Psikolojik Testlerle neleri değerlendirebilirsiniz?
Psikolojik testler ile zekayı, kişiliği, kişiliğin farklı yönlerini, güçlü ve zayıf yönleri, okul olgunluğunu, dikkati, hafızayı, gelişimi, mesleki yönelimi, psikiyatrik problemleri, benlik algısını, içsel savunmaları görebilmek mümkündür. Psikolojik testler herhangi bir psikiyatrik hastalığın olup olmadığını var ise düzeyini anlamamıza yardımcı olur. Ayrıca kişilerin çocukluktan getirdikleri, bilinçaltında yatan kendilerinin bile fark edemedikleri bir takım yönlerini fark edebilmeleri konusunda da bilgiler verir. Farkındalık kazanma problemin çözümü için temel basamaktır. Farkında olunmaz ise problemde çözülemez. Dolayısıyla sağlıklı bir psikoterapi süreci başlamadan önce testlerin ve güvenilir ölçme değerlendirme araçlarının kullanılması kişilere önemli bir bakış açısı kazandıracaktır.
Zeka testleri 06-16 yaş arasındaki çocukların güçlü ve zayıf yönlerini görebilmek adına yararlı olmaktadır. Ayırca çocukların kendi yaş grubundaki diğer çocuklara göre hangi IQ skalasında olduğunu görebilirsiniz. Test esnasında da şüphelenilen dikkatle ilgili bir eksiklik olup olmadığına, testte de ufak dikkat hataları yapıp yapmadığına, sözel ve performans alanlardaki dengelerine bakmak gerekir. Tabiki her zaman çocukları etiketlemeden kaçınmak gerektiğini vurgulasamda test yaptırmak daha sonrasında çocuğun eğitim hayatını programlamak, çalışma çizelgeleri ve davranış eğitimleri yapmak açısından fayda sağlayacaktır. Yolunda gitmeyen vakalar için aile ile yapılabilecekler bu sayede gözden geçirilmiş olur.
Gelişim testleri doğum sonrasından 6 yaşa kadar rutin bir gelişimsel tarama muayenesi gibi bu testlerin yapılmasını önermekteyiz. Bu testlerin bazılarını anne kendisi çocuğunun gelişimini gözlemleyerek yapmakta iken, bazılarında da çocuğun performansı bizzat göz önünde bulundurulmaktadır. Kas gelişimlerinden, dil gelişimlerine, sosyal öz bakım ve bilişsel gelişimlerine kadar bakılmaktadır. Çocuk doktorlarının incelemelerinden farklıdır. Dolayısıyla bebeklik çağında sık sık, kreş dönemlerinde her hangi bir problem olmadığı durumlarda bile 3-6 aylık periyodlarla çocuğu takip etmek yarar sağlayacaktır.
Kişilik testleri, insan ilişkilerinde ergenlerin ve yetişkinlerin kendilerini anlamalarına yardımcı olur.
Testleri tedavi süreci başlamadan yaptırmanın avantajlarından bir tanesi psikiyatri uzmanınızın ve psikologunuzun hakkınızda kısa sürede daha fazla bilgiyi sorularla sizi yıpratmadan alıyor olmasıdır. Farkında olmadığınız şeylerde testte ortaya çıkar. Ön görüşme bulgularını desteklediği için tanıya güvenirlik artar.
Ruhsal durum değerlendirme testleri de psikiyatrik bir durum olabileceğinden şüphelenilen durumlarda uygulanmalıdır. Testlerin sonuçları ve ön görüşme bulguları toparlanır. Gelen danışan bilgilendirilir. Psikiyatri iş birliği yapmak gerekirse ilaçları düzenlenir ve sonrasında edinilen bulgular dahilinde psikoterapi süreci planlanır. Bu plan bir veri dahilinde olduğu için daha sistematik daha güvenilir daha çok sonuç odaklı olmaktadır. Dolayısıyla psikoterapilerinize başlamadan önce psikolojik testler ile değerlendirilmek ekstra fayda sağlayacaktır.
http://meldayakupoglu.com
https://www.instagram.com/uzm.psk.meldayakupoglu/