YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Alpler’deki 50 yıllık yatırımları Erciyes'e 2 yılda yapıyoruz"

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Master Projesi’nin hayata geçirilmesi amacıyla geçen yıl başlattığı yatırımları sürdürüyor. Belediye,...

"Alpler’deki 50 yıllık yatırımları Erciyes'e 2 yılda yapıyoruz"

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Master Projesi’nin hayata geçirilmesi amacıyla geçen yıl başlattığı yatırımları sürdürüyor. Belediye, bugüne kadar yatırımların yüzde 40’lık bölümünü tamamladı. Tesislerden 6 mekanik gondol sistemli telesiyejler bu sezon hizmete girecek. 11 kilometrelik telesiyejler sayesinde toplam yeni 35 kilometrelik pistte kayak yapılabilecek.
Kayseri Erciyes Turizm ve Spor Etkinlikleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Murat Cahit Cıngı, Erciyes Kayak Merkezi’ndeki bu tesislerin yapım ihalelerinin dünya çapında sektöründe en büyük ihaleler olduğunu ifade etti. Bir kalemde yapılan ihale ve yatırımların boyutunun büyük olduğunu dile getiren Cıngı, “Erciyes Master Projesi çerçevesinde önemli yatırımlar yapıldı. Alpler ve dünyanın önemli kış turizm merkezlerinde 50 yıl boyunca yapılan yatırımların çoğunluğunu biz iki yılda tamamlamış olduk. Bu bizim için önemlidir. Bunun verimini şimdiden almaya başlıyoruz.” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi, hinterland yasası sonrasında genişleyen sorumluluk alanı içerisine Erciyes Dağı’nı da kattı. Belediye, Erciyes Kayak Merkezi’nde dev yatırımlar yapmak için kayak merkezi ve etrafındaki alanın tapusunu belediye üzerine alması gerekiyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda Erciyes Dağı’ndaki 26 milyon metrekareyi mülkiyetine aldı ve master projesinde ilk adımını attı. Arazi sorunu çözüldükten sonra akabinde mekanik tesis ve pistlerle ilgili projeler yapıldı. Avusturya Alpler’de bu işin en yetkin danışman firmasına proje hazırlanması için iş verildi. 270 milyon euro yatırımla gerçekleşecek olan Erciyes Master Projesi hazırlandı. Aynı firma bu proje safhasında kontrolleri de üstlendi. Bu yıl ise projenin ilk etabı olan kuzey alandaki pist, mekanik tesis ve sosyal tesisler işletilme aşamasına geldi. Bu gelişme üzerine Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Turizm ve Spor Etkinlikleri AŞ şirketi kurdu. Bu bölgedeki sosyal tesisler, mekanik tesislerin işletilmesi ve diğer sorumluluklar şirkete devredildi.
Şirketin yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilen Murat Cahit Cıngı, Kayseri Erciyes AŞ olarak markalaşmaya gittiklerini, uluslararası ortamda ve kendi içlerinde bu adı kullanmaya başladıklarını ifade etti.
Erciyes Dağı’nı yerli ve yabancı turiste tanıtma işinin de kendilerine ait olduğunu aktaran Cıngı, “Buradaki sportif faaliyetlerin organize edilmesi adına da federasyonlarla görüşmeler yapıyor ve bu imkanı sunuyoruz. Aynı zamanda Erciyes’te yerli ve yabancı turistin de güven ve huzur içerisinde tatilini geçirmelerini, sosyal tesislerden faydalanmasını sağlayacağız.” dedi.

