YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Batıdaki şehirler göç sayesinde rekabet gücünü artırıyor"

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği’nin Bursa Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlediği ‘Küreselleşme sürecinde Bursa’da...

"Batıdaki şehirler göç sayesinde rekabet gücünü artırıyor"

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği’nin Bursa Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlediği ‘Küreselleşme sürecinde Bursa’da Dönüşüm’ adlı seminerde konuşan Prof. Dr. Murat Güvenç, göç olayının olumsuz bir durum olmadığını belirterek, "Batı bölgeleri göç sayesinde rekabet gücünü artırıyor." dedi.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere, kurum yöneticileri, şube müdürleri ve ilgili personel katıldı. Seminerde bir de sunum yapan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim üyesi ve Şehir Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Güvenç, Bursa tarihinin küresel ekonomi bilinmeden anlaşılamayacağını, Bursa’nın her dönem küresel bir şehir olduğunu dile getirdi. Osmanlı Devleti’nin doğuda yaptığı fetihlerin İpek Yolu’nu korumaya dönük olduğunu da ifade eden Güvenç, İpek Yolu’nun Bursa’dan geçmesi sebebiyle önemini sürekli koruduğunu belirtti. Günümüzdeki küreselleşme sürecini de değerlendiren Güvenç, Türkiye’nin son yıllardaki gelişimi hakkında sunum yaptı.

İllere göre eğitim düzeyinin 90’lı yıllarda ve günümüzde batıya geldikçe arttığını söyleyen Güvenç, yaş durumunda ise doğuya gittikçe genç nüfusun arttığını kaydetti. Batı bölgelerinin yaşlı bölgeler olduğunu söyleyen Güvenç, "Türkiye’de doğurganlık inanılmaz derecede düşmüş durumdadır. Kadın başına 1,8’dir. Fransa ile aynı düzeydedir. Eğer batı illerine göç olmasa nüfus hızlı bir şekilde düşecek ve yaşlanacak. Bu yüzden göç meselesinde aceleci yargılarda bulunmamak gerekir. Çünkü batı bölgeleri göç sayesinde rekabet gücünü artırıyor. Bursa ise 2000 yılına bakıldığında en yaşlı kategorisinin bir basamak altında yer almaktadır. Göçün daha az gittiği yerler ise daha yaşlı yerleşimler oluyor. Doğu bölgelerinde doğurganlık oranı 3,3’dır. Ülke ortalamasının yaklaşık iki katıdır fakat doğu bölgesi 1950’li yıllardaki 9 düzeyinden bu noktaya gelmiştir. Türkiye ortalama ise 1950’lerde 5,8 iken 1,8’e düşmüştür. Ülkemizde çok büyük demografik değişim var. 2008 yılı verilerine bakıldığında ise yoğun göç alan yerlerin nüfusu biraz gençleşiyor. Göç almayan batı illerinde ise yaşlı nüfus daha fazladır." diye konuştu.

"BURSA, İSTANBUL İLE AYNI YERLERDEN GÖÇ ALIYOR"

Bursa’nın sanayideki önemini her zaman koruduğunu, buna bağlı olarak çeşitlenemediğini kaydeden Güvenç, 90’lı yıllarda Türkiye için Bursa ne kadar önemliyse 2008 yılında da aynı oranda önemli olduğunu fakat pozisyonun hiç değişmediğini ifade etti. Göçlerin kentlere göre dağılımına da değinen Güvenç şunları kaydetti: "Türkiye’deki göçlerin yüzde 22’sini Karadeniz Bölgesi’ndeki şehirler üretiyor. İstanbul ve Bursa’ya gelen 100 kişiden 50’si de bu bölgelerden geliyor. Bursa, İstanbul ile aynı yerlerden göç alıyor. Bölge içine baktığımız zaman ise Bursa, Uludağ’ın güneyinden önemli göç akımı alıyor. Artık yorganını sırtına alan rastgele bir yere gitmiyor. İnsanlar, bulunduğu şehrin göç odağı olan şehre veya civarına gidiyor."

Bursa’ya ilçe düzeyine bakıldığında 1990 yılında Osmangazi ve merkeze yakın ilçelerde eğitim düzeyinin yüksek, dağ yöresinde ise düşük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güvenç, 2008 yılına gelindiğinde ise kümeleşmenin daha belirginleştiğini anlattı. Bursa’nın yaş haritasının da eğitim haritasının tam tersi olduğunu kaydeden Güvenç, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Bursa’da da eğitim düzeyinin düşük olduğu bölgelerde genç nüfusun, eğitim düzeyinin fazla olduğu bölgelerde yaşlı nüfusun kendini gösterdiğini dile getirdi. Bursa’nın güç ve zayıf yönlerinden de bahseden Güvenç, otomotiv, tekstil, deri, gıda kollarında rakipsiz olduğunu, bunun yanında Bursa'nın ar-ge, dizayn, marka üretme konusunda zayıf kaldığını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler