Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizine çözüm için tarafları askeri faaliyetlere son vermeye çağırdı. Putin, konuya ilişkin 7 maddelik bir plan hazırladı. Kiev yönetiminden plana ilişkin yapılan net açıklamalarda, "Putin tarafından teklif edilen herhangi bir plana güvenilemez" denildi.
Putin’in planına göre;
— Ayrılıçılar Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ilerleyişlerini durduracak.
— Ukrayna güçleri sivillerin vurulma tehlikesine karşı yerleşimlerden belirli bir mesafede geriye çekilecek.
— Ateşkes, bağımsız uluslararası bir mekanizma tarafından denetlenecek.
— Yerleşim bölgelerinde hava bombardımanı engellenecek.
— Koşulsuz olarak esir değişimi uygulanacak.
— Donetsk ve Luhansk bölgerine yardımların ulaştırılması için insani yardım koridorları açılacak.
—Zarar gören altyapının onarılması için ekiplerin bölgeye girmesi sağlanacak.
Putin, tarafların 5 Eylül'de Belarus'un başkenti Minsk'te yapacağı görüşmede plan üzerinde uzlaşmasını umduğunu bildirdi.
Ancak Kiev yönetimi, Putin'in planına tepkili. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Putin'in NATO zirvesi öncesinde ve AB'nin yeni yaptırımları görüştüğü bir dönemde uluslararası toplumun gözünü boyamaya çalıştığını belirtti.
"GÜVENİLMEZ"
Öte yandan, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da, planı, "Rusya yanlısı ayrılıkçıları kurtarma planı" olarak nitelendirdi.
"Putin tarafından teklif edilen herhangi bir plana güvenilemeyeceğini" belirten Başbakan Yatsenyuk, "Bu bir sonraki plan, NATO zirvesinden önce dünya toplumunu aldatma ve AB tarafından Rusya'ya yönelik uygulanacak kaçınılmaz yeni yaptırımlar ile ilgili yeni kararları önleme deneyidir" diye konuştu.
Yatsenyuk, Putin'in asıl planının Ukrayna'nın yok edilmesi ve SSCB'nin yeniden inşası olduğunu ileri sürdü.
Başbakan Yatsenyuk, Cenevre, Normandiya, Berlin ve Minsk'te uzlaşılan tüm anlaşmaların Rusya tarafından ihlal edildiğini hatırlatarak Ukrayna krizinin çözümünün tek aracının Ukrayna topraklarından Rusya silahlı kuvvetlerinin ve paralı askerlerinin tahliyesi olduğunu ifade etti.
Yatsenyuk, saldıran tarafın durdurulması için NATO ve AB kararlarını beklediğini belirtti.
FRANSA'DAN RUSYA'YA ŞOK
Rus generallerin 2008 yılında, "Öyle bir gemimiz olsaydı Gürcistan'ı 40 dakikada yenerdik" dedikleri Mistral'in satışı, Fransa tarafından askıya alındı.
Fransa, Rusya'ya sattığı ancak teslimatını henüz yapmadığı taarruz maksatlı havuz doklu amfibik çıkarma ve helikopter gemilerinin teslimatını askıya aldığını duyurdu.
Fransız Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, kararın Ukrayna krizi nedeniyle alındığı açıklandı. Açıklamada, ateşkes perspektifine rağmen Ukrayna'daki ciddi durum nedeniyle savaş gemilerinin teslimatı için "koşulların oluşmadığı" belirtildi.
Kısaca "Mistral" olarak adlandırılan ileri teknoloji donanımlı 2 savaş gemisinin satışı için 2011 yılında Rusya ile Fransa arasında, değeri 1,2 milyar Euro olarak belirtilen bir kontrat imzalanmıştı. Gemilerden ilkinin bu yıl Ekim ayında Rusya'ya teslim edilmesi konusunda mutabakata varılmıştı.
Ukrayna krizinin başlangıcından bu yana başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok Batı ülkesi, aynı zamanda teknoloji transferi anlamına gelen bu satışa karşı çıkmaktaydı. Ancak Paris bugüne kadar bu çağrılara sessiz kalmayı tercih ediyordu.
Gerçek bir savaş makinası olan Mistral, güvertesinde 16 adet taarruz helikopterinin yanı sıra, 40 adet ana muharebe tankı ya da 13 ana muharebe tankının da yer aldığı 70 adet zırhlı araç, 4 amfibi botu ve 450 tam teçhizatlı askeri taşıyabiliyor.
Mistral, çıkarma ve taarruz kabiliyetlerinin yanı sıra, öz savunma maksatlı 2 Simbad hava savunma füzesi, 2 adet 30 mm Breda-Mauser topu ve 4 adet 12.7 mm'lik makineli tüfek de içeriyor.
Rus generaller, 2008 yılında Gürcistan'a askeri müdahale sırasında yaptıkları açıklamalarda, "Mistral gibi bir gemimiz olsaydı Gürcistan'ı 40 dakikada yenerdik" şeklinde konuşmuşlardı. (NTV)