35 KİLOMETRELİK YENİ KAYAK PİSTİ HİZMET VERECEK
Erciyes Dağı’nda 40 yıldır Tekir Yaylası’nda bir teleferik hizmeti verildiğini anımsatan Cıngı, şu bilgileri verdi: “Beden Terbiyesi tarafından yap işlet modeli ile burada hizmet veriliyordu. Bu 7 kilometrelik pisti. Bu yıl 6 tane son teknoloji ile tesis edilmiş mekanik tesisler yapıldı ve hizmete girdi. Daha önce kayak hizmetleri Tekir’de iken bu yıl şehre doğru iki bölgede iki tane ilave giriş merkezi olarak 6 tane mekanik tesise ziyaretçiler ulaşabilecek. Bu yıl hizmete girecek pist 35 kilometredir. Bunun dışında da 7 kilometrelik alan var. Toplamda 42 kilometrenin üzerinde pistte kayak yapılacak.”
Mekanik tesisin 11 kilometrelik mesafeye ulaştığını aktaran Cıngı, “Mekanik tesisler hizmete girdi. Pistler de tamam. Mekanik tesislerin her biri farklı noktalardan başlıyor ve bir noktada buluşuyor. Bizim kurduğumuz Hacılar ilçesi tarafındaki mekanik tesis gondol şeklinde. dünyadaki büyük kayak merkezlerinin de bile yeni uygulanan sistem. Gondol Avrupa’daki kayak merkezlerinde de yeni ve ilk kullanılıyor. 8 kişilik. İnsanlar üşümeden, aile olarak bir kabinle yukarı çıkabiliyor. Yeni mekanik tesisler ve pistler birbirine bağlı. Farklı teleferikten aynı noktaya çıkılıyor. 6 hat bir yerde buluşulup oradan aşağı farklı pistlerden aşağı inilebiliyor. Sporcular için de çok iyi pistlerimiz var. Virajlar fazla. Uluslararası bütün uzmanlar, ziyarete gelen profesyonel firma temsilcileri, kayak merkezinin profesyonel ve uluslararası düzeyde standartlarda kayak yapılması için uygun olduğunu ifade ediyorlar. Elverişli olduğunu söylüyorlar. Pistlerin eğimli ve dağın yayvan olması merkezinin hava alanına yakın olması, Kapadokya bölgesine yakın olması büyük avantaj olarak gösteriliyor.” diye konuştu.

ULUSLARARASI TUR OPERATÖRLERİ YATIRIMI YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Dünyadaki turizm şirketleri Erciyes Kayak Merkezi’ndeki yatırımları yakından takip ediyor. Tur operatörleriyle de şimdiden yurt dışı bağlantıları yapıldı. Görüşmeler yeni kurulan şirket aracılığıyla yapılıyor. Erciyes Dağı’ndaki yatırımlar yakından inceleniyor ve zaman zaman tur operatörleri bizzat merkeze gelerek geziyor. Cıngı, “Biz sürekli tur operatörlerine bilgi veriyoruz ki onların burası ile ilgili akretide yapmaları önemlidir. O nedenle onların buradaki yatırımların bitmesiyle sonuçlanması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

KAMYONA BAĞLI HALATLA KAYAK YAPTIRARAK BU İŞE BAŞLAMIŞLAR
Murat Cahit Cıngı, Erciyes Kayak Merkezi’nin dünya çapında ilk tercih edilen kayak merkezlerindeki tesislerin benzerini hizmete açtığını ifade etti. Bu merkezlerde 50 yılda yapılan yatırımların 2 yıllık gibi süreçte Erciyes’e kazandırıldığını hatırlatan Cıngı, şöyle konuştu: “Avrupa’daki önemli kayak merkezleri 1950 yılından beri yatırımların yapıldığı bölgeler. Erciyes’teki kayak merkezine yapılan yatırımlar ses getirdi. Global firmaların dikkatini çekti. Bizim yaptığımız birçok ihale dünyada sektördeki en büyük ihalelerdir. Alpler Pireneler kayakçılık için en çok turisti çeken bölgelerdir. 1950’li yıllara varan başlangıç var. Onlar çok ilerdeler. Çok büyük tesisler var. 60 bin 70 bin yatak kapasiteli konaklama tesisleri var. Her yıl tesise ilaveler yapıldığı için bugün büyük tesisler var. Ama biz iki yılda büyük tesisler yapıyoruz. 50 yıllık yatırımı biz 2 yıllık yatırım sürecinde yakalayacağız. Neredeyse o düzeyde yatırımlar yapılıyor.”
Danışmanlık yapmak için görüşmeler yapan bir İspanyol firmasının geçmişinden bahseden Cıngı, “Bu firma 1957 yılında kamyona halat bağlayarak kayakçıların kaymasını sağlamış ve mekanik tesis oluşturmuşlar. Buralardan başlamışlar. Şirketi 2 -3’üncü kuşak yönetiyor. 1957 yılında Erciyes ile ilgili bir düşünce, yatırım bile yoktu. Bizim iş yükümüz ağır ve maddi boyutu çok büyük. Çünkü 50 yıllık yatırımı tamamlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler