SAMSUN (İHA) - Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ümran Okumuş, akaryakıt kaçakçılığında son günlerde artış gözlendiğini söyledi.
Büyük Samsun Basın Toplantısı düzenleyen Ümran Okumuş, akaryakıt kaçaklığının Türkiye'de uyuşturucudan daha fazla önem kazandığını, TBMM Meclis Araştırma Komisyonun 2001-2002-2003 ve 20004 yıllarında Türkiye'nin mazot ithal eden ülkelerde araştırma yaptığını ve ilginç sonuçlar elde edildiğini kaydetti. "Akaryakıt kaçakçılığı son günlerde hortlamıştır" diyen Okumuş, "Komisyon raporunda buna örnek olarak çeşitli tespitler var. Komisyon İspanya'dan Türkiye'nin kendilerinden ne kadar mazot isteğini konusunda bilgi istiyor. İspanya, Türkiye'nin motorin ve benzin olarak 4 yıl arasında ithal edilenin 380 bin ton olduğunu bildiriyor. Komisyon faturalara bakıyor, Türkiye'ye giren 180 bin ton olarak gözüküyor. Yani burada sadece bir ülkeden Türkiye giren kaçak mazot ve benzin oranının ne kadar büyük olduğu ortaya çıkıyor. Kaçakçılık Türkiye'de resmi rakamlara göre 3.5 milyar dolar bizim rakamlarımıza göre 4.5 milyar. Kaçakçılık istenirse engellenmemesi mümkün değil. Kaçakçılığın önlenmesi için Türkiye'ye giren bütün akaryakıtların millileştirilmesi yani Milli Markır sisteminin getirilmesi gerekli. Bunu biz talep ettik" dedi. Taleplerinin kanun şeklinde hazırlanmasına rağmen bir türlü çıkarılmadığını vurgulayan Okumuş, "Eğer bu kanun çıkmazsa 2007 yılında PÜİS olarak eylem yapacağız. Milli Markır sistemi ile kaçağın önü kesilmezse namuslu işadamının hakkını savunmak için eylem yapacağız. Kaçağın adresi belli. Yapanda belli, yaptıranda. Ancak bunu bir türlü anlatamıyoruz. Ana dağıtım şirketleri denetlenmediği için böyle yapılıyor. ÖTV'siz yakıtta problem oldu. Balıkçıları desteklemek için yapılan bu uygulama kaçak mazot olarak tekrar ülkeye geri dönüyor. ÖTV'siz yakıt kullanırken balık daha ucuzdu. Şimdi ÖTV'li yakıt kullandıkları halde balıkta pahalı. Bu hiçbir şekilde tüketiciye yansımadı. Tam tersi bir şey oldu. ÖTV'siz yakıtı balıkçılar kullanmıyor, yatlarda kullanılıyor. Denetlenmediği için evlerde de kullanılmaya başlandı. ÖTV'siz yakıtın yürürlükten acilen kaldırılması lazım. Bu kaçak olarak yurda dönen bir yakıttır" diye konuştu.
Biodizel artık merdiven altı istasyonlarda satılmaya başlandığını dile getiren Okumuş, "Binlerce istasyon kuruldu üretim yapılıyor. Herhangi bir yasa daha oluşmadı. Haziran ayı içerisinde çıkmasını bekliyoruz. Ancak, şuanda bir sıkıntı var. Yoldaki yakıt, sınır illerinde yapılan motorinin, o ilin dışına çıkması yasak. Ancak, tankerler doğudan yüklüyor, arabasını Karadeniz'e ya da başka bir bölgeye geldiğinde yetkililer tarafından durduruluyor. Yetkili soruyor, 'Ne taşıyorsunuz', kaçakçılık yapan kişi 'biodizel' deyip geçiyor. Çünkü yasası yok. Tankerde denetlenmiyor. Yani biodizel adı altında kaçakçılık hortladı. Devletin kaçaktan zararı 4.5 milyar dolar. Eğer bu engellenmezse 2007 yılında 6, 2009 yılında ise 9 milyar dolara çıkacak. Birde şu var. Biodizelin yerli üretimden yapılması gerekir. Yıllık 30 bin ton kapasiteli üretim yapan kişilerin tesis açması gerekir" şeklinde konuştu.