YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Dağa Ayrı Ovaya Ayrı Kalkınma Modeli Geliştiriyoruz"

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (KOP BKİ) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya, Karaman,...

"Dağa Ayrı Ovaya Ayrı Kalkınma Modeli Geliştiriyoruz"

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (KOP BKİ) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan bölgede nüfusun yüzde 13.8’inin dağlık alanlarda yaşadığına dikkat çekti. Göçün en yoğun olduğu bölgelerin dağlık bölgeler olduğuna vurgu yapan Babaoğlu, Bölgesel Kalkınma Planları’nın başarısının da dağlık bölgelere verilen önemle ilişkili olduğuna değindi. Babaoğlu, yörenin ihtiyaçlarına özgü planlamalar yaptıklarına değinerek "Dağlık bölgeye ayrı ovalık alanlara ayrı kalkınma planları yapıyoruz." dedi.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Babaoğlu ve KOP idaresi uzmanları, Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinde valilik, üniversiteler, il müdürlükleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile ziyaretlerini sürdürüyor. Karaman’ın Sarıveliler ve Ermenek ilçelerini ziyaret eden Babaoğlu, il ve ilçe yöneticilerine hazırlıkları devam eden KOP Eylem Planı hakkında bilgi verdi. Görüşmelerinde dağlık ilçelere ayrı, ovalık ilçelere ayrı kalkınma modelleri geliştirdiklerini ifade eden Babaoğlu, KOP Bölgesi sınırları içinde 17 ilçe, 120 belde ve 466 köyün dağlık alan kapsamına girdiğini belirtti. Babaoğlu, Karaman ve Niğde'nin en çok dağlık alana sahip iller olarak daha fazla göç verdiğine değindi.

Bölgesel kalkınma projelerinde göçün önemine değinen Babaoğlu, şunları söyledi: “KOP Bölgesi nüfusunun yüzde 86,2’si düzlük alanda yaşarken yüzde 13,8’i dağlık alanlarda yaşamaktadır. Dağlık alanların en yoğun göç veren yerler olması nedeniyle bölgesel kalkınma planları dağlık alanlara verdikleri önemle orantılı olarak başarıya ulaşabilir. Bu tabii ki dağlık ilçelere, beldelere, köylere özel önem verip ova olan ilçelere, beldelere, köyleri önemsemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Dağlık alanların kalkınma modelleri kendine özgü, ovalık alanların kalkınma modelleri kendine özgüdür. KOP Bölgesi, coğrafi ve doğal bir ayrım sonucu dağlık alana özel ovalık alana özel çalışma imkânı vermektedir. Dağlık alanlar, KOP Bölgesi’ni güneyden sarmış bir yarım ay gibidir. Yani coğrafya da farklı kalkınma modellemelerine izin veriyor."

GÖÇ VEREN BÖLGELER KALKINMADA ÖNCELİKLİ

KOP İdaresi’nin yoğun göç veren, gelir seviyesi düşük dağlık kırsal alanların kalkınmasına büyük önem verdiğini belirten Babaoğlu, Ermenek ve Sarıveliler ilçelerinin dağlık alanda olmaları ve yoğun göç vermeleri nedeniyle KOP Bölge Kalkınma İdaresi için kalkınmada öncelikli olduğunu söyledi. Babaoğlu, şunları dile getirdi: “Bu tür ilçelerde kalkınma için turizm ve tarımın birlikte değerlendirilmesi, öncelikle her köy ve beldenin tarımsal sulama imkânına kavuşması ve turizm değerlerinin belirlenmesi gerekir. KOP İdaresi olarak dağlık ilçeleri için organik tarımı, göletler gibi küçük sulama projelerini, kırsal turizm kapsamında değerlendirilmesini, dağ köylerinin ulaşım alt yapısının iyileştirilmesini, eğitim imkanlarının geliştirilmesini de önemsiyoruz.”

ERMENEK BARAJI TURİZM İÇİN DE BİR FIRSAT

Ermenek Barajı ve Gölü'nün Ermenek ilçesinin kalkınmasında en büyük katkıyı yapacağını kaydeden KOP İdaresi Başkanı Babaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu göl enerji üretimi yanında balıkçılıktan, turizme ve tarıma kadar iyi planlanmalı ve en iyi yararlanma imkanları araştırılmalıdır. Bu amaçla Ermenek'in kalkınmasında Ermenek Gölü konulu bir çalıştay yapılmalı, özellikle balıkçılıkta Beyşehir Gölü'nde yaşanan deneyimlerden istifade edilmelidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler