YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Araç bakımı gibi yıllık bina bakımı yapılmalı"

Elbistan Meslek Yüksek Okulu (EMYO) Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, 1999 yılı öncesinde yapılan bütün...

"Araç bakımı gibi yıllık bina bakımı yapılmalı"

Elbistan Meslek Yüksek Okulu (EMYO) Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, 1999 yılı öncesinde yapılan bütün yapıların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Binici, "Araçlara yapıldığı gibi binalara da yıllık bakım yapılmalı. Bu konuda kontrolü yerel yönetimler yapmalı." dedi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Elbistan Meslek Yüksek Okulu (EMYO)’nda ‘Depreme Karşı Alınması Gereken Tedbirler’ konusu masaya yatırıldı. Konferansa, Garnizon Komutanı Binbaşı İsmet Korkut, Emniyet Müdürü Mehmet Adalı, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Hayati bir konu olan deprem ve tedbirlerinin uzman gözüyle aktarıldığı programa, hiçbir yerel yöneticinin katılmaması dikkat çekti.
‘Depreme Karşı Alınması Gereken Tedbirler’ konusunda sunumu EMYO Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici yaptı. Geçmişte yaşanan depremlerin çok ağır bedeller ödettiğini anlatan Binici, buna rağmen hala tedbir konusunda duyarlı davranılmadığını söyledi.
Binici, “1999 yılında Marmara bölgesinde yaşanan deprem sonunda vatandaşlar, alınması gereken tedbirler konusunda bir nebze olsun üzerlerine düşeni yapmaya çalıştılar. Vatandaşlar, bu konuda yerel idarecilerden daha duyarlı hale geldiler. Son yaşanan Van depremi yerel yöneticilerin derslerine çok da iyi çalışmadıklarını gösterdi.” diye konuştu.
Van’ın 2. derece deprem bölgesi olduğunu ve buna rağmen 7.2 şiddetinde bir deprem yaşadığının altını çizen Binici, “Elbistan da 2. derece deprem bölgesinde. Bu yönüyle bir benzerlik düşünebiliriz. Ancak Elbistan’da süratle yapılması gereken bir şey var ki o da yapıların gözden geçirilmesidir. Bölgemizdeki binalar depreme karşı dayanıklı mı dayanıksız mı gözden geçirilmelidir.” ifadesini kullandı.
Doç. Dr. Hanifi Binici, konferansta öneride bulunan Binici, “Bence binalar yıllık olarak ciddi bir bakımdan geçirilmeli. Araçlara yapıldığı gibi binalara da yıllık bakım yapılmalı. Bu konuda kontrolü yerel yönetimler yapmalı. 1999 Depreminden önce yapılan tüm yapılar yıllık bakıma tabi tutulmalı. Eksiklikleri giderilmeli. Ancak bu şekilde eski binalara tedbir alınabilir ve yıkım daha az olur.” şeklinde konuştu.
Marmara depreminde görülen tablonun, şimdi Van depremi sonrasında görülmeye başlandığını anlatan Binici, “Marmara depremi yaşandığında, olay yerine gittik ve yüksek katlı birçok binanın altında, iş yeri olduğu için kolon kesildiğine şahit olduk. Van depreminde de durum aynı. 7 Katlı bir binanın en alt katında bir galeri var ve bu galeriyi işletenler binayı taşıyan bazı kolonları araçlar manevra yapabilsin diye kesmişler. Deprem olmasa bile bu büyük bir risktir. Deprem sonunda da en büyük hasarı bu binalar gördü.” görüşünü aktardı. Deprem öncesi, sonrası ve deprem sırasında yapılması gerekenlerle ilgili görüntüler eşliğinde sunum yapan Doç. Dr. Binici, şunları söyledi:
“Japonya’da her bireyde nüfus cüzdanı gibi deprem anında nasıl davranılması gerektiği ve nerede toplanılması gerektiğini anlatan belgeler vardır. Türkiye’de de her bir bina için depremle ilgili plan yapılmalıdır. Binalarda belirli bir kat için yapılan kolonlara ek kat yapmak da büyük risk taşıyor. Depremde hayatını kaybedenlerin çoğunun havasızlık sonucu vefat ettiğini gözlemliyoruz. Bu duruma çözüm deprem anında ne yapılması gerektiği ve nerede durulması gerektiğiyle ilgili. Deprem sırasında banyo, tuvalet gibi dar mekanlara sığınmak can kayıplarını arttırabilir. Pencere ve balkona çıkmak da tehlikelidir. Geniş odalarda kolon yakınına sığınmak iyi bir tercih olabilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler