YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"12 yılık kademeli zorunlu eğitimde esnek bir yapı oluşturulmalı"

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Eğitim Araştırmacısı Dr. Murat Özoğlu, kademeli hale getirilecek...

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Eğitim Araştırmacısı Dr. Murat Özoğlu, kademeli hale getirilecek 12 yıllık zorunlu eğitimde esnek bir yapının oluşturulmasını istedi.
Özoğlu, "Mesleki eğitimi tercih etmiş bir çocuğun tekrar genel liseye dönmesi ya da genel lisedeki bir çocuğun zaman içinde mesleki eğitime yönelmesi konusunda bir esneklik sağlanmalı. Mesela çıraklık eğitimi aldıktan sonra çocuk, çırak olarak iş hayatına girip açık lise kanalı ile liseyi (zorunlu olduğu için) bitirebilir. Bu şekilde esneklikler sağlandığında mesleki eğitimin geriye çekilmesinde bir sıkıntı çıkmayacaktır.” dedi.
SETA Vakfı Eğitim Araştırmacısı Dr. Murat Özoğlu, Cihan’a yaptığı açıklamada, mecburi eğitimin 12 yıla çıkartılmasının, ortaöğretimde hedeflenen okullaşma oranlarına ulaşılmasında önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’de ortaöğretime devam oranını, pek çok Avrupa ülkesine göre düşük olduğunu söyleyen Özoğlu, “Bu uygulama ortaöğretimde okullaşma oranlarını yükseltmeye yönelik stratejilere hizmet edecektir.” diye konuştu.
28 Şubat sürecinde, mecburi eğitimin kesintisiz hale getirilerek 8 yıla çıkartıldığını hatırlatan Murat Özoğlu, bu uygulama ile birlikte 1. sınıfa giden öğrenciler ile 8. sınıfa giden öğrencilerin aynı mekanı paylaşmak zorunda kaldığını, bunun pedagojik olarak doğru olmadığını söyledi. Dr. Özoğlu, “Kesintisiz olanı kesintili hale getirince muhtemelen fiziksel mekanlar da bölünecek. Eskiden nasıl birleştirildiyse, o şekilde bölünecektir. Çok sıkıntı olacağını sanmıyorum. Bu hem öğrencilerin hem ailelerin yararına olacaktır.” dedi.

  1. sınıftan sonra bir bölünme olacaksa, müfredatlarda da değişiklik yapılması gerektiğini söyleyen Özoğlu, şöyle devam etti: “Çünkü eskiden uygulanan 5 yıllık eğitim, şimdi 4 yıla indirilmiş olacak. Burada müfredatlar da devreye girecek. Ama aradaki 4’ün orta okul olarak kurgulanıp kurgulanmadığını kestiremiyorum, kurgulanabilir de. Ama o zaman müfredatların gözden geçirilmesi gerekir. İlkokul ve orta okul olarak bölünecekse ciddi manada müfredat da düşünülmeli. Öyle bir bölünme olursa, ortaokul kısmı için, genel eğitimin dışında mesleki anlamda eğitim düşünülebilir.”
    Sistemin esnek bir yapıda olmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Özoğlu, “Mesleki eğitimi tercih etmiş bir çocuğun tekrar genel liseye dönmesi; ya da genel lisedeki bir çocuğun zaman içinde mesleki eğitime yönelmesi konusunda bir esneklik sağlanmalı. Çocuk istiyorsa açık liseden devam etsin. Mesela çıraklık eğitimi aldıktan sonra çocuk, çırak olarak iş hayatına girip, açık lise kanalı ile liseyi (zorunlu olduğu için) bitirebilir. Bu şekilde esneklikler sağlandığında mesleki eğitimin geriye çekilmesinde bir sıkıntı çıkmayacaktır.” şekinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler