine bağlı" diye konuştu.

-"SÜRECE YAPAY TAKVİMLER KOYMAK YANLIŞ"

Vigen Sargsyan'in en geç Şubat ayına kadar protokollerin onaylanması gerektiğini belirtmesi üzerine Kınıklıoğlu, "Sürece yapay takvimler koymak yanlış. Normalleşme sürecine bu tür yapay takvimler empoze etmek sürece zarar verir” uyarısında da bulundu.

-“BİZ BAŞKA POLİTİKALAR İÇİN KULLANILMAK İSTEMİYORUZ”-

Vigen Sargsyan ise, Türkiye’nin protokolleri imzalamak istemesi halinde Azerbaycan’ı ve Yukarı Karabağ meselesini protokollere dahil etmemesi gerektiğini savurarak “Bu protokoller Yukarı Karabağ meselesini kapsamıyor, ayrıca Ermenistan iki ülke ile aynı anda müzakere etmeye hazır değildir” dedi. Sargsyan şunları söyledi:

“Önümüzde zaman engeli de büyük önem taşıyor. Biz Ocak ayını bir süre olarak belirledik. Ocak ayına kadar bir karar varılamazsa politik sebepler yüzünden süreç sekteye uğrayabilir. Normalleşme derken tabii ki bir gecede kardeş olmaktan bahsetmiyoruz. Sınırların açılmasından ve iki ülke arasında bir diplomatik diyalogun başlamasından bahsediyoruz. Ya Karadağ meselesini içine katmadan bu diyalogu sürdürürüz ya da bitiririz. Biz başka politikalar için kullanılmak istemiyoruz.”

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler