Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Boyar, doğurganlık çağındaki kadınlarda sık olarak görülen yumurtalık kistlerinin çoğunun iyi huylu olduğunu ve kendiliğinden kaybolabildiğini söyledi.
Doruk Sağlık Grubu'ndan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Boyar, yumurtalık kistleriyle her kadının neredeyse yılda bir kez karşılaştığını belirtti.n Uzman Dr. Nuray Boyar, yumurtalık kistlerinin küçük, içi su dolu yapılar olduğunu ve birçoğunun tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolduğunu kaydetti. Kist tanısının belirlenmesinde hastanın ve kitlenin durumuna göre tomografi, manyetik rezonans, hormon tetkikleri ve kanda tümör belirteçleri incelendikten sonra tedavi için bir karara varılabileceğini ifade eden Dr. Boyar, saf kist görünümünde olan ve 5 santimetreden küçük kistlerin, iyi huylu ve fonksiyonel olma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.
Yumurtalık kistlerinin birçoğunun birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolduğunu belirten Uzman Dr. Nuray Boyar, kistlerin yok olmadığı durumlarda ilaç tedavisi veya ameliyat gerektirebileceğini ifade etti. Boyar, kistin boyutu, görüntüsü, kan tahlilinde bakılan tümör belirteçleri, hastanın hikayesi, yaşı ve şikayetleri gibi faktörlerin tedavinin şeklinde belirleyici rol oynadığını kaydetti. Tanı ve yöntemlerin kistin varlığını ortaya koyduğunu, ancak yapısını tahminen belirlediğine dikkat çeken Boyar, şunları kaydetti: “Kesin tanı kistin laparoskopi(kapalı ameliyat) veya laparatomi (açık ameliyat) adı verilen yöntemle çıkarılması ve patoloji uzmanı tarafından incelenmesi ile konulabilir. Kistlerin tümü ameliyat gerektirmez. Kistin şiddetli belirtilere neden olması veya tedaviye yanıt verememesi, kistin torsiyon olma (yumurtalığın kendi etrafında dönmesine neden olarak beslenmesinin bozulması) veya yırtılma (patlama) riskinin yüksek olması, kistin yumurtalık kanseri olduğundan şüphelenilmesi gibi durumlarda ameliyat planlanır.”
KİSTİN BELİRTİLERİ
Doruk Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Boyar, kist belirtilerini şöyle sıraladı: "Yumurtalık kistlerinin çoğu kadında hiçbir belirti vermez ve başka bir nedenle yapılan jinekolojik muayene sırasında tesadüfen saptanır. Yumurtalık kistinin belirti verdiği durumlarda en sık görülen şikayetler şu şekilde sıralanır: Kasık ağrısı, karın alt kısmında dolgunluk ve basınç hissi, ilişki sırasında ağrı, adet düzensizliği, sancılı adet görme, adet görememe, adet gecikmesi, çok büyük boyutlu kistlerde karında şişme veya ele kitle gelmesi, karın ağrısı, mesaneye baskı ile sık idrara çıkma, bağırsaklara baskı ile kabızlık ya da dışkılama esasında ağrı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz