YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"dünya'da Göç" Paneli

Gaziantep Üniversitesi'nde 11-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen "Göç: Türkiye'nin ve Dünyanın Gerçeği Uluslararası Sempozyumu" çerçevesinde...

"dünya'da Göç" Paneli

Gaziantep Üniversitesi'nde 11-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen "Göç: Türkiye'nin ve Dünyanın Gerçeği Uluslararası Sempozyumu" çerçevesinde düzenlenen "Dünyada Göç" konulu panelde Avrupa'nın Müslüman ülkelerden gelen azınlıkları istemediği düşüncesine de dikkat çekildi.

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Bağcı başkanlığında gerçekleştirilen panele; EMISCO Genel Sekreteri Bashy Quraıshy, Yarmouk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdel Aziz Ali Khazalı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, Regent's Collega'dan Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Bağcı, insanların düşüncelerinin engellenemeyeceğini belirterek, devletlerin bu konuda güçsüz kaldığını söyledi.

Çatışmaların, insanların güven sorunu yaşamalarının göçü başlatan etkenler arasında yer aldığını belirten Regent's Collega'dan Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, göçün bir noktada çatışmadan tetiklendiğini, göçün daha sonra da çatışmayı tetiklediğini ifade etti. Avrupa'nın komşu ülkelerinin sürekli olarak yaşa dışı göçü engellemesi için Türkiye'ye baskı yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Sirkeci, göçün insan hareketliliğinin bir döngüsü olarak düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Yeni çatışmaların yeni yapıları ortaya çıkardığını vurgulayan Prof. Dr. Sirkeci, son 10 yılda Türkiye'den göçen bazı göçmenlerin tekrar Türkiye'ye döndüğünü ifade etti.

Göç ve medeniyet ilişkisine dikkat çeken Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, çağımızda dünyada göç olgusunun küreselleştiğini belirterek, tek kültürlü toplumların günümüzde pek fazla kalmadığını, bütün toplumların çok kültürlü hale geldiğini ifade etti. Medeniyetin 18'inci yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da ortaya çıkan bir kavram olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yurdusev, 18'inci yüzyılın ikinci yarısından günümüze medeniyet şehrin, şehirlilerin yerleşikleri ürettiği bir olgu olarak ele alındığını belirtti.

İnsanların bir yere yerleştikleri zaman göçmen kabul edilmemesi gerektiğini söyleyen EMISCO Genel Sekreteri Bashy Quraıshy, başarılı bir entegrasyona sahip olmak için yetkililerin politik bir mücadele göstermesi gerektiğini belirtti. Çok kültürlülüğün hiçbir zaman olmadığına dikkat çeken Quraıshy, kültürün her zaman çoğunluğun elinde olduğunu ifade etti. İnsanlar bir yerden başka bir yere gitmesinin hareketlilik olduğunu vurgulayan Quraıshy, kuşların göçtüğünü insanların ise hareket ettiğini kaydetti. Quraıshy, Avrupa'nın Müslüman ülkelerden gelen azınlıkları istemediğini söyledi.

Ürdün'ün tarihi ve stratejik açıdan önemli olduğunu belirten Yarmouk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdel Aziz Ali Khazalı, İngiltere ve Fransa'nın bölgeyi işgal etmesinden sonra birtakım istikrarsızlıkların hakim olduğunu ifade etti. Dr. Khazalı, bu nedenle bölgenin göçlere tanık olduğuna dikkat çekti.

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin ise, tarihsel göç konusuna ve insanlarda bıraktığı etkilere dikkat çekti. Şahin, "Yaptığım araştırmalar sonunda tarihte ilk göçün ilk insanla birlikte gerçekleştiği kanısına vardım. Göç, yeryüzünde doğal dengelere bağlı olarak gerçekleşen bir etkileşim ve dönüşüm hareketliliğidir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde gerçekleşen iklim kaymaları oluşan ekonomik ve sosyal çekim merkezleri, değişimleri ne kadar doğalsa buna bağlı olarak gerçekleşen göç olayları da o kadar doğaldır" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler