TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasayı uzlaşarak yapacaklarını beyan ettiklerini belirterek, "Ama uzlaşmazsak öbür yolları denemek isteyenler haklı çıkar. 'Bak uzlaşamadılar' dedirtmememiz gerekiyor" dedi.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfının alt kuruluşu Abant Platformu, Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan bir otelde "Yeni Anayasa'nın Çerçevesi" başlıklı gündemle toplandı. Toplantıda, anayasa hukukçuları, aydınlar, değişik branşlardan akademisyenler, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili konularda görüş ve önerilerini sunuyorlar.
26'ıncısı düzenlenen toplantının açılışında konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyasi partilerin önceden yapmış oldukları anayasa taslaklarını güncellemeleri gerektiğine dikkati çekerek, "Diyelim ki bir siyasi partimiz 3-4 sene önce bir çalışma yapmış, olabilir ama dünya, 3 sene önceki dünya değil. Çevremizde çok önemli şeyler oluyor. Bunlar özünde anayasa hareketidir bir yönüyle. Herkes çalışmalarını yeni baştan güncelleştirmelidir. Herkes benim bildiğim doğru derse o zaman herkes bulunduğu yerde çakılı kalır. Halbuki bizim kültürümüzde ben haklıyım ama karşı tarafın da haklı olma ihtimali vardır anlayışı mevcuttur" diye konuştu.
Müzakereleri, "Benim söylediğim doğrudur ama başkasının söylediği de doğru olabilir" diyerek sürdürmek gerektiğini vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mesela diyor, anayasada şu cümle yoksa lanet olsun... Bu kavga üslubudur. Uzlaşma demek, herkesin bulunduğu noktada bir esnemesi demektir. Uzlaşma olmazsanın cevabını herkes iyi vermelidir. İşin en kritik noktası burasıdır. Bizim siyasi tarihimiz insafsız suçlamaların, ithamların tarihidir. Uzlaşamazsak, o zaman yeni bir dönemi başlatmış oluruz. Postmodern suçlama ve ithamlar sürecini başlatmış oluruz, bu da Türkiye'ye bir şey katmaz."
Yeni anayasayı uzlaşarak yapacaklarını beyan ettiklerini belirten Çiçek, "Ama uzlaşmazsak öbür yolları denemek isteyenler haklı çıkar. 'Bak uzlaşamadılar' dedirtmememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Yeni anayasanın içeriğine girmediklerine dikkati çeken Çiçek, "Bu aşamada doğru da bulmuyoruz. Hem engelleyici olacağını hem de önyargıları tetikleyeceğini düşünüyoruz. Ne nasıl olmalıdırı toplumdan beklyoruz. Bu bir toplumsal sözleşme ise bunun maddelerini bir komisyon değil, vatandaşın kendisi yazmalıdır. Biz yeni anayasa yazmıyoruz, yeni anayasa yapıyoruz. Yazmak kısmı daha sonra gelsin dedik. O nedenle bu süreçte vatandaşımızın gerçekten söylediklerini önemsiyoruz ama vatandaşımızın da daha uzlaşmacı bir anlayışla sonuca varması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Çiçek, söylediklerinin teorik değil, tecrübeye dayalı bilgiler olduğunu belirterek, "Kuruluşları ziyaret ediyoruz. Şart cümleleriyle bir anayasa yaparsanız bugün şikayet ettiğiniz amalı bir anayasa çıkar. Bir meslek örgütüne gidiyoruz, 'şunlara dokunmayın', öbürüne gidiyoruz 'anayasada bunlar mı olur' diyor. Nasıl olacak da bu işin içinden çıkacağız" dedi.
Bir ülkede ne kadar demokrasi varsa onun önemli göstergelerinden birisinin de anayasa metinleri olduğunu kaydeden Çiçek, "Düşüncelerimi samimi olarak paylaştım. Altı aydır yaşadığımız tecrübeyi aktardım. Katıldığınız yer olur, katılmadığınız yer olur. İnşallah bu yıl olsun diyoruz. 2012 önemli bir tarih. Siyaset kurumu da gerekli tecrübeye, ehliyete sahip olduğunu göstermesi gerekiyor diye düşünüyoruz" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz