Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, tarım, sanayi ve yaşam faaliyetlerinde gerekli önlemler almadığı için hava kirliliğinin her geçen gün arttığını söyledi.
Kumbur, hava kirliliğinden en fazla çocuklar ve gençlerin etkilendiğini belirtti. Kalitesi düşük kömürlerin, ısınma amaçlı yakılması yasaklanmış olan lastik, kablo,madeni yağ atıklarının sobalarda, seralarda yakılması nedeni ile Adana ve Mersin’de hava kirliliğinin arttığını belirten Kumbur, ”Meteorolojik faktörler ise Mersin ve Adana’da geceleri rüzgarın kuzeyden güneye doğru-kent merkezine esmesi, bütün hava kirleticileri şehir merkezine taşıması, havadaki rutubetin de fazla olması nedeniyle bu kirletici gazların yoğunlaşarak asit buharlarına dönüşmesi tehlike oluşturmaktadır. Oluşan hava kirliliği insanlarda ve özellikle çocuklarda solunum sorunları, astım ve kalıcı rahatsızlıklara neden olmaktadır.” dedi. Çocuklar ve gençlerin daha hızlı soluk alıp verdiklerine dikkat çeken Kumbur, süt çocuğunun istirahat halinde soluduğu havanın erişkinin iki katı olduğuna işaret etti.
Çocukların kirli havanın yüzde 90’ının filtre edildiği burun yerine ağızdan soluk alıp verdiklerini vurgulayan Kumbur, “Kirli hava direk akciğere gider bu nedenle çocuklar çevre kirliliğinden erişkinlerden çok daha fazla etkilenirler. Çocuğun hızla büyüyen ve çoğalan hücrelerinde daha kolay hasar oluşur. Oluşan hasar çoğu zaman geri telafi edilemez ve nesilden nesile aktarılır”diye konuştu.
Soba zehirlenmelerine de dikkat çeken Kumbur, “Mersin, Adana ve Tarsus şehir merkezlerinde soba-kaloriferlerde kullanılan kalitesiz yakıtlar, soba ve kalorifer yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi baca temizliği, konut ve iş yerlerinde gerekli izolasyonu iyi yapılmadığı için enerji kaybı ve hava kirliliği daha da artmakta, soba zehirlenmeleri yaşanmaktadır. Kalitesiz yakıt olarak nitelendirilen; plastik, otomobil lastiği, temizlenmemiş tahta, hayvan ve asfalt atığı, boya, atık petrol ürünleri ve çöplerin soba ve kalorifer kazanlarında yakılması halinde hava kirliliği sorunu yaratmanın yanında kanser yapıcı maddeler de oluşmaktadır”dedi.
Meteorolojik faktörlerin de katkısı ile özellikle Mersin ve Adana şehir merkezinde kış aylarında bu sorunların daha da arttığını ifade eden Kumbur, her yıl kış aylarında bir çok kişinin sobalarda kömürün bilinçsizce yakılmasından zehirlendiğini hatırlatarak, "Tüm uyarılara rağmen her yıl kömürden kaynaklanan zehirlenmeler ve yangınlarda ölenlerin sayısı artmaktadır. Ölümler kömürden olmayıp, sobaların yakılma yönteminin doğru bilinmemesi ya da ihmalkarlık ve vurdum duymazlıktan kaynaklanmaktadır." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz