YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Büyük Marketler Yasası’nın çıkmaması sanayiciyi fasoncu yaptı"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün...

"Büyük Marketler Yasası’nın çıkmaması sanayiciyi fasoncu yaptı"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ziyaretlerde her iki bakana da, Antalya’nın sektörel sorunları ve çözüm önerilerini içeren birer dosya sundu. Bakan Ergün’e ATSO’nun çalışmaları ve Antalya’da sektörel sorunlar hakkında bilgi veren ATSO Başkan Budak, Antalya’da sayıları hızla artan AVM’lerin küçük esnafın yanı sıra sanayicileri de mağdur ettiğini belirterek, “Büyük Marketler Yasası’nın bir türlü çıkmaması sanayicimizi fasoncu haline getiriyor.” dedi. Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge’nin son derece iyi durumda olduğunu ancak ulaşım olanaklarının yetersiz kaldığını ifade eden Budak, “Demiryolunun biran önce yapılması, limanımızın büyütülmesi, Afyon, Burdur, Isparta’da üretilen ürünlerin bile deniz yolu ile dağıtımının yapılmasına imkan sağlayacaktır.” diye konuştu.

^"SERALAR SANAYİ İŞLETMESİ GİBİ ANCAK ELEKTRİĞİ PAHALI KULLANIYOR"
Antalya’nın tarımda Türkiye’nin başkenti olmasına karşın sektörün sorunlarla boğuştuğunu anlatan Budak, şunları kaydetti: “Antalya bugün tarımda son derece iyi bir noktada, Türkiye’nin Başkenti. Ancak hala tohum ve gübre gibi girdilerin çok önemli bir kısmını dışarıdan temin ediyoruz. Ar-Ge destekleri belirlenirken Antalya’nın katma değeri yüksek tarım teknolojilerinde de önemli noktalara gelmesini sağlayacak bir vizyon ile hareket edilmeli.” Türkiye’deki örtüaltı tarım alanlarının yarısının Antalya’da olduğuna işaret eden Budak, “Seralarımız adeta bir sanayi işletmesi gibi faaliyet gösteriyorlar. Ancak elektriği en pahalı tarifeden kullanmak durumundalar. Elektrik teşviki yalnızca yer altı suyunu çıkaran su motoruna veriliyor. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Sanayi sektöründe kayıt dışı ve kaçak üretimin hem haksız rekabete neden olduğunu hem de bu yolla halkın sağlığı ile oynandığını, bunların iyi denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Budak, “Toplu işyerleri kurulması konusunda çaba sarfediyoruz, ancak bir türlü sonuç alamıyoruz. Planlı ve sağlıklı sanayileşme ancak böyle mümkün olabilir.” dedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ATSO Yönetim Kurulu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"ANTALYA CARİ AÇIĞIN AZALMASINA KATKI KOYUYOR"
ATSO Yönetim Kurulu daha sonra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı makamında ziyaret etti. ATSO Başkanı Budak, burada yaptığı konuşmada, Antalya’nın sağladığı önemli miktardaki ekonomik katma değere karşın, halen kente yapılması gereken birçok yatırımın beklediğini söyledi. “Maalesef ülkemizin cari ve dış ticaret açığı arzu etmediğimiz düzeylerde.” diyen Budak şöyle devam etti: “Antalya ise veren bir il. Bu açıkların azaltılmasına katkı koyan bir il. Ancak bugün Antalya’nın gerçek potansiyelinin tam anlamı ile kullanıldığını söylemek mümkün değil. Makro ölçekli kısa, orta ve uzun vadeli ayağı yere basan planlarla elde edilen katma değeri çok daha yukarılara taşımak mümkün. Turizmi, tarımı, sanayisi doğru planlarla yönlendirilen bir Antalya, kendisine yapılan yatırımı kısa sürede kat kat fazlası ile ülke ekonomisine sunacak potansiyele sahip.”

"YEREL YÖNETİMLERİN GELİRLERİ KATKI PARAMETRESİNE GÖRE BELİRLENMELİ"
Yerel yönetim gelirlerinin belirlenmesinde kullanılan parametrelerden birisinin de yerleşik nüfus olduğuna dikkat çeken Budak, Antalya’nın yerleşik nüfusunun yanı sıra turizm yoluyla gelen 10 milyonun üzerinde ekstra insana da hizmet verdiğini, ancak bunun hesaba katılmadığını vurguladı.
Antalya’da uluslararası çapta faaliyet gösteren ve merkezi kent dışında olan birçok firmanın bulunduğunu dile getiren ATSO Başkanı, “Antalya’dan elde edilen karlar, kar transferi şeklinde kent dışına çıkıyor. Kazanılan bu paraların Antalya’ya da katkısının olması için bir formülün düşünülmesi gerekiyor.” dedi.
Yerel yönetim gelirleri belirlenirken bu katkı parametresinin etkisinin arttırmasını isteyen Budak, “Ören yerleri gelirleri, havalimanı vergilerinin bir kısmı, turistik hizmetlerden alınan KDV gelirlerinin bir kısmı Antalya’nın yatırım ihtiyaçlarına harcanmalı. Antalya’nın önemli yatırım ihtiyaçları var. Spor turizminde önemli bir noktadayız. Bin 500'e yakın takım kamp için Antalya’ya geliyor. Ancak Antalyaspor bile maçlarını bir otelin sahasında yapıyor. Stadyumumuz yok. Uluslararası Kongre Organizatörleri Birliği (ICCA) Genel Kurulu’nu 2014 yılında Antalya’da düzenleme hakkını kazandık ama kongre turizminde en üst noktaya gelmiş insanlara gösterecek bir kongre merkezimiz yok. Antalya’nın trafiği tıkanma noktasında. Çevre yolları bir türlü yapılamadı. Ancak bunların hepsi kaynak gerektiriyor. Merkezi yönetimin desteğini gerektiriyor.” diye konuştu.
Antalya’da turizmin 12 aya yayılamadığı için ciddi bir mevsimlik işsizliğin yaşandığına da dikkat çeken Budak, kış aylarında turizm işsizleri için sigorta prim desteği verilemesini istedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da eski bir oda başkanı ve iş dünyasının içinden gelen bir kişi olarak, ATSO heyeti tarafından kendisine verilen dosyadaki konuların takipçisi olacağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler