CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Türk eğitim sistemindeki tek sorunun dershaneler olmadığını belirterek, eğitim sistemini tepeden tırnağa yeniden organize etmek yerine adeta dershaneleri 'günah keçisi' göstererek takınılan 'kapat kurtul' mantığının yanlış olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın dershanelerin kapatılacağı konusunda açıklamada bulunurken, bu söylemini ciddi bir hazırlık yaparak dile getirdiğine inanmadığını vurgulayan Tufan Köse, ''Dershaneleri kapatmak için önce ciddi bir altyapı hazırlamak gerekir. Bunun dışında popülist siyaset yaparak 'dershaneleri kapacağız' demek doğru değildir. Bunu söylerken dershanelerin kapatılmasının ne getirip ne götüreceğini iyi hesap etmek ve ona göre de altını doldurmak gerekir.'' ifadesini kullandı.
Köse, Çorum Özel Dershaneler Birliği (ÇÖZDEBİR) yöneticileriyle partisinin il binasında bir araya geldi. Hüseyin Çetin başkanlığındaki ÇÖZDEBİR yöneticilerini dinleyen Milletvekili Köse, Türk eğitim sisteminin tek sorununun dershaneler olmadığını vurgulayarak, dolayısıyla eğitim sisteminde yaşanan sorunların sadece dershanelerin kapatılmasıyla giderilmeyeceğini aksine daha ciddi sorunları beraberinde getireceğini dile getirdi.
Eğitim sisteminde yaşanan sorunlar yumağının katlanarak bu günlere geldiğini, her sene bir sistem değişikliğinin yaşandığı eğitim sisteminin artık içinden çıkılamaz bir hal aldığını anlatan Tufan Köse, dershaneler sorununun da bunlardan birisi olduğunu söyledi.
Dershanelerin bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını, belirtilenlerin aksine dershanelerin birçok toplumsal ve sosyal faydalarının bulunduğunu dile getiren Köse, dershanelerin kapatılması durumunda dar ve orta gelirli ailelerin çocuklarının özel eğitime daha zor ulaşacaklarını savundu. Köse, dershanelerin ancak eğitim sisteminde yapılacak ciddi bir çalışma sonunda bir ihtiyaç olmaktan çıkartıldığı zaman kapatılıp kapatılmaması gerektiğinin tartışılabileceğini ifade ederek, ''Dershaneler ne zaman ihtiyaç olmaktan çıkar, işte o zaman zaten kendiliğinden kapanacaktır. Bunun için devletin dershaneleri kapatmak yerine dershaneleri ihtiyaç olmaktan çıkartmalıdır. Aksi halde dershanelerin bu şekilde kapatılması 'merdiven altı' diyebileceğimiz özel dersleri teşvik edecek, pahalı olduğu için ve dar ve orta gelirli vatandaşların özel ders almaları ekonomik anlamda çok daha zorlaştıracaktır. '' diye konuştu.
DERSHANELER, EĞİTİMDE SOSYAL ADALETİN SAĞLANMASINA BÜYÜK KATKI SUNUYOR
Çorum Özel Dershaneler Birliği (ÇÖZDEBİR) Başkanı Hüseyin Çetin, dershanelerin bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek, ''Sanıldığının aksine başvurularının tamamının bir üst okula yerleştirildiği ülkeler dahil başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde bile farklı isimler altında özel dershanecilik yapılmaktadır.'' dedi.
Dünyada dershaneciliğin yasaklandığı her hangi bir ülkenin olmadığını vurgulayan Çetin, ''Ülkemizdeki 4 bine yakın özel dershane, genellikle özel okula gidemeyen, özel ders alamayan 1 buçuk milyon dar gelirli ve orta halli ailenin çocuğuna hizmet vermektedir. Dershaneler, 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla öğrencilerimize eğitim öğretim hizmeti verirken, önemli bir istihdam da sağlamaktadır. Dershanelerin sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı okullar arasında nitelik farklılıklarının olduğu Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu dahil olmak üzere yurdun büyük bir bölümünde ders saati 4-5 lira gibi düşük bedellerle hizmet vererek toplumda sosyal adaletin sağlanmasına da büyük katkı sunuyor. Dar gelirli ve orta halli ailelerin çocukları Anadolu'dan gelerek ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi üniversitelerde eğitim alabiliyorlarsa bu sonuca merkezi sınavlar ve dershaneler sayesinde ulaşılmaktadır. Okula destek amacıyla hizmet veren dershanelere, gösterdikleri yüksek performans ve sundukları eğitim öğretim hizmeti ile zaman zaman okulu da aşan bir teveccüh gösterildiği gerçektir. Ancak işini çok iyi yapan bu kurumları 'okula alternatif oluyor' diyerek kapatmayı düşünmek yerine buralardaki birikimden yararlanmak ve teşvik etmek gerekmektedir. Aksi takdirde öğrencilerin eğitime erişimini yaygınlaştıran, okul dışı zamanlarını kontrollü bir şekilde geçirmesini sağlayan dershaneler yerine bu talebi kaçak, kontrolsüz, merdiven altı oluşumların karşılayacağı kesindir. Dershaneler birkaç istisna dışında öğretmenler tarafından az sermayeyle kurulmuş, yoğun emekle çalışan, karlılığı oldukça düşük küçük işletmelerdir. Bu kurumların okul gibi çok daha büyük sermaye isteyen yatırımları yapması zor, hatta mümkün değildir. Zaten süreç içinde bu sermaye birikimine ulaşanlar okul açmaktadırlar.
ÇÖZDEBİR olarak bu konuda söyleyecek çok sözümüz vardır. Yapacak çok hizmetimiz olacaktır. Başından beri yasal statüsüyle milli eğitim sistemimiz içinde yer alan dershanelerin kurucuları olarak biz de ülkemizin yararını, menfaatlerini, eğitimimize faydalı olan her şeyin önünde tuttuk, tutarız.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz