ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, polivinilklorür (PVC) türü plastiklerin özellikle inşaat sektöründe aşırı kullanılmasının yakın gelecekte çok önemli çevre problemlerine sebep olacağını söyledi.
Prof. Dr. Muammer Kaya yaptığı açıklamada, PVC atıklarını ciddi bir sorun olarak nitelendirdi. PVC ürünlerinin kullanımında çok dikkatli olunmasını isteyen Kaya, "PVC türü plastiklerden yapılan kapı, pencere, masa, sandalye, boru vs. gibi ürünler, her ne kadar orman, madenler, petrol, doğalgaz gibi tabii kaynaklarımızın korunmasına yardımcı olsa da, önemli ölçüde tehlikeli atıklar oluşturmaktadır. Amerikan Çevre Koruma Ajansı'na (EPA) göre, dünyanın en tehlikeli 20 kimyasalının ilk altısının 5'i plastik endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır" dedi.
Kaya, atık plastiklerin şehir çöp alanlarında ağırlık olarak yüzde 7 ve hacim olarak yüzde 20'lik bir yer işgal ettiğini açıklayarak, şunları söyledi:
"Bugün dünya, en çok sorunlu plastik türü olan PVC atıklarıyla karşı karşıyadır. Kısa ömürlü PVC'ler bir kaç yılda çöp alanlarına dönerken, uzun ömürlüleri çöp alanlarına ortalama 34 yılda dönmektedir."
Üretilen plastiğin yarıdan fazlasının inşaat sektöründe kullanıldığına işaret eden Muammer Kaya, dünyada 150 milyon ton PVC bulunduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Gelişmiş ülkelerde 1960'lardan beri kullanılan PVC'lerin çöp alanlarına geldikçe, atık sorununun hissedildiğinin altını çizen Kaya, "Türkiye'de de 1980'lerden sonra yaygın kullanılan uzun ömürlü PVC'ler, kısa bir süre sonra kullanım ömürlerini tamamlayıp, çöplüklere geri dönecek ve tehlikeli sorunlar yaşatacaktır. Bu atıklar, son yıllarda özellikle gelişmekte olan Türkiye'de, geri dönüşümü pek olmayan ve çevreye oldukça zararlı PVC dağlarının büyümesine sebep olacaktır" diye konuştu.
Prof. Dr. Kaya, bünyesindeki ağır metaller sebebiyle toprağa gömülerek yok edilemeyen PVC'nin geri dönüşümü en zor, çok pahalı ve çevreyi çok kirleten bir malzeme olduğunu sözlerine ekledi.