Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, "Müslüman Boşnak kardeşlerimiz öldürülürken, yaralanırken, evlerinin yüzde 87’si yok edilirken, Saraybosna Üniversitesi kuşatma altındayken biz ne yaptık? Biz Emir Kusturica’yı getirdik festivallerde gezdirdik." dedi.
Üniversitenin Balkan Kongre Merkezi’nde 'Bosna Hersek Cumhuriyeti’ne Yapılan Saldırılar ve Boşnaklara Karşı İşlenen Soykırım' konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa Sırp saldırıları sonucu ağabeyini kaybeden Saraybosna Üniversitesi Soykırım Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Smail Çekiç katıldı.
Konferansa Rektör Prof. Dr. Enver Duran, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Timur Kırgız ve Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu’nun yanı sıra üniversitenin akademik personeli ve öğrenciler katıldı. Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Duran, 4 yıl, 44 ay insanlık dramı, Cenosit katliam, Saraybosna’da kardeşlerimizın boğazlandı andan söz etti.
Avrupa’nın İnsan Hakları Mahkemesi’nin Cenocit (soykırım) olarak kabul etmediği olayı anlatmak için Prof. Dr. Smail Çekiç’e 'Hoş geldin' diyen Duran, "Bu balkanların ortasında öyle bir savaş ki, Müslüman Boşnak kardeşlerimiz burada öldürülürken, yaralanırken evlerinin yüzde 87’si yok edilirken Saraybosna Üniversitesi kuşatma altındayken biz ne yaptık? Biz Emil Kostarica’yı getirdik festivallerde gezdirdik. Saraybosna Cumhuriyeti kurulurken biz ne yaptık? Elimizde ne varsa onlarla paylaştık. Srebrenica’da 8 bin 372 genci 4 şişe viskiye kurban eden Hollanda’lılara karşı ne yaptık. İnsanlık suçu işleyen Avrupalılara karşı biz ne yaptık." diye sordu.
Bugün onların aziz hatırası önünde, ülkeleri için canlarını kaybedenlerin hatırası için Smail Çekici dinleyeceklerini söyleyen Duran, "Ve o günkü olayların bir daha Boşnak bir hocamızın ağzından dinleyeceğiz. Bunlar bize ders olmalı. Biz Avrupa Birliğini istiyoruz. Ama AB’nin değerlerini istiyoruz. AB’nin kendi vatandaşlarına uyguldaığı değerleri istiyoruz. Yoksa bize Boşnaklara, Saraybosna’ya Makedonya’ya, Kosova’ya uyguladığı değerleri istemiyoruz. Gözünüzü dört açın, kulaklarınızı açın. Avrupa dedikleri yerde sözde bize örnek olacaklar. İşte Sarkozy’nin yaptıkları gözümüzün önünde. Bu dersi iyi dinleyin ve iyi dersler çıkaralım. Bonsak kardeşlerimizin yanında durduğumuzu bir kere daha hatırlatalım." şeklinde konuşmasını tamamladı.
Bosna’da yaşanan Sırp vahşetini anlatan Saraybosna Üniversitesi Soykırım Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Smail Çekiç, Boşnakların tarihin farklı zamanlarda soykırıma maruz kaldığını söyledi. Son yapılan soykırımın en planlı olanı olduğunu kaydeden Çekiç, Büyük Sırbistan hayalleri uğruna soykırımın önceden planlandığını ve ona ortamın hazırlandığını ifade etti.
Soykırım yapılmadan önce Boşnakların elindeki bütün silahların toplandığını anlatan Çekiç, savunmasız kalan insanlara karşı sistematik bir soykırıma girişildiğini dile getirdi. İngiltere ve Fransa’nın Sırplara yardım ettiğini vurgulayan Çekiç, Birleşmiş Milletler’in aldığı kararla Boşnaklara silah ambargusu uygulandığını açıkladı.
Silahsız olan bir halka karşı silah ambargusunun uygulandığına dikkat çeken Çekiç, bunun sonucunda Bosna-Hersek topraklarının yüzde 80’nine yakının işgal edildiğini söyledi. Savaş sırasında Boşnakların herhangi bir silahlı gücünün bulunmadığını dile getiren Çekiç, daha sonra oluşturulan ordu sayesinde yenilmez olarak kabul edilen Sırp ordusuna karşı başarılı sonuçlar alındığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz