HABER

Püskül her zaman moda

BURSA (İHA) - Osmanlı zamanında feslerle beraber tanınmaya başlanan püsküller, günümüzde de çeyizlerin vazgeçilmez aksesuarı olarak göze çarpıyor. Bir dönem tüm imparatorluğa yayılıp, "püskül tarayıcılığı" mesleğinin ortaya çıkmasına sebep olan püsküller, millenyum Türkiyesi'nin perde, halı ve nevresimlerini süslüyor.

Bursa'da Fevziçakmak Caddesi, Tavukçu Sokak'taki minik dükkanında babasının mesleğini devam ettirerek püskül üreten Mehmet Ali Şen, özellikle ev tekstilinin vazgeçilmez aksesuarıyla odaları süslüyor. 35 yıldır püskül üretimi yapan Şen, püskül üretiminde arzın eskiye nazaran büyük bir değişim gösterdiğini ifade ediyor. Mesleğe başladığı yıllarda püskülde bir kaç renk, bir kaç desen olduğunu anlatan Şen, "Püskül, perdelerin, masa örtülerinin, koltukların kısacası çeyizlerin vazgeçilmez süsüdür. Eskiden bir iki tür püskül vardı. Şimdi o kadar çoğaldı ki fiyatları 150 kuruştan 20 YTL'ye kadar değişiyor. Artık özel üretim devri. Müşterilerimiz başka yerlerde gördükleri renk veya desenleri bize getirerek aynısını istiyorlar. Biz de her türlü püskül üretiyoruz. Püskülleri şönilden ketene kadar, naylon, polyester, floş gibi hammaddelerden üretiyoruz. Boncuk süslemelileri de dahil çok farklı çeşitleri mevcut. Püskül Türk kültürüdür ve evlerden eksik olmaz" dedi.

Tarihçiler, püskülün fes zamanında altın çağını yaşadığını belirterek şu bilgileri veriyorlar:

"Püskül, kalıp şeklinden sonra, fesler arasındaki farkı gösteren tek belirti idi. İlk zamanlarda Tunus tarzı püskül benimsendi. Mavi renkli olan bu püskül çok büyük ve uzundu. Arka kısmı ve tepeyi tamamen kaplayan püskül zamanla küçüldü, kısaldı ve fesin sadece arkasında kaldı. 1848'de püskül nizamnamesi bile çıkartıldı; püskülün uzunluğu rengine ve ağırlığına kadar bütün ayrıntılar ortaya konuldu. Alışılmış fes tarzının dışında, birden fazla yerden püskül sarkabiliyordu. 2. Mahmud'un, her yerinden püskül sarkan fes kullandığı biliniyor. Hatta, feslerdeki püskül sayısı fazla olunca çevrede püskül tarayan çocuklar ortaya çıktı, böylece para kazanıyorlardı. Bu ilk kullanılan fesler sadece kırmızı değil, mavi renkte de olabiliyordu."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler