İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnsan ve Toplum Bilimlerinden Yrd. Doç. Dr. Doğan Gürpınar, Atatürk ve Atatürkçülük adı altında iktidar savaşları yapıldığını söyledi. Gürpınar, “Çünkü Atatürk ve Atatürkçülük sembolünün hakiki temsilcileri olduğunu iddia edenler genelde bu şekilde kendilerini daha kolay dayatabiliyor ve sorgulanmaz kılabiliyor. Çünkü 12 Eylül de kendine Atatürkçü diyordu. 28 Şubat da.” dedi.
Genç Siviller Bursa Şubesi tarafından İstanbul’dan sonra Bursa’da düzenlenen ‘Sivil Doktora’ programı, ‘Tek Parti Dönemi ve Kemalizm’ konulu dersle sona erdi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki program sonunda katılımcılara 'Sivil Doktora Sertifikaları' verildi.
Programın son konuğu ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnsan ve Toplum Bilimlerinden Yrd. Doç. Dr. Doğan Gürpınar oldu. Doğan Gürpınar, düzenlenen eğitim programı ile daha çok özgürlükçü ve demokrat isimlerden yola çıkarak öğrencilerin daha demokrat fikirler edinmelerine yardımcı olmayı amaçladıklarını belirtti. Klasik manadaki bilgileri yığmak yerine Türkiye için daha açık fikirli insanların yetişmesine katkıda bulunmak istediklerini anlatan Gürpınar, tek parti dönemi ile bu dönemin Kemalizmini karşılaştırdı.
Gürpınar, şunları söyledi: “Aslında tek parti dönemi Kemalizmi ile daha sonra gelen Kemalizm kısmen örtüşüyor, ama kısmen de farklılıklar içeriyor. Çünkü tek parti döneminde aslında tek parti ideolojisi olarak tanımlanmış Kemalizm. Ama daha sonra çok partili hayatta bir tür ‘üst merci’ olarak yeniden tanımlanmış ve tek partiden çizgisel bir devamlılıktan çok, onun kalıntıları ve kültürel kodlarının devam ettiğini gözlemleyebiliyoruz.”
Atatürk’ün de bir sembol olduğunun altını çizen Doğan Gürpınar, “Aslında Atatürk ve Atatürkçülük adı altında herkes kendi görüşünü daha sağ, daha sol, daha merkez gibi onun üzerinde aslında iktidar savaşları yürütüyor. Çünkü Atatürk ve Atatürk sembolünün hakiki temsilcileri olduğunu iddia edenler genelde bu şekilde kendilerini daha kolay dayatabiliyor ve sorgulanmaz kılabiliyor. Çünkü 12 Eylül de kendine Atatürkçü diyordu, 28 Şubat da. Bu bir iddia ama aslında bu iddianın altında bir ikna savaşı görebiliriz karşılıklı.” şeklinde konuştu.
Atatürk üzerinden günümüzü değerlendirmek gerektiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Doğan Gürpınar, “Aslında Atatürk’ün 1930’larda çizdiği vizyon, bu günlerde çok da karşılığı olan bir durum değil. 1930’ların dünyası üzerinden bu günkü 2000’lerin dünyasında bizim tek referans çerçevemiz bu günkü dünyayı okumak olmalıdır.” şeklinde konuştu.
Programı düzenleyen Bursa Genç Siviller adına konuşan Merve Güner, programı ilk önce İstanbul’un yaptığını belirterek, “Eğitim sisteminden kendimizi biraz olsun arındırabilmek için bu eğitimi düzenledik. Bu gün de son haftamız.” dedi. Konuşmaların ardından eğitim programını başarıyla tamamlayanlara diplomaları verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz