YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Enerji faturası 65 milyar dolar olacak"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, petrol fiyatlarındaki artışla ilgili olarak, "Eğer petrol fiyatları bu şekilde, bugünkü...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, petrol fiyatlarındaki artışla ilgili olarak, "Eğer petrol fiyatları bu şekilde, bugünkü haliyle yani 122 dolar seviyesinde kalırsa, 2012'de en az 10 milyar dolar bir ilave yansıması olacak petrol faturası Türkiye'nin, enerji faturası 65 milyar dolar olacak. Bu tabii son derece önemli bir rakam" dedi.

Hilton Oteli'nde düzenlenen "Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Sektör Toplantısı"na katılan Bakan Çağlayan, toplantının ardından gazetecilerin, petrol fiyatlarına ilişkin sorularını değerlendirdi.

Bakan Çağlayan, petrol fiyatlarındaki artışın, ihracatın yanı sıra dış ticaret açısından önem taşıdığını vurgulayarak, dış ticaret açığının, cari işlemler dengesi açısından önemli belirleyici bir unsur olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin, 2011 yılında 54,1 milyar dolar enerji ithalatı bedeli ödediğini hatırlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bir önceki yıl, 2010 yılında, 38,5 milyar dolar enerji ithalatı yapmıştık ve iki yıl arasında petrol kullanım miktarında, enerji kullanım miktarında yüzde 7'lik bir artış varken, değer bazında ise yüzde 40'lık bir artış vardı. Yani 2010 yılında petrol fiyatları ortalama 75 dolardı, 2011 yılında ortalama 95-100 dolar mertebesinde, şimdi brent petrol fiyatı bugün 125 dolar seviyesinde olabilir. Tabii daha fazla artmasından endişe ediliyor. Bu demektir ki eğer petrol fiyatları bu şekilde, bugünkü haliyle yani 122 dolar seviyesinde kalırsa, 2012'de en az 10 milyar dolar bir ilave yansıması olacak petrol faturası Türkiye'nin, enerji faturası 65 milyar dolar olacak. Bu tabii son derece önemli bir rakam. Tabii ümidimiz bu kadar yükseliş olmaması, beklentimiz bu. Bu ister istemez tüm hesaplarımızı mutlaka gözden geçirmemiz gerektiğini ortaya çıkartacak."

Çağlayan, petrol fiyatlarının artışının sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir hadise olmadığına işaret ederek, tüm dünyada petrol kullanan bütün ülkeler açısından bu konunun son derece önemli hale geleceğini ve dünyaya enflasyon olarak yansıyacağını ifade etti.

Fiyatların yüksek olmasının dünyada belli bölgelerde ekonomik ve sosyal krizlerin sürdüğü bir ortamda ister istemez, durgunluk ortamında bir fiyat artışına sebebiyet vereceğini anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Çünkü biliyorsunuz, 2012 yılı 2011 kadar büyüme rakamlarına sahip olmayacak, biraz daha düşük rakamlı olacak. Böyle bir ortamda tabii ana girdi olan petrol fiyatlarının yüksek olması ister istemez dünya ekonomisini olumsuz etkileyecek. Bundan dolayı da tahmin ediyorum ki petrol üreten ülkeler, herhalde üretimlerini belki biraz daha artıracaklar. Bu anlık olan fiyat artışları ve gerilemeleri tabii sektörü ister istemez rahatsız ediyor."

Türkiye'nin, aslında petrol fiyatlarındaki artışın ekonomiye yansımasını ilk ayda gördüğünü belirten Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz ocak ayı ihracat ve ithalat rakamları açıklandı. Ocak ayı, 2011'deki aylık ithalat rakamlarının altına düşen bir rakam oldu, 17 milyar dolar civarında, küsurat vermiyorum ithalat rakamı yaptık. İhracatımız son derece önemliydi, 7 milyar dolarlık bir dış ticaret açığımız oldu, ama 7 milyar dolarlık toplam dış ticaret açığının sadece 1 milyar doları petrol fiyatlarındaki artıştan yaşandı. Şimdi bu şubat ayında biraz daha artacak, ocak ayında fiyatlar bu kadar değildi. Bir kere buna hazırlıklı olduğumuzu, olacağımızı, hesaplarımızı buna göre tanzim edeceğimizi özellikle ifade etmek istiyorum."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler