YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Prusias Ad Hypium" Antik Kentindeki Eserler Gün Yüzüne Çıkarılacak

Düzce'nin Konuralp beldesinde bulunan "Prusias ad Hypium" antik kentindeki kazı çalışmalarına yaz aylarında başlanacak.

Düzce'nin Konuralp beldesinde bulunan "Prusias ad Hypium" antik kentindeki kazı çalışmalarına yaz aylarında başlanacak.

"Prusias ad Hypium" olarak bilinen bölgede 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen antik tiyatro, at figürlü kapı, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü yer alıyor.

Halk arasında "40 Basamaklar" adıyla bilinen, 100 metre uzunluğundaki, 74 metre genişliğindeki antik tiyatronun yarım daire biçimindeki oturma alanı, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları, kemerli geçitleri ve sahnesinin bir bölümü bugünlere kadar ulaştı.

Tiyatroya giden ara sokaktaki atlı kapı ise güney surlarının üzerinde bulunuyor.

Antik kenti çevreleyen güney ve batı bölümündeki surlar dikkati çekiyor. Beldenin hemen hemen her sokağında ve yol üzerinde rastlanabilecek surların Doğu Roma İmparatorluğu döneminde onarıldığı belirtiliyor.

Kemerkasım köyü mevkisinden antik kente su temini amacıyla inşa edilen su kemerlerinden bazıları ile Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılan köprü de antik kentin en fazla ilgi gören yapıları arasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle yaz mevsiminden itibaren yeni kazı çalışmalarına başlanmasıyla antik kentteki önemli tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

-Eserler, müzede sergileniyor-

Antik kentten çıkarılan eserlerden bazıları belde girişinde yer alan, 3 teşhir salonu, iki depo, laboratuvar ve idari bölümden oluşan müzede sergileniyor.

Müzede Bolu'dan getirilen ve "Prusias ad Hypium" antik kentinden çıkarılan buluntulardan oluşan bin 789 arkeolojik ve 456 etnografik eser ile 3 bin 837 antik para olmak üzere 6 bin 82 eser bulunuyor.

12 Kasım 2003'te hizmete giren müzenin arkeoloji salonunda Tunç Çağı (MÖ 3000-2000) ve Doğu Roma (395-1453) dönemine ait eserler, toprak kaplar, kandiller, toprak ve mermer heykelcikler, metal eserler, takılar, cam kaplar ve mezar hediyeleri, kronolojik olarak ziyaretçilere sunuluyor. Ayrıca Grek, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait altın, bronz ve gümüş paralara yer verilen 4 sikke bölümü bulunuyor.

Müzenin etnografya salonunda el işlemeleri, yöresel kıyafetler, süs eşyaları, mutfak kapları, aydınlatma araçları, kişisel eşyalar, kılıçlar, tüfekler gibi eserler sergileniyor. Ayrıca salonda mankenler, gelin odası ve geleneksel döşenmiş oda yer alıyor.

Bahçede ise antik kentte gün yüzüne çıkarılan büyük mimari parçalar, sütunlar, adak yazıtları, ceset küllerinin konduğu küçük taş lahitler, şehir yasası yazıtları, büyük depolama kapları, mezar taşları sergileniyor.

Müze bahçesinde 1. yüzyılda mermerden yapılan büyük lahit dikkati çekiyor. 1937 yılında gün yüzüne çıkarılan lahdin üzerinde kabartma öküz başlarının taşıdığı çelenk ile alt bölümde domuz, aslan, kartal ve balıkçıl kuşu figürleri yer alıyor.

Muhabir: Ömer Ürer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler