YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Enfeksiyon Hastalıkları, Sabunla Bulaşmayan Ellerden Yayılıyor"

Enfeksiyon hastalıklarının küresel bir boyut aldığının altını çizen Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık...

"Enfeksiyon Hastalıkları, Sabunla Bulaşmayan Ellerden Yayılıyor"

Enfeksiyon hastalıklarının küresel bir boyut aldığının altını çizen Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, bundan Türk toplumunun da olumsuz etkilendiğine dikkat çekiyor. Başta solunum enfeksiyonları ve ishalli hastalıklar olmak üzere birçok enfeksiyonların kişiden kişiye bulaşıp topluma yayıldığını ifade eden Prof. Dr. Leblebicioğlu, bundan yeterince yıkanmayan ellerin sorumlu olduğunu söyledi.

5. Küresel El Yıkama Günü’nde sebebiyle ellerin sabunla buluşmasındaki önemi vurgulayan EKMUD Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, el yıkamanın basit bir temizlik hadisesi olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti. El yıkamanın hayat kurtardığını dile getiren Prof. Dr. Leblebicioğlu, dünyada her yıl 5 yaş altı 2 milyon 2 bin çocuğun ishalli hastalıklar ve zatüreden hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

Ellerdeki mikropların ve özellikle solunum yolu enfeksiyonuna neden olan patojenlerin ishal etkenleri ve bağırsak parazitlerinin kolaylıkla bulaşabildiğinin altını çizen EKMUD Başkanı Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Solunum enfeksiyonları ve ishalli hastalıklar gibi birçok enfeksiyonların insandan insana bulaşması ve yayılmasından yeterince yıkanmamış eller sorumludur. Gelişmekte olan ülkelerde özellikle yemekten önce ve tuvaletten sonra sabunla el yıkamayı alışkanlık haline getirmek ishale bağlı ölümlerin yarısını, solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölümleri 4’de bir oranında önleyecektir. Enfeksiyonlardan korunmada basit, ucuz, etkili bir yöntem olan su ve sabunla el yıkamanın ülkemizde yaygınlaştırılması gerekmektedir. Anne ve babalar rol model olarak çocuklarına el yıkama alışkanlığı kazandırmalıdır.” dedi.

Sabun ve su ile el yıkamayı teşvik etmek amacıyla 2008 yılından itibaren her yıl 15 Ekim’de “Küresel El Yıkama Günü” düzenleyerek küresel ve yerel el yıkama kültürünün desteklenmesi ve sabunla el yıkamanın önemi konusunda farkındalığın arttırılmasını hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Gün boyunca ellerimiz, insanlara ve cansız yüzeylere dokundukça mikrop topluyor. Ellerimizi sabunla yıkamadığımız sürece gözümüze, burnumuza veya ağzımıza dokunarak kendi kendimizi enfekte edebileceğimiz gibi başka kişilere dokunarak da bulaşmaya yol açabiliriz. Bu yüzden hem ev ve iş yeri gibi ortamlarda hem de hastane ve bakım merkezlerinde enfeksiyon bulaşmasını azaltmak için en etkili yöntem olan el yıkamanın titizlikle uygulanması gerekmektedir.“ bilgisini verdi.

El yıkamanın ishal hastalıklarını yüzde 30, solunum yolu enfeksiyonlarını da yüzde 21 oranında azalttığını anımsatan Prof. Dr. Leblebicioğlu, el yıkamayla ilgili bilgiler de verdi. Ellerin yemekten önce ve sonra, bebek bezi değiştirilmesinden, öksürük, hapşırma veya burun temizliği sonrası, hasta bakımı ve yara bakımı öncesi sonrası, kontakt lens takarken ve çıkarırken; çöpe, bir hayvana, gıdasına veya dışkısına dokunduktan sonra ellerin mutlaka su ve sabunla yıkanması gerektiğini söyleyen EKMUD Başkanı, su ve sabunun olmadığı yerlerde ellerin en az yüzde 60 alkol içeren alkol-bazlı el temizleyicileri kullanılmasını, ellerin birbirine sürtülerek el sırtları, avuç içi, parmak araları, başparmak, tırnak altları ve el bilekleri kuruyuncaya kadar ovulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler