Millî Eğitim Bakanlığınca 5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıflara yönelik gerçekleştirilen Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı, 13 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 14.00’te yapılacak. PYBS sınavı yurt içinde 881 merkezde, 3 bin 21 okulda, 44 bin 720 salonda, yurt dışında 1 ülkede, 1 merkezde (Cidde), olmak üzere toplam 799 bin 31 öğrencinin katılımı ile yapılacak. PYBS sınavında her bina için sınıf türüne göre içinde 10’ ar adet yedek kitapçık ve cevap kâğıdı bulunan yedek sınav poşeti hazırlanmıştı. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'ndan önce, özel gereksinimlerini belgelendiren 1 öğrenci evde/hastanede, 50 öğrenci ise tek kişilik sınıfta sınava alındı. PYBS sınav sonuçları 21 Temmuz 2015 tarihinde www.meb.gov.tr adresinden açıklanacak. Öğrenciler, PYBS ile ilgili tüm bilgilere oges.meb.gov.tr adresinde yayımlanan kılavuzdan ulaşabilecekler.
PYBS SINAV UYGULAMASI
*5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıfların PYBS sınavı, 13 Haziran 2015 Cumartesi günü yurtiçi ve yurtdışı sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 14.00’de merkezi sistemle aynı anda başlayıp, tek oturum olarak yapıldı. Sınavda 100 soru soruldu, sınav süresi 120 dakika olarak uygulandı. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 13.30’da fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen salonda hazır bulundu. Öğrenciler PYBS sınavına gelirken yanlarında “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi”, “Nüfus Cüzdanı” veya “Pasaport”, koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurdu. Kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı veya pasaport) yanında olmayan öğrenciler kesinlikle sınava alınmadı. Öğrenciler sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz ve radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği taşıyan cihazlarla sınava alınmadı. Öğrenciler; sınava “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” ndeki fotoğrafıyla karşılaştırıldığında tanınmasını sağlayacak bir kıyafetle sınava girdiler.
Öğrenciler, “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi”nde belirtilen salonda kendi sıra numaralarına oturdular, gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi salon başkanına aitti. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak ve sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını öğrencilerin önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır. Öğrenci, cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edecek; hata varsa salon görevlilerine bildirecek; salon görevlileri bu durumu tutanak altına alacaktır. Öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya kullanılamayacak durumdaysa yeni bir cevap kâğıdına öğrenci, kimlik bilgilerini salon başkanının açıklamalarına göre yazacaktır. Salon görevlileri öğrencilere soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını kontrol ederek dağıtacaktır. Öğrenciler de kontrol ederek; eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın salon görevlilerinden değiştirilmesini isteyecektir. PYBS sınavı başladıktan sonra ilk 20 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacak ve bu öğrencilere ek süre verilmeyecektir. Sınav güvenliğinin sağlanması için ilk 30 dakika içinde sınav salonu terk edilmeyecektir. Sınav bitimine 15 dakika kala, (özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler hariç) sınavın güvenliği açısından sınav salonunda en az 2 (iki) öğrencinin kalması sağlanacaktır. Öğrenci cevap kâğıdındaki imza bölümüne imzasını silinmeyen kalemle kendisi atacaktır. Öğrenci, cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini kurşun kalemle yapacaktır. Her sorunun 4 (dört) cevap seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece 1 (bir) tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.