Türkiye Posta Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü, 27 Ağustos 2012’de BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne (BMKİS) taraf oldu. Böylece PTT, Türkiye’de bu sözleşmeyi imzalayan ilk ve tek kamu kurumu olma özelliğine sahip oldu.
PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural, 15 Ağustos 2012 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a gönderdiği mektup ile Küresel İlkeler Sözleşmesi ve İlkelerini benimsediğini ve destek olacağını taahhüt etti. Türkiye’de bu sözleşmeyi imzalan kamu kurumu olan PTT’nin genel müdürü Osman Tural, 172 yaşındaki PTT’nin, Küresel İlkeleri benimseyerek daha güçlü örgütsel yapıya kavuşacağını ve uluslararası iş piyasasında yeni gelişen bir kültürün üyesi olacağını belirtti.
Sözleşmeyi imzalayan ve destekleyen diğer kuruluşlarla iletişim halinde olacaklarını kaydeden Tural, özel tasarlanmış eğitim modüllerine erişebileceklerini, uluslararası etkinliklerden ve BM tarafından desteklenen olanaklardan yararlanabileceklerini dile getirdi.
BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, Türkiye Ulusal Ağ Temsilcisi ve Ulusal Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden de, "PTT gibi köklü ve yurdun her köşesinde örgütlenmiş bir kurumun BM Küresel İlkeler Sözleşmesini imzalamasını önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriyorum. Bu adım Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmaya gönüllü katılım sağlayan kuruluşların artmasına yardımcı olacaktır. Dünyadaki en büyük on ulusal organizasyondan biri olan Türkiye BMKİS Ulusal Ağı adına PTT’nin bu adımını kutluyoruz." dedi.
'Sürdürülebilir ve kapsamlı küresel ekonomi' vizyonuna sahip olan kurula taraf olmak tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. BMKİS ağında dünyada 130’u aşkın ülkede halihazırda yedi bini aşkın işletme ve uluslararası çalışma ve sivil toplum örgütü, Türkiye’de ise Akkok, Boyner, Borusan, Doğuş, Eczacıbaşı, Koç, Sabancı, Yaşar ve Zorlu gibi holdingler, Ak-kim, Alvimedica ve Yeşim Tekstil gibi KOBİ’ler ve TÜSİAD, TİSK, KSS Derneği gibi sivil toplum örgütleri ve büyük grupların yanı sıra, sektöründe önde gelen 200’e yakın işletme yer alıyor.
Küresel İlkeler Sözleşmesi, İnsan Hakları, Çalışma Standartları, Çevre ve Yolsuzlukla Mücadele ana başlıkları altında 10 evrensel ilkeden oluşuyor.
Küresel İlkeler Sözleşmesi’ndeki konu başlıkları ve ilkeler şöyle:
İNSAN HAKLARI
İlke 1: İş dünyası ilan edilmiş insan haklarını desteklemeli ve bu haklara saygı duymalı.
İlke 2: İş dünyası, insan hakları ihlallerinin suç ortağı olmamalı.
ÇALIŞMA STANDARLARI
İlke 3: İş dünyası çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli.
İlke 4: Zorla ve zorunlu işçi çalıştırma uygulamasına son verilmeli.
İlke 5: Her türlü çocuk işçi çalıştırılmasına son verilmeli.
İlke 6: İşe alma ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmeli.
ÇEVRE
İlke 7: İş dünyası çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımları desteklemeli.
İlke 8: Çevresel sorumluluğu arttıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek vermeli.
İlke 9: Çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli.
YOLSUZLUKLA MÜCADELE
İlke 10: İş dünyası rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla savaşmalı.
Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni daha önce Avustralya, Almanya ve Kore Ulusal Posta kurumları da imzalamıştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz