Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası ve Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulları, hazırlıkları süren Çek Yasası Kanunu Tasarısının alacaklıların mevcut haklarını güvence altına alacak bir yapıya kavuşturulmasının zorunlu olduğunu bildirdi.
Açıklamada, “Aksi taktirde çeke olan güven ortadan kalkacağı gibi, çek tahsilatındaki sorunlardan kaynaklanan alacaklı sayısı katlanarak artacaktır” uyarısında bulundular.
Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök ve Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan imzasıyla Çek Kanunu Tasarısı ile ilgili ortak açıklama yapıldı.
Gizer, Sürenkök ve Çalışkan, yürürlükteki 5941 Sayılı Çek Kanununda çekle ilgili karşılıksız işlem yapılmasına sebebiyet verme fiilinin, adli para cezası ve güvenlik tedbiri yaptırımlarını getiren bir suç olarak düzenlendiğini, şikayetten vazgeçme veya ödeme durumunda davanın tüm sonuçları ile ortadan kaldırılacağı yönünde işlediğini belirterek, “Yapılan bu düzenlemeler bile karşılıksız çek fiilinin işlenmesine ve yüz binlerce gerek keşideci ve gerekse hamillerin mağduriyetini önleyememiş, 2010 yılı içinde Yargıtay 10. Ceza Dairesi, 2009 yılından 30 bin 580 dava devralmış, 29 Kasım 2010 tarihi itibari ile de 21 bin 565 davayı karara bağlamış olup; halen dairede 43 bin 581 karşılıksız çek dava dosyası incelenmek için sıra beklemektedir. Ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında 70 binin üzerinde karşılıksız çek dosyası mevcuttur.” görüşlerini dile getirdiler.
Çek Kanunu Tasarısında ciddi eksiklikler bulunduğuna da işaret edilen ortak açıklamada, çekin yazılımından tahsiline kadarki süreçte tüm tarafların eşit şekilde korunması gerektiği ifade edilerek şu görüşlere yer verildi: “Yapılması düşünülen değişiklikler sonucunda, karşılıksız çek düzenleme fiilinin tümüyle suç olmaktan çıkarılması düşünülmektedir. Ancak çekin daha güvenilir bir ödeme aracı olmasının yanı sıra bu itibarının korunması bakımından bankalara daha ağır yükümlülükler getirilmiş, bankalara kendileri tarafından verilen çeklerin her bir yaprağı için 5 bin TL tutarında ödeme yükümlülüğü getirilmesi ile çek müşterilerinden gerektiğinde teminat isteyebilmelerine imkan sağlanmıştır. Buna göre, mevcut tasarının TBMM’de onaylanması durumunda yargıda bekleyen dosyalar tüm sonuçları ile düşecek, karşılıksız çek fiilinden hüküm giyenlerin de, bu hükümlerden yararlanması söz konusu olacaktır. Çek Yasasında yapılacak düzenlemeyle ilgili, ekonomik suçlara ekonomik cezaların getirilmesi anlayışı doğru bir prensip olabilir. Ancak, Çek Kanunu Tasarısı ile hapis cezasının kaldırılması alacaklıların haklarının korunması noktasında iş hayatında çeşitli sorunlara yol açacak, çeke güveni ortadan kaldıracak ve çeki ticari hayatta kullanılamaz noktasına taşıyacak, ekonomiyi tıkanma noktasına taşıyabilecek niteliktedir. Ayrıca, hapis cezasının kalkmasıyla ödeme imkanı mevcutken çek alacaklısından mal varlığını gizleyenlere yönelik caydırıcılık ortadan kalkacaktır. Yeni düzenlemeyle, çekini ödemek yerine mal varlıklarını transfer eden kişilere karşı çekin alacaklılarını koruyan bir düzenleme getirilmemiş olması da büyük eksikliktir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz